Aanbieder van next-generation security oplossingen Palo Alto Networks host het zogenaamde Wildfire-netwerk voortaan ook vanuit een Amsterdams datacenter. Het bedrijf huurt capaciteit en heeft een team van acht mensen aangenomen om de data te beheren en klanten te ondersteunen.
‘Het is het eerste datacenter van Palo Alto Networks in Europa. Hiervoor is gekozen omdat sommige Europese bedrijven om privacyredenen hun data niet willen plaatsen in een datacenter in de Verenigde Staten. Op deze manier zijn ze wel wereldwijd beschermd, terwijl de privacy gewaarborgd blijft’, aldus security specialist Dharminder Debisarun. Hij kan naar eigen zeggen niet verduidelijken om welk Amsterdams datacenter het precies gaat.
Om de beste dreigingsinformatie en -preventie te bieden is volgens de cybersecurityfirma een gemeenschappelijke, wereldwijde en een op de cloud gebaseerde benadering cruciaal. Hierdoor kunnen organisaties zich effectief verdedigen tegen aanvallers die onderling informatie, aanvalsmethoden en technieken delen.
Regelgeving
‘Veel bedrijven zijn bezorgd over hun dataprivacy waardoor zij niet altijd in staat zijn, al dan niet vanwege regelgeving, om hun data te delen via een wereldwijde cloud. Om te voldoen aan deze behoeften op het gebied van dataprivacy en toch te profiteren van wereldwijd gedeelde dreigingsdata, maakt de Wildfire EU-cloud het mogelijk om aangeleverde data binnen de EU-grenzen te houden, terwijl ze beschermd worden door een globale dreigingsanalysetool. Deze tool wordt gebruikt door meer dan tienduizend organisaties wereldwijd en is een onderdeel van ons beveiligingsplatform. De wereldwijde beveiligingsmogelijkheid is cruciaal voor het voorkomen van succesvolle cyberinbreuken in alle fases van de aanvalscyclus’, aldus Palo Alto Networks.
Trend
Palo Alto Networks is niet het eerste Noord-Amerikaanse bedrijf dat zijn data in Europa stalt. Ook Amazon heeft datacentra in Europa (onder andere in Dublin en Frankfurt). Het Canadese softwarebedrijf OpenText heeft maar liefst drie Europese datacenters in Amstelveen, Wokking (Verenigd Koninkrijk) en Frankfurt (Duitsland), terwijl Google een datacenter heeft in de Groningse Eemshaven.
De Noord-Amerikaanse bedrijven reageren door het opslaan van data in Europa massaal op de afgewezen Safe Harbor-overeenkomst. In oktober 2015 is het Safe Harbor-verdrag door het Europese Hof ongeldig verklaard. Door deze ongeldigheidsverklaring is de veiligheid van Europese data in een datacenter buiten Europa niet meer verzekerd.