KPN is niet geselecteerd om portofoons te leveren aan de politie. Het bedrijf heeft geen plek binnen het raamcontract van de aanbesteding voor 36.000 portofoons en tienduizend mobilofoons weten binnen te slepen. Hiermee komt een einde aan een decennialange samenwerking tussen de politie en de ict-dienstverlener. Dit meldt vakblad Verbinding.
Volgens Verbinding, vakblad voor mobiele communicatie, zijn de volgende partijen wel geselecteerd: Lumidee, Abiom, AEG Tranzcom, 2Way, Vanderkooij (VDK) en Koning & Hartman. KPN kan nog wel in beroep gaan tegen het besluit.
De geselecteerde bedrijven mogen binnen de raamovereenkomst op elk van de zes kavels, die in de loop van 2016 en 2017 uitgegeven worden, inschrijven. Zo zullen er drie ‘batches’ komen voor twaalfduizend portofoons in september dit jaar en maart en september volgend jaar. Eind dit jaar is er een mobilofoon-batch van tienduizend stuks, inclusief accessoires.
Afbouwen
Voor KPN is het de volgende tik die het krijgt op het gebied van missiekritische communicatie, schrijft Verbinding. Eerder verloor het telecombedrijf al de opdracht voor het onderhoud van P2000 en de klus voor het bouwen van het nieuwe C2000-netwerk. De afdeling voor missiekritische communicatie, KPN Mission Critical, wordt stukje bij beetje afgebouwd. Het bedrijf lijkt geen toekomst te zien in portofonie en zet meer en meer in op de mobiele breedbandtechnologie long-term evolution (lte).
Misschien is het beter om de kop om te keren: “KPN laat tender portofoons voor politie vallen.” KPN zet kennelijk in op andere technologie en kiest dus nadrukkelijk niet voor ‘ouderwetse’ nieuwe portofoons. De tijd zal leren wie het bij het rechte eind heeft.
Je moet je inderdaad afvragen of portofonie nog wel iets is in 2016 en of je niet vooruit moet kijken naar een hoger vorm van integratie. Ik schat in dat er een discrepantie zit tussen de vraag aan de markt vanuit de politie (dit zal meer een vraag zijn naar een traditioneel systeem) en het aanbod vanuit KPN dat meer een toekomst vast systeem wil bieden.
Het lijkt een beetje op de keuze tussen een Wapenstok en een Teaser….ook al zo’n bijzonder keuze.
‘ouderwetse’ nieuwe portofoons? Wat zijn de alternatieven dan?
@Willem, ik zie de politie ook graag met een Teaser ;-).. Maar je zal wel een Taser bedoelen (Stroomstootwapen).
An sich is de keus van de politie voor Portofoons wel begrijpelijk. Het is een bewezen functionerend product, dat niet afhankelijk is van gedeelde infrastructuur (zoals het GSM netwerk, of het Internet). Voroal bij drukke evenementen zal je zien dat de Portofoon het gewoon blijft doen, terwijl mobieltjes en zelfs C2000 uitvalt. En betrouwbaarheid is een keuze-factor.
Dat KPN deze niet meer levert (wellicht) is ook begrijpelijk gezien hun koers. En sowieso, KPN heeft niet vaak zelf apparatuur gemaakt, maar vaak slechts ingekocht en van eigen branding voorzien. Het is dan goedkoper om rechtstreeks bij de fabrikant in te kopen, en een partner aan te lijnen voor implementatie, beheer en troubleshooting. Zeker in geval van haperend functioneren is een directe lijn naar de fabrikant veel beter, dan dat er een ‘rebranding’ partij tussen zit.
De portofoon techniek staat niet stil, maar de vraag is natuurlijk hoeveel techniek gewenst is. Belangrijk is bij portofoons dat politiemensen elkaar direct kunnen benaderen. Met name ten tijden van calamiteiten. Analoog systeem is dan meestal geen enkel probleem. Om boeven en andere nieuwsgierigen niet mee te laten luisteren, is versleuteling weer belangrijk.
