Wanneer ik bij vrienden uit eten ga, krijg ik nogal eens te horen hoe ze zich hebben uitgesloofd op de maaltijd. Om eraan toe te voegen: maar jij hebt natuurlijk liever iets uit de magnetron? Ik werk namelijk voor een softwaretester en dat maakt mij een nerd die het liefst zijn eten naar binnen schrokt om zo snel mogelijk verder te gaan met obscure en onduidelijke werkzaamheden. Nog vijf misverstanden over softwaretesters.
1: Testers zijn saai; Ze zitten de hele dag naar een scherm te turen. Fout. Het is juist leuk en belangrijk werk. Wie wil er immers niet veilig bankieren, op tijd vertrekken met een vliegtuig, schoon drinkwater uit de kraan en apps die altijd werken? Die kwaliteit moet geborgd worden en testers hebben prachtige verhalen over bugs die ze vinden.
2: Uiteindelijk maken testers zichzelf overbodig, want alles gebeurt straks automatisch; Zeker zijn automatische tests krachtige tools voor softwaretesters, maar alleen mensen kunnen bepalen of applicaties aantrekkelijk en eenvoudig genoeg zijn om gebruikt te worden door andere mensen. Het oordeel, de ervaring en de intuitie van de tester zullen altijd belangrijke blijven. Daarnaast moeten de automatische tests ook bepaald worden op basis van bijvoorbeeld bedrijfsrisico’s, iets wat door een tool voorlopig nog niet zelfstandig gedaan kan worden.
3: Testers zijn duur; Op social media gaat een plaatje rond waarin een ceo aan zijn hr-manager vraagt wat het kost om medewerkers op te leiden waarbij ze daarna vertrekken bij het bedrijf. Waarop de hr-manager zegt: wat kost het als we ze niet opleiden en ze blijven? Zo is het met testen ook. Als je kijkt hoeveel geld organisaties kunnen verliezen als gevolg van een softwareprobleem, dan zijn tests en testers een heel betaalbare voorzorgsmaatregel.
4: Testers zorgen voor heibel in de tent; Huh? Het is waar dat een tester het werk van ontwikkelaars beoordeelt. Soms valt die eindconclusie niet mee, maar testers en ontwikkelaars zijn twee helften van één geheel. Ze zijn beiden nodig om uitzonderlijke software te produceren en ze moeten met elkaar samenwerken om ervoor te zorgen dat het product optimaal functioneert. Testers realiseren zich dat en zijn juist echte teamspelers.
5: Testers zorgen voor bugvrije software; Ik zou willen dat dit waar is, maar bugvrije software bestaat niet. Door middel van tests kunnen zoveel mogelijk fouten gevonden worden. Testers richten zich niet zozeer op het aantal ontdekte bugs, maar werken met ontwikkelaars samen om ervoor te zorgen dat er geen bugs tijdens de ontwikkeling ontstaan en zorgen ervoor dat de eindgebruiker een positieve ervaring heeft.
Manager communicatie, maar zelfs zijn vrienden “begrijpen hem niet”. Hij is immers nerd, want hij doet iets met software testing. Gelukkig is de auteur ook “Expert van Computable voor de topics Softwarebeheer, Security en Maatschappij”.
Inderdaad, je leeft maar een keer. Een soort meerkamp. Respect.
Ongelijke brug naar de Olympics.
Onze Lord of the Rings, keihard getraind en nu weer thuis, van Rio. Heibel in de tent. Toch hebben ze het de hele tijd over team, zie ik op tv. Management beslissing en niemand die precies weet hoe het zit. Ja, kun je heel wat programma’s mee vullen. Veel parallellen met automatisering dus. Ik kijk uit naar artikel met 5 misverstanden over topsporters.
De vrienden die denken dat nerds per definitie een hekel hebben aan kokkerellen, zijn natuurlijk de grootste ‘aliens’. Wat voor soort baan hebben zij dan?