De cloud is dé standaard geworden voor het bedrijfsleven. In de praktijk zie je voornamelijk dat bedrijven sommige elementen in-house managen, terwijl ze andere uitbesteden aan cloudvendoren. Dit verhoogt de complexiteit van je bedrijfsnetwerk. Maar hoe kunnen bedrijven overstappen op een hybride-cloudomgeving en tegelijkertijd controle houden over de belasting van hun netwerk en applicatieperformance? Het is van belang dat de overstap op de juiste manier wordt gemaakt en dat de it-afdeling zich bewust is van het grote verschil met het managen van on-premise diensten.
In de huidige competitieve markt moeten bedrijven de technische trends bijbenen om zo voorop te blijven lopen en hun doelstellingen te behalen. Daarom geef ik hier drie tips om applicatieperformance in de cloud te meten en te verbeteren.
Vermijd aannames
Veel bedrijven weten niet precies waar hun applicaties staan. Zo staat bijvoorbeeld de data van SaaS-apps soms bij verschillende providers en datacenters. Doordat je er niet zomaar vanuit kunt gaan dat bedrijfsapplicaties optimaal presteren, is overzicht essentieel. Het is lastig om downtime op te lossen als je niet weet waar en bij wie je moet zijn.
Performanceoptimalisatietechnieken die speciaal ontworpen zijn voor SaaS-applicaties, bieden uitkomst. Ze garanderen een uitstekende performance op de verschillende locaties en in de cloud, ongeacht waar een gebruiker zich bevindt. Cloudleveranciers helpen organisaties op deze manier aannames te vermijden en zich veerkrachtig op te stellen. Zo kunnen bedrijven message queues tussen elementen in een workload plaatsen, waardoor de applicatiebeschikbaarheid en -perfomance verbeteren. Tegelijkertijd kunnen workloads grotere hoeveelheden informatie verwerken.
Inzicht is de sleutel tot succes
Om succesvol te profiteren van de voordelen van de cloud, is het essentieel dat bedrijven inzicht hebben in de performance van hun applicaties. Functioneert alles naar behoren? Zijn er verbeterpunten? Met applicatie performance management-tools (apm) kunnen bedrijven allerlei informatie vergaren. Zo is er de mogelijkheid om Javascript in een applicatie te verwerken, waarna de code het browserverkeer meet.
Op basis van de inzichten die hieruit voortkomen, kan een bedrijf vaststellen waar zich nu, of in de toekomst, mogelijke knelpunten bevinden en vervolgens geautomatiseerde optimalisatieoplossingen implementeren om een consistente en goede gebruikerservaring te garanderen. Blije gebruikers zijn productieve gebruikers.
Bereid je voor op gebreken
Als het op applicaties aankomt, kan er natuurlijk altijd iets misgaan, of ze zich nu in de cloud of on-premise bevinden. Het is daarom van belang dat bedrijven hier rekening mee houden en dat ze stappen ondernemen om hun applicaties zo veerkrachtig mogelijk te maken. Zo helpen sommige cloudproviders bedrijven bij het verdelen van verschillende workloads over meerdere locaties, zodat applicaties blijven draaien tijdens een lokale storing.
Een hybride it-omgeving brengt een kostenbesparing met zich mee door een minder dure fysieke footprint en een meer flexibele toegang tot data en apps. Het zorgt tegelijkertijd ook voor een risico op blind spots voor wat betreft de locatie en de performance van applicaties. Ook dit is te voorkomen dankzij nieuwe technologieën die inzicht en beheer mogelijk maken via één centraal performancemanagementplatform. Op deze manier kan zelfs een hybride it-omgeving die verschillende apps en data op uiteenlopende locaties heeft ondergebracht, alles veilig opbergen, ongeacht de locatie.
Toekomstgericht werken
It-medewerkers willen inzicht in de cloud, de locaties en de end-to-end performance, zodat zij proactief kunnen inspelen op issues die impact hebben op de bedrijfsvoering. Binnen een hybride organisatie kunnen zij inzicht krijgen in de realtime actieve data, en de gebruikerservaring van apps van begin tot eind monitoren door agents en reactieve en proactieve tools te combineren. De juiste inzichten en oplossingen dragen bij aan een optimale eindgebruikerservaring en daarmee ook aan de productiviteit. Zo kunnen organisaties hun toekomstplannen beter uitstippelen.
Thomas Verhaeghe, country manager Benelux bij Riverbed
“It-medewerkers willen inzicht in de cloud, de locaties en de end-to-end performance, zodat zij proactief kunnen inspelen op issues die impact hebben op de bedrijfsvoering. Binnen een hybride organisatie kunnen zij inzicht krijgen in de realtime actieve data, en de gebruikerservaring van apps van begin tot eind monitoren door agents en reactieve en proactieve tools te combineren.”
Wat waren de cloud voordelen ook alweer ?