M.a.w. zolang we de functionele spcificaties niet kennen (openbaarheid er van gewenst?) valt er niet veel zinnigs over te zeggen.
Een groot gemis voor de nationale politie. In tegenstelling tot de andere partijen die zijn overgebleven is KPN de partij die de innovatie kan inbrengen. Juist de rol als operator en het vernieuwende connectiviteitsstuk ( LTE) is een intressante meerwaarde. De rest schuift hardware en is geen gesprekspartner met toegevoegde waarde.
De portofoontechniek staat niet stil ? Private LTE , push to talk etc. zijn toekomstige ontwikkelingen …en liefst minder dan meer devices .. Tsja zoek daar met huidige partijen maar eens een volwaardig gesprekspartner tussen….
Een paar zaken spelen een rol in de portofoon-toekomst van KPN.
Ten eerste een technische: KPN ziet meer in LTE. Op dit moment is LTE voor missiekritische communicatie niet mogelijk. De laatste release 13 SA6 (http://www.3gpp.org/specifications-groups/sa-plenary/sa6-mission-critical-applications) geeft wel ruimte, maar belangrijke mogelijkheden die met bijvoorbeeld Tetra wel kunnen – zoals direct mode – is voor een publiek LTE-netwerk nou eenmaal nog niet mogelijk. In de VS en het VK wil men wel voor LTE kiezen voor hun missiekritische communicatie. De Nederlandse overheid heeft specifiek gekozen voor Tetra, vanwege de betrouwbaarheid en de specifieke functies.
Ten tweede is er de markt van missiekritische communicatie. Die is helemaal niet zo groot. Wereldwijd gaat er ongeveer 30 miljard dollar in om. Dan zijn alle kosten (consulting, hardware, software) meegenomen. Ter vergelijking: de omzet van Vodafone UK was in 2013 al 50 miljard. KPN verdient ook niet of niet veel aan haar missiekritische activiteiten.
Punt drie sluit er op aan: er wordt niet veel verdiend (en de laatste jaren zelfs verloren) op de missiekritische activiteiten van KPN. Maar ze worden wel gezien als de nationale veilige haven. De overheid gruwelt er van als bijvoorbeeld een Mexicaanse handelaar a la Slim KPN in handen krijgt. Maar voor KPN zou het veel interessanter kunnen zijn om haar missiekritische tak te verliezen. Het beeld van Nationale Telecombedrijf is zowel een lust als een last. En op het gebied van missiekritisch meer een last.
Daarbij (punt 4) is de motivatie bij KPN Critical Communications (voor zover dat nog bestaat) ver te zoeken. De afdeling slinkt snel in en nieuwe initiatieven zijn schaars. Werknemers zitten hun tijd uit.
Ten slotte is de portofoonmarkt een vechtmarkt geworden. Een portofoon is een commodity. In deze politie-portofoontender zal de aanbieding per porto rond de 200 tot 250 euro zijn. Voor een dozenschuiver nog genoeg marge, maar voor een KPN is het nauwelijks interessant. Wel willen ze graag uren ‘consultancy’ schrijven. Maar daarvoor is de relatie tussen de overheid en KPN op het gebied van missiekritische communicatie echt te slecht geworden de laatste tijd. Het verlies van C2000 aan Hytera vorig jaar heeft diepe sporen achtergelaten.
Dat KPN niet voorkomt op de short-list van de politie is een tik voor het bedrijf, maar ook een bevestiging. KPN heeft namelijk minder focus op Tetra en kiest voor LTE. Interessant hier in is het om in de gaten te houden hoe de missiekritische communicatie voor de NS in de nabije toekomst wordt geregeld. Ik vermoed dat de NS binnenkort een pilot draaien met LTE voor missiekritische communicatie in de trein. Met KPN.