Monaco, leverancier van de gelijknamige planningssoftware uit Breda, heeft samen met de Amerikaanse automatiseerder Intersystems een business Intelligence (bi)-module ontwikkeld. De module is in eerste instantie gemaakt voor BAM Infrarail als aanvulling op het door de spooraannemer afgenomen planningspakket. Maar de twee bedrijven bieden Monaco Analytics nu ook aan op de markt. De bi-oplossing laat zich combineren met planningsystemen van andere leveranciers.
Om de planningssoftware voor BAM Infrarail in te regelen was aanvullend maatwerk noodzakelijk. Monaco kon daarbij terugvallen op de samenwerking met partner Intersystems. Daaruit is het product Monaco Analytics tot stand is gekomen. Met behulp van Intersystems analysesoftware Deepsee zijn dashboards ontwikkeld die gebruikers van het planningssysteem direct inzage verlenen in operationele data. Daarmee is concreet verbeter- en besparingspotentieel in beeld te brengen op de roosterplanning-data.
Lastige klus
Er vallen aanzienlijke besparingen te realiseren, wanneer de beschikbare menskracht optimaal wordt ingezet op de projecten, stellen beide partijen. De omvang en complexiteit (denk aan renovatie en nieuwbouw bij bestaande stationsemplacementen), maar ook de onvoorspelbaarheid (zoals calamiteiten en de weersituatie) maken de planning en het roosteren van personeel tot een lastige klus. De spoorwegbranche stelt bovendien eisen aan de vakbekwaamheid van uitvoerend personeel, vastgelegd via certificaten voor bepaalde vaardigheden. Daarnaast is er de cao voor de bedrijfstak die werk- en rusttijden voorschrijft. De personeelsplanners bij BAM Infrarail moeten met al die factoren rekening houden.
BAM
BAM Infrarail is een werkmaatschappij van het bouwconcern BAM. De spooraannemer werkt in binnen- en buitenland aan projecten op het gebied van de aanleg of het onderhouden van de spoorweginfrastructuur. Voor het beheer van de personeelscapaciteit zocht BAM Infrarail naar een nieuw roostersysteem en kwam bij Monaco uit.
Deze leverancier is gespecialiseerd in geautomatiseerde personeelsplanning waarbij ook flexwerkers ingeroosterd kunnen worden. Monaco is met name actief in de sectoren zorg, welzijn, detailhandel, recreatie, transport en uitzendwezen. Spooraannemer BAM Infrarail verwacht met de software van Monaco door een intelligentere planning de capaciteit van het vaste personeel efficiënter te kunnen benutten. Daarmee wil het bedrijf op de kosten besparen.
BAM Infra Rail heeft Monaco gekoppeld aan het enterprise resource planning (erp-)-systeem Metacom van Van Meijel dat het in gebruik heeft. Monaco heeft in samenwerking met Intersystems een aantal aanpassingen doorgevoerd om de software af te stemmen op de specifieke eisen van de rail-cao en de door BAM Infrarail gewenste rapportagevorm.