Uit recent onderzoek van CIO.nl in opdracht van mijn werkgever blijkt dat it-afdelingen zich er zeer bewust van zijn dat ze een bijdrage moeten leveren aan de bedrijfsdoelstellingen maar dat tijdgebrek ervoor zorgt dat Nederlandse it-afdelingen niet toekomen aan strategische projecten. Slechts 19 procent van de it-werknemers stelt ruim voldoende tijd te hebben voor innovatie.
Naast het verkrijgen van inzicht in de gebruikte hard- en software-licenties, de kosten per gebruiker en het realiseren van snellere doorlooptijden, wordt het creëren van tijd voor strategische projecten als belangrijkste uitdaging gezien door de ondervraagden. De it-afdeling wordt over het algemeen reactief genoemd. Het stempel ‘innovatief’ wordt over de hele linie het minst genoemd.
Tijd vrijspelen voor innovatie
Het tijdgebrek van it komt voornamelijk voort uit het ondersteunen van belangrijke continue processen zoals het verlenen van rechten, het installeren van applicaties of het toewijzen van meer opslagruimte. Antwoorden uit het onderzoek wijzen erop dat bedrijven nog maar op kleine schaal selfservice, automatisering en contextbewuste werkplekken faciliteren. Doordat it’ers veel beheer, terugkerende taken, processen en dienstaanvragen handmatig moeten afhandelen wordt it als het ware gedwongen om reactief te blijven acteren.
Automatisering biedt de uitkomst om innovatie binnen it te bewerkstelligen. De eerste stap is het inzichtelijk maken van de processen binnen het bedrijf, zoals het on- en offboarden van werknemers, de levering van goedgekeurde hardware en software, het aanmaken en verwijderen van e-mailaccounts en het toekennen van bepaalde rechten tot informatie. Als deze processen binnen een bedrijf duidelijk zijn, kan er verregaand geautomatiseerd worden. Zodra de automatisering ingericht is kan ook selfservice worden toegevoegd zodat werknemers ook zelfredzamer zijn en zich meer ‘in control’ voelen.
Deze automatiserings- en selfserviceslag biedt een aanzienlijke tijdsbesparing voor IT, die zich zo kan richten op projecten die bijdragen aan de doelstellingen. Zo’n 65 procent van de ondervraagden denkt ook nog eens dat de productiviteit van de organisatie erop vooruit zal gaan. Een win-win-win-situatie dus!
Welkome stimulus
Een andere automatiseringsvorm die CIO.nl aan de respondenten voorlegde, het creëren van contextbewuste werkplekken die vanaf alle locaties en apparatuur bereikbaar zijn, wordt ook als een welkomen stimulus van de productiviteit gezien. Een contextbewuste werkplek past zich aan de situatie aan waarin de werknemer zich op dat moment bevind. Denk bijvoorbeeld aan het type apparaat dat wordt gebruikt, de locatie, de internetverbinding en de beveiligingsregels die van toepassing zijn. Een contextbewuste werkplek verbetert de gebruikerservaring van de werknemer aanzienlijk en helpt
In deze tijd van digitale transformatie is innovatie door de it-afdeling geen ‘nice to have’ meer, maar een noodzakelijkheid. Wanneer de it-afdeling de regie voert over de innovatie, kan zij een grote bijdrage leveren aan de zakelijke doelstellingen. Automatisering, contextbewuste werkplekken en selfservice kunnen it de uitkomst bieden om tijd vrij te spelen voor innovatie.
Automatisering als antwoord op alles. Het toverwoord van nu. Alles automatiseren is geen garantie dat je geen problemen kan hebben die opgelost moeten worden. Kennis van wat er achter die automatisering zit blijft belangrijk anders zit je echt met de gebakken peren.
Innovatie laat zich niet sturen al kan tijd daarvoor vrij maken helpen net zoals mensen daar de ruimte voor te geven. En zeker weer niet gieten in de procesvorm waarbij je van sprintje naar sprintje wat in elkaar gaat wrotten. Maximale controle maar het doodt iedere creativiteit en is ook nog slecht voor de kwaliteit.
Tijdgebrek of geldgebrek?
Jarenlang is IT gezien als ondersteunend, en daarmee een kostenpost waar zoveel mogelijk op bezuinigd moest worden. Dat draai je niet even 1-2-3 terug.
