Vertegenwoordigers van branche-organisatie Nederland ICT en belangenorganisatie voor werkgevers VNO-NCW vinden dat ict-lessen en programmeren een vast onderdeel moeten worden van het basis- en voortgezet onderwijs. Dat staat in een verkiezingsmanifest dat beide organisaties hebben gepresenteerd.
De organisaties slaan de handen ineen om de ontwikkeling van de digitale economie bij het volgende kabinet onder de aandacht te brengen. Als startschot van die gezamenlijke missie heeft Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT het verkiezingsmanifest ‘Groei door Digitalisering’ overhandigd aan VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer.
De Boer: ‘Lessen in ict en bijvoorbeeld kennis van programmeren moeten een vast onderdeel van het basis- en voortgezet onderwijs worden. In deze tijden van robotisering en digitalisering is dit essentieel om later mee te kunnen komen. Willen we concurrerend blijven en mensen perspectief blijven bieden dan moet je kennis van ict hebben, ongeacht wat je later worden wil.’
Nederland ICT-directeur Lotte de Bruijn stelt: ‘Met ict als drijvende kracht liggen er kansen voor alle sectoren, zoals logistiek, zorg, onderwijs, landbouw. Daar hoort een kabinetsvisie bij die losse ministeries overstijgt. Alleen zo kunnen we de kansen van digitalisering optimaal benutten.’
Nederland ICT
In maart 2017 staan verkiezingen voor de Tweede Kamer op de agenda. Organisaties komen met verschillende manifesten voor het nieuwe kabinet.
Eind juni 2016 presenteerde Nederland ICT een manifest voor de digitale economie, waarin de vereniging het volgende kabinet oproept een visie op de digitale economie te ontwikkelen. VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland lanceerden kort daarvoor NL Next Level. Dat is een campagne om het nieuwe kabinet te inspireren om Nederland naar de economische wereldtop te brengen.
Wat moeten studenten dus leren. Dat hoogst betrouwbare programma’s niet geschikt zijn voor het bedrijfsleven ?
Neen, dat het bedrijfsleven hoogst zelden betrouwbaarheid en kwaliteit echt als eis stelt bij het opzetten van een ICT project. Een heel makkelijk voorbeeld. Neem een willekeurige Web pagina en jaag die door een validator programma. Barstens vol met fouten, ook pagina’s van banken etc. Welk bedrijf/instelling eist van zijn web bouwers dat iedere web pagina zonder foutmelding door een goed validator programma komt? Ik herinner mij dat de provinciale bibliotheek van Friesland eens een nieuw uitleen programma in gebruik genomen had. Aan het einde van de dag bleek dat er niets weggeschreven was. Voor de opslag verwees het programma nog naar de schijven van de test omgeving, en die waren er natuurlijk niet. Dat is dus de kwaliteit van programmeren en ontwikkelomgevingen die je tegen komt. Alles draait gewoon door zonder enige foutmelding.
ICT is een mode artikel, we lopen achter de waan van de dag aan. Hoe mooier het buzzwoord hoe harder we lopen. Heel vroeger zaten computermensen in witte jassen achter hun computers, ik heb zo het idee dat die mensen beter in de gaten hadden waar ICT om draait dan dat we dat tegenwoordig hebben. Als het er maar mooi uitziet is geen goed motto voor ICT, maar dat is wel wat tegenwoordig vaak het geval is.
Tja, zo lust ik er nog wel een. Windows is ook als single tasking systeem bedoeld. Dat heeft Bill Gates zelf in 1990 gezegd en over beveiliging als achteraf gedachte spant het natuurlijk ook de kroon.
Ergens heb je trouwens een ook punt. Een tijdje terug kwam Tanenbaum ook nog met het idee om een echt schoon besturingssysteem te schrijven waar alle fouten ondervangen worden.
Aan de andere kant weet men in het bedrijfsleven vaak helemaal niet waar men mee bezig is, dus wat is geschikt voor productie?
Windows-NT is indertijd wel behoorlijk goed ontworpen als veilig OS. Dat kan ook niet anders, want een hele hoop was gejat van VMS, en dat is wel ontworpen als een veilig OS voor productie. Natuurlijk heeft Microsoft zich niet aan zijn goede voornemens gehouden, en werd het alsnog een zooitje. Ze brachten een keer een nieuwe versie Windows uit waarvan ze wisten dat er zo’n 65000 bugs in zaten. Maar op een zeker moment zijn ze toch meer naar kwaliteit gaan kijken, want een Blue Screen of Death heb ik zelf al lang niet meer gezien.
Een helemaal nieuw OS? Misschien geen gek idee, maar zelfs een helemaal nieuw netwerk protocol uitrollen dat feitelijk al 20 jaar bestaat (IPv6) lukt bijna niet.
Initiële NT versies waren inderdaad behoorlijk schoon geschreven en het was super stabiel. Op netwerk en applicatie gebied stelde het echter weinig voor. Novell file servers rende rondjes om NT servers heen qua performance en de vroegste Linux versies hadden meer applicaties beschikbaar.
NT werd uiteindelijk groot in Windows XP dat uitkwam in 2001 en bruikbaar werd in 2003, maar toen was het kwaad al geschiedt. De jonge programmeurs waren opgegroeid in een tijd waar Local admin en gebruiker hetzelfde waren. De Win9X/ME familie kende namelijk geen rechten of degelijke beveiliging en was zo lek als een mandje.
Vandaag de dag zitten we nog steeds opgescheept met de wanpraktijken en het gedachten goed van programmeurs uit die periode.
Ja, Windows kreeg pas bij Vista een fatsoenlijke IP stack, daarvoor was het huilen.
Jouw laatste opmerking slaat de spijker op zijn kop. Pas wanneer management kwaliteit en betrouwbaarheid op de eerste plaats gaat zetten zullen we van die ellende verlost worden. Maar dat doet management hoogst zelden. Een mooi voorbeeld was met de eerste Ariane 5 raket. De software ontwikkelaars wisten dat er ergens een knol van een fout in de software zat, maar ze kregen van hun management de expliciete opdracht daar niet naar te zoeken. Het gevolg: de raket werd binnen een paar seconden na de start tot ontploffing gebracht. Binnen 20 minuten wist iedereen bij de bouwer wat er gebeurd was.