Voor menig it-manager zijn desktops een blok aan het been. Relatief duur in beheer en onderhoud. En dat terwijl hij/zij ook weet dat de gemiddelde desktopgebruiker niet meer dan 30 procent van de functionaliteit van het apparaat gebruikt. Alle desktops vervangen voor nieuwe apparatuur is een veel te dure optie. Hoe dan afscheid te nemen van desktops zonder ze weg te doen?
Zorg voor een gedaantewisseling! Maak van desktops thin clients met slimme gecentraliseerde beheersoftware die geen onderscheid maakt tussen een desktop, laptop of thin client.
Een desktop biedt veel functionaliteit. Dat betekent ook veel onderhoud en dus relatief hoge kosten. Elk apparaat heeft regelmatig software-updates nodig of bijvoorbeeld nieuwe veiligheidsmaatregelen. Het regelmatig vervangen van harddrives of andere hardware hoort ook allemaal bij het beheren van de bureaucomputers. Dit alles is niet meer nodig als je de desktop laat ‘acteren’ als een thin client. Het merendeel van de functionaliteit komt dan van de server. Daarmee kan al gauw 30 procent bespaard worden op beheer- en onderhoudskosten.
Pc wordt thin client
Met slimme beheersoftware is het vandaag de dag mogelijk traditionele desktops in een paar minuten tijd in te zetten als zogenaamde thin clients. Voordat je deze stap maakt, is het uiteraard zaak dat je een gedegen inventarisatie hebt gemaakt naar het gebruik van de desktops. Dit om te voorkomen dat je huidige gebruikers teleurstelt. Zij moeten wellicht leren en beseffen dat het type apparaat er eigenlijk niet toe doet, maar dat gaat om wat je ermee doet. Als de werknemer dezelfde functionaliteit kan behouden, maakt het voor hem of haar niks uit of het toestel zich gedraagt als een desktop of als een thin client.
Gecentraliseerde integrale beheersoftware maakt het tevens mogelijk om vanuit een centrale omgeving een diversiteit aan desktops, laptops en thin clients te beheren. Ongeacht merk of type apparaat. Elk type toestel wordt op afstand voorzien van veiligheidsupdates of nieuwe software updates.
En dat bespaart de it-manager veel gedoe, geld en tijd. Die aandacht kan hij of zij beter besteden aan het verder digitaliseren van de moderne werkomgeving. Dat is al een uitdaging op zich waar hij voorlopig nog geen afscheid van zal en kan nemen.
Meer dan vijftien jaar expertise op het gebied van thin clients..
Zo begint het profiel van de auteur.
En dat zegt al genoeg. Al 15 jaar lang de remote server belofte.
Devices worden namelijk wel kleiner, maar niet thinner.
Developers ontwikkelen dick. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Vraag maar aan Little Kleine featuring Ronnie flexwerker.
Octacore, 3GB RAM telefoons en dan nog geen performance genoeg voor een foto tijdens een telefoongesprek. En als het gelukt is, willen we er vast Openstack op draaien. Bring your own private cloud.
“Daarmee kan al gauw 30 procent bespaard worden op beheer- en onderhoudskosten.”
Is dat een gemiddelde? Geen garantie zeker?
Het lijkt mij een veel te kleine verwachtte besparing om zo’n riskant project in te zetten. Achteraf kan de besparing immers ook negatief blijken te zijn.
Ik verwacht dat de besparing op beheer eerder 0 zal zijn. Windows updates moet je nog steeds draaien en kapotte machines moet je nog steeds vervangen. In combinatie met de aanschaf van nieuwe servers en remote desktop software kan de netto ‘ besparing’ dan best uitkomen op -1000 procent.
Ook als een desktop wordt ontdaan van Windows of Linux dat wordt vervangen door een appliance die niets anders toestaat dan toegang tot Server Based Computing (SBC) of de Virtual Desktop zijn er weinig voordelen te behalen. Inzet van zo’n appliance op basis van een desktop en / of van ‘slimme gecentraliseerde beheersoftware’ die de desktop terugschroeft tot een domme Thin Client vraag bij mijn weten nog altijd om een aanzienlijke investering in arbeid en kennis die m.i. niet opweegt tegen de investering in het vervangen van de desktop voor een echte hardware Thin Client. De hardware Thin Client valt overigens met kosteloze leverancier tools prima centraal te beheren. Bovendien verbruikt een desktop t.o.v. een Thin Client veel meer stroom en is een desktop storingsgevoeliger en veel groter. Alle reden om alle kansen aan te grijpen om desktop in het geval van een SBC / VD omgeving zo snel als mogelijk uit te bannen.
