De Utrechtse start-up Watermelon is failliet verklaard, nadat het bedrijf eerder dit jaar door berichtendienst WhatsApp werd gesommeerd hun dienst te staken. Watermelon leverde WhatsApp-diensten waarmee bedrijven de communicatie met hun klanten kunnen regelen. Dit stuitte echter op verzet van Whatsapp-moederbedrijf Facebook, dat dreigde met een rechtszaak omdat de Utrechtse start-up volgens Facebook ongevraagd berichten naar klanten zou sturen.
‘Het is een zwarte dag. Vandaag wordt het faillissement van Watermelon uitgesproken door de Rechtbank te Utrecht. De afgelopen weken waren voor ons enorm zwaar. Zoals je wellicht weet, hebben we in maart een sommatie ontvangen van Whatsapp. Dat heeft de bedrijfsvoering voor ons niet makkelijker gemaakt. We hebben er alles aan gedaan om Watermelon voort te zetten, maar door interne meningsverschillen kregen Charl en ik het helaas niet voor elkaar om het bedrijf draaiende te houden. We hebben daarom moeten besluiten om er mee te stoppen en Watermelon als bedrijf te beëindigen. Het afgelopen anderhalf jaar was fantastisch. We zijn knallend begonnen in de binnenstad van Utrecht met zeshonderd kilo watermeloen en mochten naar Web Summit in Dublin. Daarnaast hebben we een investering opgehaald en zijn we zelfs vorige maand nog uitgeroepen tot beste jonge ondernemers van Nederland. We zijn altijd erg blij geweest met al deze support en geweldige exposure, maar het was helaas niet genoeg om door te gaan. Hoe graag we ook zouden willen: dit is het beste besluit dat we in deze situatie konden nemen’, aldus Alexander Wijninga, een van de oprichters van de start-up, op Facebook.
Drijfzand
Wijninga reageert ook persoonlijk op het faillissement. ‘Door de aangekondigde rechtszaak zijn wij als aandeelhouders (een investeerder die anoniem wil blijven, Charl Haas, Daan Gönning en Wijninga zelf, red.) angstig geworden om het bedrijf door te zetten. We hebben nagedacht over of we een doorstart wilden maken, maar uiteindelijk leek dat niet verstandig. Je bouwt immers een bedrijf op drijfzand. De koppeling tussen onze techniek en Whatsapp is namelijk niet officieel. Dit wisten we van te voren en daar hadden we ook goed over nagedacht. Wel bleek het in de praktijk onwerkbaar. Als Whatsapp een code veranderde, ondervond onze techniek daar gelijk problemen door. Onze applicatie was steeds vaker instabiel. Een tool maken op andermans techniek doe ik nooit meer.’
Doorstart
Of Watermelon alsnog een doorstart maakt, is nog niet bekend. Volgens Sprout heeft de eerste koper zich al gemeld in de persoon van de 19-jarige Rotterdamse ondernemer Rik Embregts en twee zakenpartners. Wijninga stelt dat Embregts inderdaad contact met hem heeft opgenomen nadat het faillissement bekend werd. ‘Ik heb hem doorverwezen naar onze curator René Smink. Zij gaan verder bespreken hoe en wat. De naam Watermelon gaat denk ik wel verdwijnen, deze naam is nu ‘besmet’ door het faillissement. Het bedrijf zal in onderdelen worden verkocht.’ Over de schuldeisers is Wijninga duidelijk: ‘Er is een kleine schuld. Deze wordt door de verkoop van onder meer de inventaris voldaan.’ Curator Smink is momenteel op vakantie en is niet in de gelegenheid om een reactie te geven over de doorstart en de afwikkeling van de schuld.
Toekomst en controverse
Wijninga meldt dat hij binnenkort een nieuw bedrijf gaat starten. ‘Ik heb nog steeds een persoonlijke missie en dat is het automatiseren van de klantenservicedienst. Op dit moment is het in ontwikkeling. Zodra de rust is weergekeerd, zal ik met deze nieuwe firma naar buiten treden. Er zijn compagnons bij betrokken, maar dit zijn niet Haas en Gönning.’
Dat het niet meer klikt tussen met name Wijninga en Gönning blijkt ook uit de berichtgeving van zakenblad Quote, waarin Gönning stelt dat Wijninga hem op de site van het blad beschuldigd van onkunde. Wijninga wil aan zijn reactie op de site van Quote niets toevoegen. ‘Ik wil het graag chique houden en hier niets aan toevoegen. Daan was de laatste maanden niet meer betrokken bij het bedrijf, dat hij nog op mijn eindconclusie wil reageren, is zijn zaak.’
Computable Awards
Computable heeft in 2015 de categorie ‘Beste Nederlandse start-up van het jaar’ toegevoegd aan de Computable Awards. Watermelon is één van de tien genomineerden. Wijninga vertelt dat de start-up zich wil terugtrekken uit de wedstrijd. ‘Dat is wel zo eerlijk. Het is natuurlijk vreemd als een failliet bedrijf nog een prijs wint’, besluit hij.
Achtergrond
De Utrechtse start-up Watermelon is opgericht door Alexander Wijninga en Charl Haas. Het startende ondernemersteam bestond oorspronkelijk uit drie man. Daan Gönning besloot na de ophef rondom de dienst het bedrijf in april te verlaten. In juni werd het overgebleven duo nog uitgeroepen tot de beste jonge ondernemers van 2016. De heren eindigden op de eerste plaats bij de ‘25 onder de 25’-lijst van ondernemingstitel Sprout.
Op https://www.computable.nl/artikel/infopagina/computable-awards/5754911/1853296/watermelon.html lezen we : “De algemene indruk van de jury is dat ze weten waar ze zijn, en ook waar ze heen gaan.”
Zelf hebben ze het over “een bedrijf op drijfzand.” en vinden ze elkaar “niet zo chique.”
Startup bubble prikt beetje leeg ?