Er zijn opmerkelijk veel telecom- en netwerkdeals gesloten op de Nederlandse ict-overnamemarkt in het tweede kwartaal van dit jaar. Dienstverleners en operators blijken te willen investeren in nieuwe infrastructuren om mobiele toepassingen mogelijk te maken of hebben schaalgrootte nodig. Ook buitenlandse telecomdienstverleners meldden zich en KPN richtte zijn vizier nog meer op de lokale markt.
In het tweede kwartaal van 2016 waren er 75 geregistreerde overnames, fusies en deelnemingen (zie overzicht in kader onderaan). Opvallend in dit kwartaal zijn de talloze telecomdeals die werden gesloten. Normaliter is deze sector goed voor een paar transacties, maar in de periode april tot en met juni was er sprake van een flinke stijging tot zeker tien deals. Dit blijkt uit het driemaandelijkse overzicht van overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt dat Computable steeds met financieel adviesbureau MBCF samenstelt.
Wereldwijde schaal
Zo nam Citic Telecom uit China de telecomdivisie van Linx over, een telecomprovider en aanbieder van datacenter- en cloudoplossingen. Linx is een bedrijf dat, hoewel het hoofdkantoor in Amsterdam staat, in Nederland onder de radar is gebleven. Dat komt ook omdat het hoofdzakelijk Centraal- en Oost-Europa bedient, alsook een aantal landen in Azië. Het beschikt bijvoorbeeld over een onderzees glasvezelnetwerk van 470 kilometer lengte dat de Baltische staten met Scandinavië verbindt, een netwerk operations center (noc) in Moskou en een noc/datacenter in het Estse Tallinn.
Citic Telecom is een voorbeeld van een Chinees bedrijf dat grote expansieplannen heeft voor de rest van de wereld, zegt Ramon Schuitevoerder, partner en adviseur in het ict-team van MBCF. Met de overname van de telecomdivisie van Linx breidt het bedrijf, dat al actief was voor multinationals in West-Europa, zijn netwerk uit tot heel Europa. Met hulp van de investeerders Asian Infrastructure Investment Bank en Silk Road wil Citic Telecom de komende drie jaar een netwerkinfrastructuur aanleggen dat geheel Azië, Europa en Afrika omvat.
Lokale schaal
Een overname om eveneens de operationele schaal te vergroten, maar dan op lokaal niveau, was die van Your Fiber door glasvezelaanbieder CBizz. De aankoop van deze telecomoperator uit Overijssel is in lijn met de versnelde ‘buy & build’-strategie die CBizz heeft ingezet. Het bedrijf uit Hardinxveld-Giessendam biedt zakelijke glasvezelverbindingen door heel Nederland, met name op bedrijventerreinen. Voor de expansieplannen trok het begin maart extra kapitaal aan van een groep informele investeerders.
Een andere lokale transactie was de aankoop van CanConnect (2B-Mobile) door telecomdienstverlener Fieber. CanConnect is een leverancier van internet- en telefoniediensten aan het mkb, met een focus op regio Midden-Nederland. Maar ook over de grens zijn er ambitieuze telecombedrijven: zo haalde de Belgische telecomoperator Destiny tien miljoen euro op bij de Nederlandse investeerder Mentha Capital. Met het extra kapitaal wil Destiny, dat telecomdiensten en cloudtoepassingen aanbiedt, middels overnames internationaal groeien. ‘Je ziet dat telecombedrijven veel investeren in infrastructuur, omdat klanten verwachten overal connectiviteit te hebben, zowel thuis en op het werk als onderweg’, zegt Pieter de Vries, adviseur in het ict-team van MBCF.
Een overname die meer op toepassingen is gericht, was die van de unified communications-tak van telecomdienstverlener Anoxtech door Summa uit Naarden. Summa was met zijn virtuele pbx-platform de afgelopen vijf jaar al VoIP-partner van telecomdienstverlener Anoxtech. Middels de acquisitie krijgt Summa er een softwareontwikkelclub in Belgrado bij van zo’n twintig man groot. Die kan het inzetten om de internationale groeiplannen voor zijn verschillende communicatieplatformen te ondersteunen.
Ontwikkelingen KPN
Verder gebeurde er in de telecommarkt rond KPN weer het nodige. Zo werd KPN begin april voor 100 procent eigenaar geworden van RoutIT, ict-dienstverlener voor het midden- en kleinbedrijf. KPN had sinds 2012 12,5 procent van de aandelen van de dienstverlener uit Ede in handen.
RoutIT biedt diensten op het gebied van internet, cloud, connectiviteit- en communicatieoplossingen. Dit doet het bedrijf uitsluitend via lokale ict-partners. De samenwerking tussen RoutIT en KPN leidde in 2013 tot de introductie van KPN ÉÉN, een ict-totaaloplossing voor het mkb met één contract, één factuur en één helpdesk. Inmiddels beweert RoutIT ruim honderdduizend mkb-klanten via zo’n vijftienhonderd lokale partners te bedienen.
Volgens MBCF-adviseur De Vries is dit weer een voorbeeld van de draai die KPN als concern aan het maken is. Geen internationale ambities meer, maar een focus op de lokale markt, met name het mkb. Een logische ontwikkeling omdat de multinationals in Nederland toch hoofdzakelijk worden bediend door internationaal opererende grootheden als AT&T, Orange, Deutsche Telekom of BT.
In het kielzog van moederbedrijf KPN versterkte dochteronderneming Yes Telecom zich eveneens. Het nam Dekatel uit IJmuiden over, een dienstverlener voor mobiele en vaste communicatie, volledig gericht op de zakelijke markt via het netwerk van KPN. Met de acquisitie versterkt Yes Telecom zijn positie in het midden- en kleinbedrijf en het portfolio, met name voor vaste telefonie en internet.
Andere koers
Dat KPN zich omturnt tot een meer gefocused bedrijf blijkt uit de talloze vervreemdingen van de afgelopen jaren. Zo verkocht het bedrijf in oktober 2012 een deel van zijn Nederlandse telecommunicatiemasten voor 75 miljoen euro aan Protelindo, eigenaar van telecommunicatiemasten in Indonesië, om vervolgens de benodigde mastruimte voor zijn zendapparatuur terug te huren. Ruim drie jaar later kan KPN dit voortaan bij Cellnex Telecom doen; deze Spaanse telecomdienstverlener nam eind mei de Nederlandse activiteiten van Protelindo, onderdeel van de Indonesische telecomgroep PT Sarana Menara Nusantara, over voor 109 miljoen euro.
Ook in het tweede kwartaal van 2016 stootte KPN weer een onderdeel af dat het niet meer tot zijn kernactiviteiten rekent: de internationale groothandelsactiviteiten op het gebied van sms. Die lagen bij KPN-dochter iBasis en dit bedrijf is aan Messagebird uit Amsterdam verkocht. Het gaat bijvoorbeeld om sms-verkeer door consumenten van KPN, Lycamobile en Viber.
KPN investeert daarentegen liever in clouddiensten, onder andere via dochteronderneming InternedServices (voorheen IS Group). Dit onderdeel nam begin april de bedrijven Redbee (hosting- en clouddiensten) en Fortytwo (ict-beveiliging- en netwerkdiensten) over.
Dit artikel is ook in een licht gewijzigde versie verschenen in Computable Magazine, jaargang 49, nummer 7, september 2016.
Overzicht
Klik voor een PDF-overzicht HIER.