Een kwart van de Nederlandse ziekenhuizen biedt patiënten digitaal toegang tot hun gegevens via een patiëntportaal. Ziekenhuizen maken wat dat betreft een inhaalslag op het gebied van eHealth, aangezien enkele jaren geleden nog weinig ziekenhuizen over zo’n portaal beschikten. Dit blijkt uit onderzoek van Nictiz. Het onderzocht het gebruik van patiëntportalen door ziekenhuizen in Nederland.
Nictiz is een expertisecentrum voor standaardisatie en eHealth. Het concludeert dat ziekenhuizen met een inhaalslag bezig zijn op het gebied van patiëntportalen. Dit omdat enkele jaren geleden nog nauwelijks patiëntportalen bij Nederlandse ziekenhuizen werden aangeboden. In 2016 hebben 22 van de 82 ziekenhuizen een portaal. Dit is iets meer dan een kwart. Het expertisecentrum constateert regionaal flinke verschillen. Zo heeft geen enkel ziekenhuis in Groningen, Zeeland en Limburg een portaal.
Het valt Nictiz op dat de mogelijkheden van de portalen zeer verschillend zijn: van enkel inzage in administratieve gegevens tot de mogelijkheid om online vragen te stellen aan artsen. Academische ziekenhuizen bieden nu nog de meest uitgebreide mogelijkheden. Uit het onderzoek blijkt dat van de 22 patiëntportalen het bij zeventien mogelijk is om een online afspraak te maken. Bij veertien portalen kunnen patiënten medische gegevens inzien en bij zes kunnen zij het zorg/behandelplan inzien. Slechts drie patiëntportalen bieden de mogelijkheid om zelfmetingen toe te voegen.
Vaak weten patiënten niet dat er een portaal bestaat. Daarom is de toegankelijkheid belangrijk: kun je het gemakkelijk vinden en is er een duidelijke gebruiksaanwijzing. Opvallend genoeg hebben juist de algemene ziekenhuizen dit vaak beter geregeld dan de academische ziekenhuizen.
Ik zou graag zien dat Nictiz een vervolg onderzoek uitvoert naar de veiligheid van die portalen, de wijze van inloggen (DigiD of UserID/Password), het achterliggende EPD dat de gegevens bewaart en noem maar op. Aangezien er geen portaal kan bestaan zonder een achterliggend EPD, heeft nu elk ziekenhuis zijn eigen EPD maar opgebouwd, waarbij er niemand zich druk maakt over de veiligheid van gegevens. Oke, ziekenhuizen en EPD’s moeten aan NEN7510 voldoen, maar wie controleert dat ?
Een landelijk EPD had volledig volgens vastgelegde eisen opgebouwd en beheerd kunnen worden. Nu het gefragmenteerd is, is het wachten op het volgende lek.