In de eerste helft van 2016 werden ruim 1,7 miljoen nieuwe malware-samples voor Android ontdekt. Dat komt gemiddeld neer op 9468 nieuwe malware-apps voor Android per dag of elke 9 seconden een nieuw stuk malware. Dat is een toename van meer dan 30 procent vergeleken bij de tweede helft van 2015. In de eerste helft van 2016 werd al meer nieuwe malware voor Android gevonden dan in heel 2014. Dit blijkt uit het Mobile Malware Report van G Data.
Waar voorheen besmettingen voorkwam door het installeren van een foute app, slagen cybercriminelen er tegenwoordig in ransom- en malware op apparaten te krijgen zonder interactie. Het bezoeken van een gemanipuleerde website is voldoende. Malware wordt dan met een zogenaamde drive-by-infectiemethode op het apparaat geïnstalleerd.
‘Smartphones en tablets zijn erg populaire doelwitten voor cybercriminelen en de aanvallen zijn kwalitatief sterk verbeterd in het afgelopen jaar’, vertelt Christian Geschkat, product manager voor mobiele oplossingen bij G Data. ‘Gebruikers moeten werk maken van het beveiligen van hun smartphone met betrouwbare beveiligingssoftware. Ook is het verstandig om je besturingssysteem en alle apps op je apparaat altijd up-to-date te houden. Hiermee worden bijna alle gevaren afgewend.’
Kwetsbare apparaten
Eerder schreven we al over de bedreiging van Android-apparatuur die gebouwd zijn op Qualcomm-chipsets. Het is duidelijk dat Android-apparatuur het zwaar te verduren heeft qua bedreigingen.