De kans dat u bij het woord Vamp spontaan aan Magnetic.io denkt is klein. Toch brengen zij het ‘Very Awesome Microservices Platform’ op de markt. Dat is een opensource-oplossing om websoftware te introduceren, zonder downtime en performance issues voor gebruikers. Waarschijnlijk iets anders dan wat u in gedachten had, maar de start-up is in elk geval aan een steile opmars bezig. Reden genoeg om de onderneming wat nader te bekijken.
De Amsterdamse start-up Magnetic.io is nochtans nog niet zo lang in business. In 2014 werd gestart met het idee om een schaalbaar enterprise e-commerce platform te ontwikkelen. ‘Vanaf het begin besloten we op een (Docker) container en micro-services architectuur te werken’, vertelt Olaf Molenveld, de ceo van Magnetic.io.
Te vroeg of net op tijd
‘Onze interne ‘engine’ om dit e-commerce platform te faciliteren noemden we Vamp’, vervolgt Molenveld. ‘Als snel voelden we aan dat we te vroeg waren met ons e-commerceplatform, maar op onze Vamp-engine werd wel enthousiast gereageerd. De engine maakte het mogelijk om continu nieuwe software in productie te testen en uit te rollen, zonder downtime of performance verlies. Deze werkwijze van continue testen, verbeteren en innoveren noemen we canary-testing en canary-releasing.’
Vervolgens zorgt Vamp ervoor dat de in productie geïntroduceerde software automatisch altijd de optimale capaciteit toegekend krijgt om binnen een gedefinieerde performance te blijven functioneren. Dit noemen ze bij Magnetic.io service-based auto-scaling.
Vamp werkt met alle veelgebruikte container en microservice oplossingen, zoals Mesosphere DC/OS, Docker en Google Kubernetes. Het werkt in zowel eigen datacenters als op cloud-infrastructuur. De functionaliteiten die Vamp toevoegt aan deze container en microservices-platformen maken het mogelijk om continu, sneller en met hogere kwaliteit nieuwe software uit te rollen, zonder dat eindgebruikers hier last van hebben.’
‘De Vamp-engine was een schot in de roos en begin 2015 hebben we dan ook besloten ons volledig toe te leggen op Vamp en oplossingen als een modern e-commerceplatform samen met onze technische partners uit te voeren’, kijkt Molenveld terug op het recente verleden.
Drie founders
Het bedrijf werd opgestart door drie founders die elk een andere rol op zich namen. Terwijl de ene oprichter zich focuste op het product en de markt, nam de andere het technische development voor zijn rekening en hield de derde founder zich bezig met het bedrijfsmatige en operationele. Dat bleek al snel een succesformule.
‘We hebben alle drie een informatica achtergrond en ruime ervaring met consultancy en het commerciële’, geeft Molenveld aan. ‘Deze achtergrond is nog steeds overal in het bedrijf aanwezig, onze ervaring is cruciaal om de problemen van klanten op te lossen. Ondertussen zijn er overigens vijf teamleden bijgekomen om het tempo bij te benen.’
Opensource als groeimotor
‘Het fundament van Vamp is de gratis opensource (Apache 2.0) oplossing die gedownload kan worden vanaf onze Vamp.io website. Bovenop deze basis ontwikkelen wij de commerciële Vamp Enterprise Edition met enterprise functionaliteiten op het gebied van security, risk, compliancy en reporting’, zegt Molenveld.
‘Wij zijn vanaf dag één begonnen met het integreren van veelbelovende container en microservices technologieën zoals Docker, Mesos en Marathon. Wij ontwikkelen alles in-house, en gebruiken daarbij zoveel mogelijk technische oplossingen die zichzelf in moderne high-tech enterprises en op schaal hebben bewezen, zoals JVM, Scala, Akka, ReactJS, Angular en Go. We werken verder met tools als Github en passen ontwikkel-methodieken als test-driven-development, Continuous integration en Agile toe, een aanpak die ons alvast geen windeieren heeft gelegd’, geeft Molenveld aan.
Enterprise features
De eerste twee jaar werden alle investeringen door de founders zelf gedragen, aangevuld met support in natura door partners als Trivento en Google. In mei van dit jaar wist Magnetic.io een half miljoen op te halen bij het Belgische investeringsfonds Volta Ventures en een Nederlandse angel uit de internet industrie.
‘Ondertussen wordt onze motor bij verschillende bedrijven wereldwijd ingezet. We zijn op dit moment bezig de enterprise features voor de betaalde Vamp Enterprise Edition te ontwikkelen met ons internationale team dat vanuit hartje Amsterdamse werkt. Ook zijn we partnerships met leidende container-oplossingen zoals Mesosphere, Rancher en Google aan het uitbouwen. We zijn dus nog in volle ontwikkeling’, aldus Molenveld.
Doorontwikkeling
‘Onze belangrijkste doelstelling voor de komende tijd is om de adoptie en inzet van Vamp nog eenvoudiger te maken’, laat Molenveld weten. ‘We ontwikkelen hiervoor tutorials, tools en scripts die het toepassen van Vamp voor canary-releasing en autoscaling op veel gebruikte omgevingen zoals Openstack, VMWare, Amazon AWS, Azure en Google snel en eenvoudig maakt.’
De start-up gaat daarnaast zijn partnerships met internationale cloud, container en technische implementatie-partijen verstevigen en uitbouwen. ‘Hiermee realiseren we dat medio 2017 Vamp wereldwijd in de sectoren finance, e-commerce, SaaS en media bij minimaal drie toonaangevende merken per sector in productie wordt ingezet om canary-releasing toe te passen. Het groeikapitaal gaan we dus nuttig aanwenden’, aldus Molenveld.
DevOps en Agile
Toch zijn er een paar kleine wolkjes aan een verder rooskleurige horizon. ‘De modernisering van applicaties en architectuur naar container en micro-services brengt veel complexiteit met zich mee, en vereist daarmee de juiste expertise in een organisatie. Deze expertise is echter maar beperkt beschikbaar. Organisaties realiseren zich dat ze deze stap moeten maken om competitief te kunnen blijven, maar het vinden van de juiste mensen en de bijbehorende interne herstructurering van klassieke it naar DevOps, Agile en cloud kost tijd. Onze grootste uitdaging is om wel voorop en vooruit te blijven lopen, maar om niet te snel te gaan en daardoor de feeling met de huidige realistische problemen en pijn van de markt kwijt te raken. Een voortdurende waakzaamheid en realiteitszin is dus geboden’, kijkt Molenveld vooruit.
De komende jaren zal Vamp in elk geval nog verder uitgebreid en verbeterd worden. Ook zullen er nog meer container- en microservice platformen ondersteund worden. Ook big data, AI en deep learning zullen deel gaan uitmaken van de ontwikkeling. ‘Nog heel wat werk op de plank’, besluit Molenveld.