Zelfservice en contextbewuste werkplekken bijvoorbeeld klinken leuk, maar het invullen, en vooral up to date houden, van alle benodigde gegevens is en blijft mensenwerk.
Daarnaast wordt vaak vergeten dat er verschillende typen eindgebruikers zijn. De één zal zijn heil zelf gaan zoeken in de opensource producten (waarom gebruik maken van IT als ik het ook zelf kan), terwijl de ander al panisch wordt als er één knopje anders is dan in de handleiding vermeld staat.
Beide (maar ook andere) typen gebruikers zul je moeten kunnen ondersteunen.
Maar het belangrijkste wordt misschien nog wel vergeten: de factor (kundige!) mens. Niets zo vervelend als zelf-service portals waarin je niet kunt vinden wat je zoekt wat je dan weer via moeilijke procedures moet zien te regelen, of call-centre medewerkers die alleen maar met standaard vragenlijstjes werken zonder een idee te hebben wat voor werk jij nu eigenlijk doet, hoe jij het product gebruikt (als ze het product überhaupt al kennen).
In dat geval is een kundige IT-er van mens en bloed toch wel heel fijn als ondersteuning. Daar kan geen automatisering, context gerichte werkplek of zelf-service portal tegen op!
Als we de kalkoen gaan vragen wat we me kerst moeten gaan eten……
Auteur beschrijft het bimodal IT probleem waarbij op strategische niveau een stip aan de horizon gezet wordt terwijl de organisatie op operationeel niveau tot aan de knieën in de klei staat als gevolg van de wet van de remmende voorsprong in de governance van IT. De IT legacy zit namelijk niet in de infrastructuur welke zo’n beetje elke 5 jaar ververst wordt met snellere paarden maar de stroperigheid van de business code annex regels die zo bepalend zijn voor de integriteit van het proces.
Als we kijken naar alle ‘loket-automatisering’ van 20 jaar digitale transformatie waarbij de analoge papierstroom door een digitaal equivalent is vervangen met nog altijd dezelfde loketten dan zien we vooral ‘dertien-in-een-dozijn’ oplossingen met ‘koppelvlakken’ circus doordat één logische informatiestroom nu door een dozijn aan technische overdrachtsprotocollen wordt ondersteund.
Neem bijvoorbeeld ‘dertien-in-een-dozijn’ oplossingen van Systems of Engagement waar meer dan 12 pogingen nog steeds niet de functionaliteit bieden van X.400 betreffende de governance in het berichtenverkeer. Fijn dat ik daarom van de overheid nu (digitale) postbus 144, schrijf er zelf wel weer een ‘Service Bus’ voor om ze allemaal geautomatiseerd te legen.
Ben nu enigzins in verwarring. De “smart end-user” en de millenials brachten toch hun eigen innovaties mee middels BYOD en shadow-IT? Als domme en trage IT-er moest je dat gewoon faciliteren en de rommel van eventuele security problemen opruimen.
Maar kennelijk is er nu ineens innovatie nodig. Helaas staat dat niet meer in mijn functieomschrijving. Hoeveel is de business eigenlijk bereid om daarvoor te betalen?
Verder wat PaVaKe zegt.
@Mark-Peter
Kun je een link naar het onderzoek delen? Ik ben vooral benieuwd naar de grootte van de ondervraagde organisaties in relatie tot de antwoorden die gegeven zijn.
Corebusiness is bij een verzekeringsmij het bedenken van nieuwe verzekeringsproducten. De ondersteunende ICT afdeling mag de veranderingen en nieuwe producten implementeren in de bestaande software. Al deze processen zijn volgens Projectmanagement methodieken begroot en gebudgetteerd. Er is daarbij weinig ruimte voor innovatie, die door ICT wordt aangestuurd. Het moet zo goedkoop mogelijk. Hooguit wordt innovatie aangestuurd en afgedwongen door leveranciers die de softwarepakketten en OS vernieuwen.
Het is natuurlijk zinvol dat ICT meer een zelfstandige rol krijgt, dus onafhankelijk corebusiness wordt.
Anno 2016 is ICT misschien wel een van de belangrijkste drivers voor de continuïteit van de business.
En dan heb ik het nog niet eens over de noodzaak voor het managen van de security.
Bedankt voor de reacties allemaal, goed om te zien!
@Rob D, de paper kan gedownload worden op de pagina van IDG http://itlibrary.nl/development/whitepaper/1674-it-afdeling-innoveert-niet-door-tijdgebrek