Netneutraliteit is een kostbaar goed dat constante bewaking vereist. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Netneutraliteit behelst het niet voortrekken – of achterstellen – van bepaalde soorten dataverkeer, op basis van protocollen, packets, hoeveelheden, bestandssoorten, oorsprong en bestemming. Deze neutrale doorgifte van internetverkeer door providers en telecombedrijven is een belangrijk gegeven voor innovatie; online én offline. Tegelijkertijd is het sommige partijen juist een doorn in het oog, zoals telecomaanbieders.
Zij willen graag hun kostbare investeringen in snellere infrastructuur terugverdienen. Dan wel: zij willen een graantje meepikken van de businessmodellen van online-partijen die dankzij groeiend dataverkeer geld verdienen. Telco’s, zoals nu T-Mobile in de VS, blijven dus netneutraliteit aantasten omdat ze het vanuit zakelijk oogpunt bezien haast wel moeten. Netneutraliteit vereist dus constante waakzaamheid. Wat vind jij?
5G, de nieuwe technologie voor mobiele communicatie, ontwikkelt zich snel. De impact is enorm. Overheden, carriers en providers voeren schermutselingen om de beste uitgangspositie voor als G5 uitgerold gaat worden.
Overheden zijn zeer enthousiast over de invoering van 5G technologieën, omdat de economie en de werkgelegenheid een belangrijke impuls zullen krijgen. Alleen al in EU zal 5G vanaf 2025 per jaar naar verwachting € 95,9 miljard genereren in slechts vier sectoren (automotive, gezondheidszorg, transport en nutsvoorzieningen) en nog eens € 50,6 miljard in slimme steden, niet-stedelijke gebieden, slimme huizen en werkplekken.
Europese telecom operators, providers en technologiebedrijven voelen haarfijn aan dat Brussel en de nationale regeringen in deze tijden van matige groei een sterke behoefte hebben aan innovatie die tot grotere groei leidt. Een kongsi van grote bedrijven heeft aangeboden om vaart te zetten achter hun investeringen in, en implementaties van 5G in ruil voor het versoepelen van de regelgeving voor netneutraliteit.
Aantasting van netneutraliteit is een slechte zaak. Strikte netneutraliteit is van cruciaal belang voor een bloeiende digitale economie zoals de evolutie van internet heeft bewezen. De kongsi waarschuwt dat de huidige netneutraliteit-richtlijnen aanzienlijke onzekerheden creëren over de return on investment van 5G. (Maar is niet het wezen van ondernemen, dat je risico’s loopt?). De kongsi dreigt zelfs de investeringen in 5G te zullen uitgestellen, tenzij toezichthouders een positieve houding aannemen ten aanzien van innovatie en zich daaraan houden. Lees: ‘doe wat we willen, of anders ….’.
Het is allemaal niet zo fraai. Wederom wordt alles wordt uit de kast getrokken om netneutraliteit af te zwakken. Het concept van de strikte netneutraliteit staat al geruime tijd onder druk. Netneutraliteit is het principe dat internet service providers en overheden alle gegevens op het internet – 5G of niet – hetzelfde dienen te behandelen, zonder gedifferentieerde levering of doorbelasting op basis van het profiel, van de gebruiker, content, site, platform, de toepassing, het type aangesloten apparatuur, of de wijze van communicatie. Volgens Tim Wu, hoogleraar aan de Columbia Law School, zal een publiek informatienetwerk de meeste waarde opleveren als alle inhoud, sites en platforms gelijk worden behandeld.
Het grote publiek vertrouwt op internet als een primaire levensbehoefte. Dit heeft ertoe geleid dat de meeste overheden internetdiensten hebben opgevat als een publieke nutsvoorziening, vergelijkbaar met energie- en watervoorziening. Daartegenover staan commerciële partijen en sommige regeringen die om allerlei redenen graag onderscheid maken in de dienstverlening, bijvoorbeeld om extra inkomsten te genereren of voor mind control.
Bij Custom Connect zijn wij van mening dat de strikte netneutraliteit moet worden gehandhaafd. We zijn het eens met de visie van Tim Wu dat alleen een open, neutraal en ‘dumb piped’ infrastructuur de meeste waarde oplevert voor ons allen: consumenten, het bedrijfsleven en de overheid. Er zijn onderwerpen waarin het tornen aan het gelijkheidsbeginsel van strikte neutraliteit niet past in een ontwikkelde samenleving. Dat zijn democratie (‘one man, one vote’), het recht (Vrouwe Justitia is niet voor niets geblinddoekt) en primaire nutsvoorzieningen (water, energie, onderwijs en veiligheid). De onderliggende infrastructuur voor datacommunicatie en internet hoort absoluut in dit rijtje thuis. Ook G5.