Veel organisaties gaan op grote schaal over op de cloud. Door het werken met en het bewaren van bestanden in de cloud neemt het gebruik van SaaS-, web- en cloudapplicaties steeds meer toe. Bij de transitie naar deze nieuwe it-omgeving blijven er vaak ook applicaties actief die al in gebruik waren voordat de huidige web- en cloudtechnologieën bestonden (zogenaamde ‘legacy’-applicaties). Hierbij kun je denken aan traditionele business applicaties zoals SAP R3, applicaties draaiend op AS400 of niet web-enabled custom development applicaties.
Echter, geen enkele organisatie zal het bestaande applicatielandschap in één keer vervangen door nieuwe applicaties, omdat dit de continuïteit van hun business bedreigt. Wel zullen zij bepaalde bestaande applicaties gefaseerd migreren of vervangen door een nieuwe SaaS-, web- of cloudversie vanwege flexibiliteit, schaalbaarheid en mogelijke kostenvoordelen. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken welke applicaties zinvol zijn voor een migratie of vervanging.
Naast elkaar
Het werk voor de migratie wordt op deze manier ook gefaseerd evenals de kosten en de impact op de eindgebruikers. Dit heeft als gevolg dat alle soorten applicaties, die vandaag de dag worden gebruikt, op een effectieve manier met en naast elkaar moeten werken. De ‘legacy’ on-premise- en nieuwe of gemigreerde SaaS-, web- of cloudapplicaties mogen daarbij geen gebruiks- en/of beheerproblemen opleveren.
Organisaties die hun legacy-applicaties willen laten samenwerken met hun nieuwe (SaaS-, web-, of cloud-) applicaties, hebben baat bij een (online) werkplekbeheeroplossing. Deze oplossing dient SaaS-, web- of cloudapplicaties te ontsluiten, maar dient ook naadloos geïntegreerd te zijn met Microsoft Remote Desktop Services. Wanneer de oplossing benaderd kan worden vanuit willekeurige browser legacy-applicaties, die draaien op een bestaande infrastructuur, kan elk device toegang krijgen tot alle applicaties. Hierdoor hoeft er geen software geïnstalleerd te worden op het betreffende device.
Nieuw operating system
Kritieke informatie en data kan daarbij opgeslagen worden en blijven staan op de bestaande beveiligde omgevingen en niet op de gebruikte devices. Daarmee wordt de browser als het ware het nieuwe operating system, wat de eindgebruikers het ultieme gemak geeft van onbeperkte beveiligde toegang en het gebruik van alle bedrijfsapplicaties op elk device. Tevens is het gebruik van bring your own devices (byod), corporate owned personally enabled (cope) devices of zelfs bring your own licenses (byol) dan mogelijk. In de toekomst zullen ook internet of things (IoT)-devices tot de mogelijkheden gaan behoren.
Jaap Blankevoort, general manager Benelux Matrix42
Mooi artikel, beschrijft helemaal de functionaliteit van Awingu (www.awingu.com).