Vanuit migratie perspectief kan het echter wel nodig zijn om tijdelijk zowel de volle desktop functionaliteit als de SBC / VD ontsluiting beschikbaar te hebben. Zo’n hybride situatie wordt door de meeste SBC / VD oplossingen wel ondersteund via een apart te installeren stukje software, browser plugin of HTML5 interface. Handhaaf dus waar nodig desktops met de huidige Windows of Linux versie en voer vervolgens gedurende één of enkele jaren een uitsterfbeleid uit waarmee vanuit de hybride situatie het aantal desktops bij storing en uitval stapsgewijs terug wordt gebracht naar nul en wordt vervangen door Thin Clients. Blijf de desktops gedurende die periode beheren met de al bestaande beheertools.
Windows of een Linux op de desktop laten en de desktop niet uitfaseren met Thin Clients kan ook. Vanuit de desktop kan SBC / VDI prima worden ontsloten, maar dat levert geen enkel beheervoordeel: zeker bij Windows blijft dan een up to date antivirus noodzakelijk en voor zowel Linux als Windows blijft het noodzakelijk om regelmatig te updaten. Inzet van een fat client (desktop) voor SBC / VD toegang levert daarom nauwelijks afname van de beheerinspanning.
Als je gaat naar een vorm van Server Based Computing of Virtual Desktop, kies en koop dan ook het apparaat dat daar bij hoort: een full Thin Client. Investeer niet in kennis of producten om desktops mee te laten komen in een omgeving waar ze niet passen, dat is weggegooid geld.
Haha, als thin client je business is, moet je thin clients verkopen 🙂
Ik geloof wel in thin, maar dan niet met gebruik van (citrix) rdp clients al kan ik me best voorstellen dat sommige bedrijven ervoor kiezen. Toch geloof ik meer in web-apps of gewoon (alleen) een browser gebruiken op de thin client. Voor de uitzonderingen gebruik je dikke clients. Steeds vaker is ERP er ook in een browser variant en met goede IAM kun je steeds meer cloud tools koppelen. Thin clients met RDP blijven vaak vasthouden aan de traditionele IT, daarmee ben en blijf je duur….
Zoals hierboven al is aangegeven, moet je beginnen met een implementatie van een CS architectuur voordat je over kunt gaan op simpel te beheren thin clients. Dat betekent veelal het uitfaseren van veel oude applicaties. Als het nog niet zover is, dan kan je kiezen voor het alternatief van dikke virtuele clients op je server. Die lossen wat beheerproblemen op, maar zorgen ook voor nieuwe. En dan ben je er nog niet. Een thin client moet tegenwoordig veel meer data kunnen verwerken dan vroeger, vooral doordat er veel beeld- en geluidmateriaal verwerkt wordt. Denk bijvoorbeeld aan röntgen fotos die je op een tablet of PC gaat bekijken. Je hebt dus in veel gevallen behoorlijk dikke thin clients nodig (naast dikkere servers). Als er hoge eisen aan in- en outputmogelijkheden worden gesteld, dan kom je uit bij kale PC’s als thin clients, alleen niet als tijdelijke oplossing zoals Martijn van Tricht suggereert. Het wordt interessant als die PC’s dan ook nog eens Win 10 als OS hebben, Win 10 heeft immers het concept gekregen van OS als service. Dan heb je er eerder een beheeruitdaging bij gekregen dan dat je er één bent kwijtgeraakt.
Kortom, als je niet snel radicale veranderingen kan doorvoeren in de richting van echte lichte client toepassingen, dan ben je vooral bezig om tijd, energie en geld vergende issues te vervangen door anderen. En dat doe je via een project dat op zich ook al veel tijd, energie en geld kost; maar dat natuurlijk wel leuk is om te doen.
Ik ben het voor de afwisseling weer eens eens met Henri.
Bij veel van die VDI oplossingen kom je uiteindelijk toch weer op een Windows Desktop uit en of die nu lokaal of remote is. Die Windows Desktop moet beheerd worden. Patching en updates dienen dagelijks/wekelijks te gebeuren. Of je dat nu via Wake-On-Lan en Push Installs doet of op machine die al die clients gevirtualiseerd heeft doet, het werk blijft hetzelfde.