Tachtig ict-bedrijven uit Sillicon Valley, waaronder Apple, Cisco, EMC, Google, Microsoft en Oracle, hebben een brandbrief gestuurd naar de Nederlandse overheid. In de brief, die gericht is aan premier Rutte, uiten de bedrijven hun zorgen over aanstaande belastinghervormingen die de positie van Nederland als populaire vestigingsplek voor Amerikaanse techbedrijven kunnen schaden.
De belastingdirecteuren van de ict-bedrijven, die verenigd zijn in de Silicon Valley Tax Directors Group (SVTDG), zijn bezorgd dat internationale inspanningen om belastingontwijking tegen te gaan, slecht zullen uitpakken voor Nederland. Als bedrijven bijvoorbeeld minder mogelijkheden krijgen om afspraken te maken met de fiscus over verschuldigde belastingen, zal dat negatief uitpakken voor zowel bestaande als toekomstige investeringen vanuit de Verenigde Staten, waarschuwt SVTDG.
De brief is al in mei 2016 verstuurd, maar komt nu naar buiten via het Financieele Dagblad (FD). Uit het schrijven blijkt dat Rutte, die in februari 2016 een bezoek bracht aan Silicon Valley, de bedrijven heeft gevraagd om advies uit te brengen om de positie van Nederland als interessante vestigingsplaats voor Amerikaanse bedrijven te behouden.
In de brief – waarvan ook een kopie naar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, minister van Economische Zaken, Henk Kamp, minister van Buitenlandse Handel, Lilianne Ploumen, en staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes is gestuurd – zijn de bedrijven te spreken over de toegankelijkheid van de Nederlandse Belastingdienst en de mogelijkheid om individuele afspraken te maken, zogeheten advanced tax rulings. Die afspraken met individuele bedrijven bieden vooraf zekerheid over de grondslag voor de belastingheffing.
Starbucks
Nu de Europese Commissie die afspraken wegens vermeende verboden staatssteun onderzoekt, leidt dat volgens de briefschrijvers tot onzekerheid. Zij juichen het toe dat Nederland in beroep is gegaan tegen het oordeel van de Commissie dat een afspraak met koffieketen Starbucks ongeoorloofde overheidssteun zou zijn.
De Amerikanen roepen de Nederlandse regering ook op om de rechtmatigheid van zogenoemde ‘Diverted Profits Tax’ ter discussie te stellen. Die belasting werd in 2015 in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd. De Britse belastingdienst kan hiermee alsnog een aanslag van 25 procent opleggen aan buitenlandse dochterbedrijven over winst die volgens de Britse fiscus ten onrechte niet is opgegeven in het Verenigd Koninkrijk.
De belastingdirecteuren vrezen dat dit gaat gebeuren met dochterbedrijven van in Nederland gevestigde Amerikaanse moedermaatschappijen. Volgens de Amerikanen zou de ‘Diverted Profits Tax’ in strijd zijn met het belastingverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Ook zou de belasting inbreuk maken op de Europese vrijheid van vestiging en het vrije verkeer van kapitaal.
Tariefverlaging
Uit de brief blijkt verder dat de Amerikanen zich in de discussie over de hoogte van de winstbelasting scharen aan de zijde van de pleitbezorgers van tariefsverlaging. Om concurrerend te blijven moet volgens hen het Nederlandse tarief van 25 procent omlaag naar een niveau dat vergelijkbaar is met het Britse, Zwitserse en Ierse tarief. Daarmee zou de Nederlandse heffing onder de 20 procent uitkomen.
Oftewel speel de afzonderlijke landen tegen elkaar uit qua tarieven en ga dreigen met terugtrekken van investeringen als het niet lukt.
Rutte wordt toch niet meer herkozen dus die kan het nog even er snel door de 2e kamer heen jassen en heeft zo een ideale springplank om nog wat lucratieve commissariaten te scoren.
@Johan
je eerste zin klopt en geeft aanleiding tot meer internationale afspraken tussen (democratische) overheden, anders is de democratie een lachertje ten opzichte van deze ‘ict-reuzen’
De tweede zin lijkt mij een mengsel van ijdele hoop en ongefundeerde verdachtmaking.