Het houdt cio’s en ict-managers al langere tijd bezig: we moeten met z’n allen naar de cloud. Het gevaar van een trend waar zo hard over geroepen wordt, is dat het zijn doel voorbij schiet. In plaats van onbezonnen op de cloud-trein te springen, is het dan ook verstandig dat je eerst stilstaat bij de algemene doelstellingen van het bedrijf en breder kijkt dan alleen vanuit ict-perspectief.
Waar wil de organisatie naar toe? De evolutie van bedrijfsdoelstellingen moet de basis vormen voor cloud-keuzes. Het gaat om het creëren van de juiste omstandigheden, waarmee je de evolutie van je applicaties en daarmee de bedrijfsdoelstellingen ondersteunt. Daarbij kijkend naar de lange termijn, zonder de actualiteit uit het oog te verliezen.
Juiste cloud-benadering kiezen
Zoals bij elke verandering hoort ook hier een gedegen afweging van investering en opbrengst. Neem bijvoorbeeld de retail-branche. Zeker in deze branche zijn het uitdagende tijden met scherpe concurrentie. Om te overleven, is het belangrijk voor retailers dat zij snel kunnen schakelen en direct in kunnen springen op nieuwe ontwikkelingen. Fusies en overnames zijn aan de orde van de dag en niemand zit in dergelijke processen te wachten op onvoorziene tegenslagen zoals systemen die niet met elkaar kunnen werken. Het inzetten van publieke gestandaardiseerde cloud-diensten vormt hierbij een uitkomst en vragen een geringe investering. Bovendien stelt het bij cloud niet veel voor om snel op- of af te schakelen, in tegenstelling tot bij legacy software en hardware, waarbij dit lastiger kan zijn.
Zo hebben alle organisaties en sectoren specifieke eisen en wensen. Financiële instellingen hebben bijvoorbeeld te maken met strenge regelgeving en voor hen is compliant zijn uitermate belangrijk. Sommige applicaties of hardware blijken om die reden wellicht niet geschikt om over te zetten naar de cloud. Bijvoorbeeld wanneer wetgeving eist dat de data in eigen huis blijft. Door een combinatie te maken van on premise- en cloud-diensten kan het beste uit twee werelden toch gecombineerd worden. Een hybride cloud-strategie is in zo’n situatie de beste match met de bedrijfsdoelstellingen. Een hybride strategie zal overigens voor het gros van de organisaties de meest relevante benadering zijn.
Drie drempels uit de praktijk
Hoewel er geen standaardoplossing is, zien we bij verschillende soorten bedrijven wel dat cio’s met gelijksoortige drempels te maken krijgen. De volgende drie vormen de meest voorkomende drempels en overwegingen daarbij:
1. Financiële afwegingen
De afschrijvingstermijn van bepaalde hard- of software blijkt voor veel bedrijven een leidende factor bij cloud-keuzes. Financieel verantwoordelijken wachten het liefst op de zogenaamde compelling events voordat ze een overstap naar de cloud overwegen. Een compelling event kan bijvoorbeeld het einde van een afschrijvingstermijn zijn, maar ook het stoppen van de ondersteuning van bepaalde software. Wanneer afschrijvingstermijnen een grote rol spelen, is het belangrijk de financieel verantwoordelijke te betrekken.
Het helpt om te denken in kleine stappen en simpelweg te beginnen. Er is altijd wel een applicatie of onderdeel dat toe is aan verlenging of vervanging. Grijp dat moment aan om een eerste stap te zetten. Mocht een cloud-oplossing het beste alternatief bieden, dan kan een pilot de meerwaarde aantonen en laten zien dat pay-per-use aantrekkelijk is.
2. Organisatorische afwegingen
Organisaties kiezen er in deze tijd steeds vaker voor om zich te focussen op hun core business en randzaken, zoals ict, meer en meer uit te besteden. Dit kan dan ook een reden zijn om bepaalde ict-processen naar de cloud te brengen en de ict-activiteiten opnieuw vorm te geven. Toch is het in de praktijk niet zo vanzelfsprekend als het lijkt, want deze keuze heeft flinke impact op de organisatie. Functieprofielen veranderen of verdwijnen zelfs en de aard van het werk kan een verschuiving maken van bijvoorbeeld de ict-afdeling naar de inkoopafdeling. Het is daarom essentieel om stil te staan bij deze impact en daarin richting te kiezen. Het definiëren van een target operating model, passend bij de ict-strategie, kan helpen om de veranderingen en impact inzichtelijk te maken en deze drempel te verlagen.
3. Veiligheidsoverwegingen
In de praktijk zien we dat op C-level vaak een onderbuikgevoel heerst over de veiligheid van cloud-oplossingen. Van oudsher zijn organisaties gewend om systemen in huis of in ieder geval dichtbij te hebben. Een overstap naar de cloud kan dan het gevoel geven dat het veiligheidsbeleid ‘uit handen wordt gegeven’. Vaak wordt dit gevoel ook veroorzaakt doordat er sprake is van een incompleet beeld. Veiligheid is een complex en dynamisch onderwerp waar je echt in moet duiken om volledig op de hoogte te zijn én te blijven. De chief information security officer (ciso) wordt in veel organisaties nog niet ingezet als een key decision maker en acteert op een tactisch niveau. Dit zal verschuiven richting een strategische rol die rechtstreeks aan de cio rapporteert. Door deze rol als liaison in te richten tussen de technische kant van cloud en C-level beslissers, wordt het mogelijk voor de organisatie om de beste en veilige keuzes te maken voor het it-landschap.
Altijd onderweg
Dat de keuze voor cloud niet alleen een ict-aangelegenheid is, blijkt wel uit de drempels. Het is ook geen doel op zich, maar een middel om een open en flexibele houding aan te nemen en je als bedrijf te blijven onderscheiden. We zijn tenslotte altijd onderweg: doelstellingen worden voortdurend bijgesteld. Ook bij de overstap naar cloud-oplossingen helpt het om een plan uit te stippelen, maar daarbij wel ‘Agile’ te blijven denken en doen. Hierbij legt cloud, in combinatie met andere technologieën, het fundament voor de digitale transformatie die nu nodig is.
Martijn van der Poel, lead consultant Cloud bij KPN Consulting