De Europese Commissie gaat de regelgeving voor aanbieders van internetdiensten zoals Skype en Whatsapp aanscherpen. De online diensten van partijen als Facebook en Microsoft, die concurreren met spraak-en berichtendiensten van traditionele telecomaanbieders, moeten aan strengere regelgeving rondom privacy en beveiliging voldoen. Ook belastingontduiking en het vermarkten van gegevens van gebruikers wordt aangepakt.
Dat blijkt uit interne stukken die de Britse zakenkrant Financial Times heeft ingezien. Daaruit blijkt dat Brussel volgende maand aankondigingen doet en privacyrichtlijnen herziet.
De commissie gaat diensten aanpakken waarbij consumenten via internet bellen of berichten versturen zoals Skype en Whatsapp. De regelgeving loopt in de verschillende EU-landen uiteen, en om te zorgen dat er een wildgroei aan regels ontstaat, wil de Commissie nu eenduidige regels opstellen.
Doordat de diensten via internet worden aangeboden vallen ze in veel gevallen in een grijs gebied omdat ze niet onder de wet- en regelgeving vallen die geldt voor telecombedrijven. De Europese wetgeving voor die branche stamt namelijk van voor 1995, een tijd waarin internet en communicatie via breedbandverbindingen nog nauwelijks een rol speelde.
Strengere privacy-regels
De nieuwe regels die aangekondigd worden zullen onder meer bepalen wanneer aanbieders van spraak- en berichtendiensten via internet moeten voldoen aan verzoeken van politie- en veiligheidsdiensten. Nu ligt dat alleen voor telecombedrijven vast en verschilt die regelgeving per EU-lidstaad.
Ook het te gelde maken van gegevens van gebruikers van online diensten, vaak het verdienmodel achter de gratis communicatiediensten, moet straks voldoen aan strengere privacy-wetgeving. Volgens critici zijn de nieuwe richtlijnen ook een poging om het Amerikaanse overwicht op het gebied van internetdiensten aan te pakken. Er lopen al onderzoeken naar bedrijven als Google, Amazon, Apple en Facebook voor het schenden van privacy-regels, het omzeilen van belastingen en verstoring van concurrentie en marktwerking (mededinging).
Ook klagen traditionele telecomaanbieders al jaren dat nieuwkomers die spraak- en tekstdiensten online aanbieden aan veel minder regels hoeven te voldoen.
Meer over digitaal samenwerken
Computable organiseert op 27 september 2016 het Computable Seminar Universal Communications over digitale communicatie in de moderne werkomgeving. Een dag vol inhoudelijke sessies omtrent de implementatie en adaptie van digitale (samen)werkoplossingen. Is uw organisatie al klaar voor de (samen)werkomgeving van de toekomst? Kijk voor meer informatie, het volledige programma en kosteloos aanmelden op: computableseminars.nl