Werd 'cloud' voorheen wellicht nog gezien als it-buzzwoord, ondertussen weten we wel beter: cloud is een blijvertje. Hedendaagse organisaties van elk formaat hebben bepaalde eisen voor hun it-oplossingen, zoals schaalbaarheid, flexibiliteit, delen van data, veiligheid en – niet onbelangrijk – lage kosten. De cloud speelt hier perfect op in. Niet verwonderlijk dus, dat cloud computing de meest gebruikte term is onder it’ers van middelgrote en kleine bedrijven (mkb).
De cloud is door het mkb in te zetten voor allerlei doeleinden: voor extra opslagruimte, om data eenvoudig te delen en het opslaan van back-ups. Vooral dit laatste is voor het mkb een belangrijke reden om over te gaan tot de aanschaf van cloudoplossingen. En dat is geen overbodige luxe, want maar liefst een kwart van de organisaties (25,8 procent) heeft tot op heden geen beveiligingsoplossing voor zijn data. Deze bedrijven kunnen fluiten naar hun data wanneer die verdwijnt door calamiteiten, hacks, storingen, menselijke fouten – of wat voor oorzaak dan ook.
Veelal wordt als reden voor het ontbreken van zo’n databeveiligingsoplossing genoemd, dat er simpelweg geen budget voor is. On-premise-oplossingen voor back-up en herstel betekenen investeringen in zowel hardware als software – en dat kostenplaatje kan inderdaad best weleens flink oplopen. De cloud inzetten voor het opslaan van back-ups, zou voor deze bedrijven een kosteneffectieve oplossing zijn. Voor bijna een kwart van de organisaties (24 procent) was kostenbesparing inderdaad de belangrijkste reden om te kiezen voor een cloudback-upoplossing.
Fysieke back-ups: roulette met data als inzet
Van de bedrijven die wel een back-upoplossing hebben, werkt een aanzienlijk deel nog altijd met fysieke tapes die bovendien vaak intern worden opgeslagen. Toch realiseren ze zich steeds vaker dat het altijd voor kan komen dat deze ene kopie van data van henzelf en/of van hun klanten iets overkomt. Bij een calamiteit als een brand gaat die data verloren. Maar ook zonder calamiteiten kunnen back-ups simpelweg falen – niet minder dan 75 procent van de organisaties heeft jaarlijks te maken met storingen in back-uptapes. Bedrijven die slechts één kopie van hun back-ups op slechts één enkele bestemming bewaren, spelen roulette met hun data.
Ook om deze reden is het opslaan van back-ups in de cloud voor mkb-organisaties een goed alternatief. Na lokale calamiteiten of storingen is de data dan eenvoudig en snel terug te halen. Echter, niet alle bedrijven durven dit aan – vanwege beveiligingsoverwegingen of doordat ze menen dat het langer duurt voor ze toegang hebben tot hun back-up. Om echt het zekere voor het onzekere te nemen, doen organisaties er daarom goed aan om bij het selecteren van een back-upoplossing de 3-2-1-regel te volgen:
3. Bewaar drie kopieën van je data.
2. Sla de back-ups op twee verschillende soorten media op.
1.Bewaar één kopie van de data op een andere locatie.
Hybride cloud is de oplossing
Door te voldoen aan de 3-2-1-regel, lopen organisaties het minste risico om back-ups kwijt te raken. Hun eigen data en/of die van klanten zijn zo optimaal beveiligd. Het inrichten van de 3-2-1-regel lijkt voor mkb’ers misschien veel gedoe, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Een hybride-cloudback-upoplossing waarbij back-ups zowel lokaal als in de cloud worden opgeslagen, is hiervoor optimaal. Dankzij zo’n oplossing is data na calamiteiten direct terug te krijgen via lokale back-ups, zonder tussenkomst van eventuele tussenpersonen, terwijl het off-site opslaan van data snel herstel mogelijk maakt na grote, lokale calamiteiten. Data blijft beveiligd, zowel on-premise als in de cloud, bij hardware- of softwarestoringen, gebruikersfouten, hardware/software-updates, datacorruptie, diefstal van apparaten, enzovoorts.
Ook wat betreft het kostenplaatje biedt een hybride-cloudoplossing voordelen voor eindgebruikers in het mkb. Zij nemen hybride-clouddiensten af als service bij hun zakelijke dienstverlener en betalen hiervoor maandelijkse beheerkosten – die daarnaast ook nog eens lager zijn dan de kosten van alleen een on-premise-oplossing. Het mkb heeft dus om zowel praktische als financiële redenen baat bij een hybride-cloudoplossing. Niet voor niets zijn veel bedrijven van plan het komende halfjaar clouddiensten voor back-up en herstel in te zetten. Resellers doen er dan ook goed aan om dit soort oplossingen op te nemen in hun portfolio.
Mathijs Theunissen, strategic partner manage cloud business bij Acronis