Ruim twee derde van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig werknemers of meer gebruikt een Microsoft SQL Server-oplossing. Daarmee is het met voorsprong het meest voorkomende databasemanagementsysteem (dbms). Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile.
Computer Profile voerde gesprekken met zesduizend it-functionarissen van Nederlandse bedrijfsvestigingen (met vijftig of meer medewerkers) over het gebruik van systeem- en managementsoftware. Hieruit blijkt dat de Microsoft SQL Server het meest voorkomende dbms-systeem is.
Microsoft en Oracle
Het aandeel van Microsoft ligt bij multinationals en in het publieke domein net iets lager dan bij national enterprises en medium sized businesses. In de twee eerst genoemde deelmarkten kent Oracle zijn grootste aandeel. Vooral binnen de overheid is Oracle, met 45 procent, een belangrijke speler.
Naast Oracle 12 (en de voorgaande versies) is Oracle ook eigenaar van MySQL, dat mee overgenomen werd in de inboedel van Sun Microsystems. Deze open source database vormt met 7 procent de derde grootste groep van alle dbms-systemen. Het aandeel van IBM is de laatste jaren teruggelopen en ligt nu op 3 procent, gelijk aan het aandeel van Progress.
Vijf jaar
Het percentage locaties dat Microsoft SQL Server gebruikt, on premise of hosted in een datacenter, blijft vrij stabiel op 56 procent. Van de Microsoft SQL Server-toepassingen betreft ongeveer de helft een SQL Server 2008-versie, ongeveer 28 procent een SQL Server 2012-versie en ongeveer 4 procent de meest recente versie, SQL Server 2014. Het restant betreft SQL server 2005 of eerder.
Ook Oracle en MySQL kennen een penetratie die de laatste jaren vrijwel ongewijzigd blijft. IBM betreft vrijwel alleen nog DB2 (varianten). Informix komt bijna niet meer terug.
On premise naar hosted
Van alle bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers gebruikt 60 procent een dbms-systeem on premise of hosted. De afgelopen jaren is het percentage locaties met een on premise dbms aan het afnemen, terwijl het percentage locaties met een hosted dbms-systeem in de lift zit.
Het percentage locaties met een lokaal dbms-systeem is in de laatste drie jaar gedaald van 47 procent naar 39 procent. Het zijn met name de kleinere bedrijven die nog steeds lokaal dbms-systemen draaien. Het percentage bedrijfsvestigingen met hosted dbms-systemen is in dezelfde periode gestegen van 16 procent naar 23 procent. Het gebruik van hosted dbms-systemen komt het meest voor bij multinationals.
Opmerkelijk. SQL Server 2008 (incl. R2) zit al in extended support maar heeft nog het grootste marktaandeel. De voorlaatste versie 2014 (2016 is immers al uit) zit nog maar op 4%.
Schijnbaar is er voor veel organisaties weinig tot geen noodzaak/meerwaarde om met een moderner RDBMS te werken.
Jammer dat het artikel niet verder ingaat op de meest gebruikte Oracle- en DB2-versies. Ik ben benieuwd of daar een zelfde trend zichtbaar is.
Jammer dat het artikel zo incompleet is. In werkelijkheid is SQL Server in grote enterprise omgevingen lang niet zo groot als Oracle…