Steeds meer organisaties kiezen ervoor om de cloud-first-strategie toe te passen. In veel gevallen gaat het om applicaties of om delen van de infrastructuur die afgenomen worden bij de cloud-providers. De andere route naar de cloud is de specialistische route, waarbij de leveranciers van infrastructuren of applicaties betrokken worden bij het technische of operationele beheer.
Aangezien de impact voor de ict-organisatie groot is, is het voor veel instanties niet realistisch om direct alles buiten de deur te zetten. Dit leidt meestal tot een gefaseerde invoering van de cloud, waarbij de back-up meestal als eerste naar de cloud gaat. Om dit soepel te laten verlopen, deel ik in deze blog acht belangrijke vragen die iedereen zou moeten beantwoorden, nog voordat de verhuizing van back-up naar de cloud plaatsvindt.
Het back-uppen van data is noodzakelijk, ook al heeft het weinig tot niets te maken met de core business van de organisatie. En als alles goed gaat, heb je er eigenlijk helemaal niets aan. Pas wanneer data corrupt is of kwijtraakt, komen de gedane investeringen tot zijn recht. Het is echter geen klein karwei om de back-up volledig naar de cloud te brengen. De back-up-applicatie is zeer nauw verbonden met de (virtuele) servers, storagesystemen en applicaties, dus er kan niet even een ‘knip’ worden gemaakt tussen productie en back-up.
Hoe pakt u het aan om de back-up naar de cloud te verplaatsen? Door onderstaande vragen te beantwoorden, voordat de back-up-data naar de cloud gezet wordt, zal de migratie een stuk eenvoudiger en soepeler verlopen.
1. Wat is uw doel voor back-up-data naar de cloud?
Er zijn enkele mogelijke antwoorden.
- Voorspelbare kosten. Zijn de kosten wel echt voorspelbaar? Het is lastig om te voorspellen hoeveel storagecapaciteit er nodig is, wanneer er op dit moment nog tapes worden gebruikt.
- Flexibiliteit en opschalen. Geen investeringen en geen projecten, eenvoudig gebruik en betaling naar behoefte.
- U wilt af van tape, maar u heeft geen tweede datacenter of locatie.
- Bij een ramp wilt u gemakkelijk de back-up-data gebruiken voor de tijdelijke uitwijkomgeving. De virtuele servers voor de uitwijk worden pas bij een uitwijksituatie en uitwijktest bij de cloud-provider afgenomen en aangezet.
2. Welke cloud-storage-provider kiest u?
De technische mogelijkheid van de gebruikte back-up-applicatie en het vertrouwen in de gekozen leverancier bepalen de keuze. In veel gevallen wordt ‘Rest based api’ gebruikt en object-storage, zoals Amazon S3 of Azure Blob-storage. Maar wat als de provider het besluit neemt om te stoppen met de dienst of in het ergste geval, failliet gaat? Er zijn meerdere voorbeelden te noemen, zoals HP’s public cloud Helion, zij gaven de gebruikers tot 31 januari 2016 de tijd om alles te migreren. Dit was drie maanden na de aankondiging dat ze gingen stoppen. Zo ook Nirvanix, die op 16 september 2013 zijn klanten nog twee weken de tijd gaf om hun data ergens anders naar toe te verplaatsen. Realiseer u goed dat de hoeveelheid back-up-data meestal meer dan de primaire data is en dit verplaats je niet zomaar naar een andere locatie!
3. Welke kosten zitten eraan?
Bij de kosten zijn verschillende componenten betrokken, zoals kosten voor de verbinding, prijs per GB, io’s en dataverkeer. Voor back-up gelden met name de kosten per GB, er vinden namelijk niet veel io’s plaats. Tevens wordt dataverkeer vaak alleen doorberekend bij lezen c.q. restoren van data. Wanneer er een extra kopie van de data naar een andere cloud-provider gemaakt wordt, dan is er evenveel uitgaand als inkomend dataverkeer. De prijs per GB hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid kopieën van de data die bewaard worden en of deze kopieën op één locatie of meerdere, geografisch gescheiden locaties staan. Data-deduplicatie is een must om de hoeveelheid opgeslagen data, en dus de kosten, binnen de perken te houden.
4. Wat is de beschikbaarheid?
Er bestaat geen public cloud-provider die nooit worstelt met downtime. Hier moet u goed rekening mee houden, hoewel voor back-up en restore dit meestal wel overkomelijk is. Daarom is het goed om de sla te checken die u met de eindgebruikers heeft.
5. Welke bandbreedte heeft u nodig?
Een kleine berekening: Als de totale hoeveelheid data 200TB bedraagt en de dagelijkse wijzigingsgraad 2 procent is, dan zal er 4TB opgeslagen moeten worden. Wanneer dit in maximaal twaalf uur afgerond moet zijn, dan is een bandbreedte van 1Gbit/s vereist. Bovendien moet u rekening houden met de benodigde restoresnelheid. Stel u heeft een applicatie met 10TB data, hoe snel moet u in staat zijn om de complete dataset terug te zetten? Waarschijnlijk is 1Gbit/s dan niet voldoende of u moet lokaal ook een kopie van de back-up-data bijhouden.
6. Wat gebeurt er indien er sprake is van dataverlies?
Hoe weet je zeker dat de data betrouwbaar is opgeslagen en dat er geen corruptie kan optreden? Sommige organisaties slaan de data in meerdere clouds op, bijvoorbeeld bij zowel Azure als bij Amazon, om te voorkomen dat er iets met de opgeslagen data gebeurt of met de cloud-storage-provider.
7. Is de data bij de cloud-storage-provider beveiligd?
En natuurlijk ook: hoe wordt de data beveiligd? Hierbij is de Wet Meldplicht Datalekken van toepassing. De mate van beveiliging middels data-encryptie hangt onder andere af van welke data-encryptie-methode is geïmplementeerd, waar de data versleuteld wordt en wie de sleutels beheert. Voor een back-up-omgeving wilt u dat de data is versleuteld, voordat deze naar de cloud-omgeving wordt verstuurd. De versleuteling wordt door de back-up-applicatie verzorgd, waardoor alle data bij de cloud-storage-provider ook versleuteld, en dus beveiligd, opgeslagen wordt. Het is belangrijk dat u weet dat versleutelde data niet meer te dedupliceren is. Oftewel, eerst dedupliceren en daarna pas versleutelen.
8. Hoe krijg ik de data op den duur weer uit de cloud of bij een andere provider?
Het contract is afgelopen, u bent ontevreden over de dienstverlening of de provider kan niet meekomen met de marktbewegingen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden die voor u reden kunnen zijn om data terug te halen uit de cloud. Daarnaast wilt u niet voor de rest van uw leven verbonden zijn aan één cloud-storage-provider. Maar hoe krijgt u uw data gemigreerd van de ene cloud naar de andere? En biedt de back-up-applicatie de mogelijkheid om data te migreren zonder ‘rehydration’ en opnieuw deduplicatie? En zonder decryptie en opnieuw encryptie? Wordt hierbij de snelheid beïnvloed door de eerste provider in verband met de gekozen storage sla? En wat zijn de kosten die gepaard gaan met de migratie, in verband met de doorbelasting van dataverkeer?
Cloud-first, twee woorden die ook nog eens eenvoudig klinken. Echter moet er niet te gemakkelijk over gedacht worden. Tenslotte geeft u waardevolle informatie van de gehele organisatie uit handen. Het is daarom belangrijk om u goed te laten adviseren, zodat het hele proces in één keer goed, snel en toch vrij eenvoudig kan verlopen.