SAP heeft afgelopen maand een megadeal binnengehaald in Australië. Het ‘UWV’ aldaar wil zijn oude betalingssysteem vervangen door een nieuw systeem, gebaseerd op SAP. Het project gaat zeven jaar duren, kent meerdere implementatiepartners en kost iets minder dan een miljard dollar.
De Australische overheid gaat met dit project volledig tegen de huidige tijdsgeest en inzichten in. Bedrijven maken hun ontwikkelcyclus de laatste jaren juist steeds korter en budgetten steeds kleiner om risico’s te beperken en op een Agile manier continu verbeteringen te kunnen uitvoeren.
Een project van zeven jaar was zelfs in de jaren ’90 al aan de lange kant. En in de it-wereld van vandaag de dag is zeven jaar zeker niet realistisch. Want laten we eens even kijken, wat is er de afgelopen zeven jaar zoal veranderd?
- Zeven jaar geleden was Hyves het grootste sociale netwerk. Hyves zat toen echter al op de schopstoel, Facebook kwam snel op. In 2011 haalden ze Hyves in en een jaar later gingen ze naar de beurs. Nu is Facebook een van de grote spelers op de wereldwijde software markt.
- Tablets hadden we zeven jaar geleden nog niet, maar wel e-readers. We keken allemaal raar op toen Steve Jobs de iPad in 2010 liet zien en wisten nog niet goed wat we met het ding moesten. Desalniettemin was de iPad een hit en nog geen jaar later had Samsung er ook een. Thans heeft ieder huishouden denk ik wel een tablet (of zelfs meer dan één).
- Zeven jaar geleden zat de muziekindustrie in de problemen omdat iedereen gratis en vaak illegaal muziek downloadde. In 2010 kwam Spotify op de Nederlandse markt met in het kielzog een groot aantal nieuwe muziekstreamingdiensten. Inmiddels is Spotify een door iedereen geaccepteerd fenomeen en streamen we met z’n allen veel muziek via diverse platformen.
- Apple leverde zeven jaar geleden het populairste besturingssysteem voor smartphones. Het hippe, nieuwe Android (lancering 2008) maakte echter snel furore. In 2010 haalde Android iOS in en heeft nu verreweg het grootste marktaandeel.
- Zeven jaar geleden was Nokia de grootste gsm-leverancier ter wereld, ook op het gebied van smartphones (marktaandeel van 40 procent). Het was echter toen al duidelijk dat smartphones vooral veel apps moesten hebben en die had Nokia niet. De teamup met Microsoft, dat toen ook nog geen goed mobiel OS had, pakte daarbij helemaal verkeerd uit en ze staan nu niet eens meer in de top drie. En ook BlackBerry, in 2009 de nummer twee op het gebied van smartphones, heeft uiteindelijk plaats moeten maken voor met name Samsung en Apple.
- Zeven jaar geleden keken we naar dvd’s en zaten telecomproviders naar elkaar te kijken over wie als eerste in zou stappen op het gebied van ‘uitgesteld televisiekijken’. Met de komst van Netflix op de Nederlandse markt (2014) nam videostreaming in Nederland een vlucht. Inmiddels neemt (vooral onder jongeren) het percentage mensen dat nog ‘live’ TV kijkt sterk af.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Had u dit allemaal kunnen voorspellen? Ik weet zeker van niet.
Het moet (en kan) tegenwoordig allemaal een stuk sneller, flexibeler en tegen lagere kosten. Het wordt hoog tijd dat ook Australië in de wereld van modern software ontwikkelen stapt!
Kijk je echter naar onze eigen UWV, dan lijkt die ook ruim 7 jaar geleden gebouwd te zijn. Overheden zijn traditioneel een stuk minder veranderlijk. Heeft nadelen maar ook voordelen.
Ik geloof meer in slow and steady, goed doordacht, tijd gunnen om te zien of veranderingen de tijd doorstaan en dit perfectioneren, dan elk jaar alles uit het raam en steeds weer opnieuw beginnen. Het wordt steeds meer een digitale wegwerp economie. Mensen moeten investeren in aanpassingen omdat het moet, omdat het anders niet meer werkt, omdat leveranciers zeggen dat het allemaal beter wordt.. maar als je kritisch kijkt naar wat het kost en uiteindelijk oplevert.. dan kan men in de meeste gevallen beter langer doorgaan met wat men heeft en minder vaak, maar grotere sprongen per keer maken. Die nieuwe implementaties duren meestal ook nog eens langer dan beloofd.
Had precies dezelfde gedachtes toen ik het las. Nou ja, mocht het inderdaad mis gaan dan is er wel wat te beleven gelet op de ‘Which sounds like there’s lots of potential for overlaps and finger-pointing’.
Hold your horses Willem, want de voorbeelden van innovatie die je geeft gaan om processen en niet de technologische middelen die gebruikt worden ter ondersteuning. Bedrijven maken hun ontwikkelcycli helemaal niet korter, de levering van software is namelijk nog wat anders dan het omringende ecosysteem. DevOps gaat dus om een organisatorische verandering die duurzame innovatie in de vorm van kwaliteit tot doel heeft. Die trendbreuk van verbruik naar hergebruik gaat om een herwaardering van de IT zonder de C van commercie. Niks nieuws onder de zon dus als we kijken naar de ontwikkeling in de muziekindustrie als we even in omgekeerde volgorde door je voorbeelden heen gaan.
Betalen voor de muziek die ik al gekocht heb omdat deze op een andere informatiedrager staat is gewoon een Amerikaans verdienmodel wat gebaseerd is op een juridisch doolhof, betreffende je voorbeeld van Nokia moet je nog even goed kijken naar het geld. De Android telefoon is namelijk niet van Samsung maar van Google en Apple moet nog even belasting betalen. Typisch dat dit bedrijf nog altijd stelselmatig Europese wetgeving aangaande connectoren negeert waarmee ze dus een boete riskeren. Over het ‘gratis’ downloaden heb ik al wat gezegd en de ‘kopieerbelasting’ op informatiedragers is gewoon een vorm van staatssubsidie. En tablets hadden we in 1984 al, de Atari touch tablet was niet zo’n succes door beperkingen in netwerk en stroomvoorziening.
Ja, lifecycles in B2C markt werden steeds korter maar zoals ik al zei is hergebruik de nieuwe trend als ik kijk naar de ‘marktplaats’ zonder BTW. Elke revolutie vermoord zijn eigen kinderen want die sociale media loopt nog steeds op kolen, iets wat Greenpeace nog steeds niet begrijpt omdat hun verdienmodel op marketing gebaseerd is. Een schip vol Russische kolen terwijl onze boeren hun oogst moeten vergisten omdat ze niet naar Rusland mogen exporteren?
Nee Wilem, een project van 7 jaar binnen de overheid is heel gewoon als je even de moeite had genomen om naar Rijks ICT-dashboard te kijken.
Je voorspelling is dat er in Australië over zeven jaar geen uitkeringen meer verstrekt worden? Mwah, als dat project een paar keer over de kop gaat dan zou dat wel eens zo kunnen zijn ja…
Een Agile aanpak van een dergelijk SAP traject kan dat deels voorkomen, eens. De adoptie van Agile is echter in de SAP wereld nog redelijk beperkt, dat heb ik ook recent weer gemerkt – zal mijn bijdrages over Agile SAP toch eens gaan vertalen.
https://www.computable.nl/artikel/opinie/architectuur/5408165/1509029/agile-sap-waanzin-of-werkelijkheid.html