Tegen de initiële verwachtingen in zochten grote bedrijven en overheden vijftig jaar geleden massaal soelaas in technologie die complexe operationele taken kon uitvoeren. Door de explosieve technologische evolutie van de afgelopen decennia, werden mainframes al snel aangevuld met minicomputers en microcomputers. Later kwam de pc en recent nog smartphones en tablets. De volgende in de rij zijn slimme toestellen.
Vandaag zijn meer dan een miljard toestellen met elkaar geconnecteerd binnen het wereldwijde internet der dingen: huis-, tuin-, en keukenvoorbeelden zijn courant, maar ook de bedrijfswereld rust zijn apparaten in ijltempo uit met sensoren. En dit is nog maar het begin. Binnenkort bevatten ledlampen, heftrucks en deurklinken evenveel computerkracht als de eerste smartphones. En dat is nodig.
Toekomstbestendig
Een deurklink, auto of ledlamp gaat jaren mee. Een huis is gemiddeld 39 jaar oud en spoor- en verkeersinfrastructuur hebben een levensduur van meer dan vijftig jaar. Wanneer je die gaat uitrusten met sensoren, stoot je op een aantal problemen.
Stel dat een slimme deurklink van een warenhuis een beveiligingsfout bevat, dan kan een hacker zonder veel moeite letterlijk en figuurlijk inbreken in het gebouw. Een ramp voor zowel het warenhuis in kwestie als voor de reputatie van de deurklinkfabrikant. Eigenlijk moet die laatste gedurende de volledige levensduur van zijn deurklinken software updates voorzien. Een evidentie voor complexe computersystemen, maar nieuw voor huis- tuin- en keukengerei. In het internet der dingen heeft de kost van software updates een impact die de levensduur van het product in kwestie ver overschrijdt.
Daarom moeten fabrikanten van elektronische toestellen nadenken over het nut van sensoren. Het connecteren van een toaster met het internet der dingen maakt het toestel op zichzelf niet slimmer of beter. Tenzij het betere toast maakt. Deurklinken, toasters en lampen werken al jaren prima zonder sensoren, smartphone apps of servicecontracten.
Succesvoorbeelden zijn veelal simpel en bieden de gebruiker een betere ervaring. Denk maar aan analytics die voorspellen wanneer een vliegtuigmotor een onderhoud of vervangstuk nodig heeft. Of slimme energiemeters die het verbruik van gezinnen voortdurend monitoren.
Gedecentraliseerd
Indien we het potentieel van het internet der dingen ten volle willen benutten, moeten we het decentraliseren. Het is niet realistisch of zelfs wenselijk om alle data, afkomstig van miljoenen sensoren, naar gecentraliseerde datacentra te sturen.
Ten eerste verliest veel data zijn waarde zeer snel; ofwel doe je er onmiddellijk iets mee, ofwel gooi je ze weg. Bovendien is het vaak niet eens mogelijk om die data te sturen omwille van beperkte bandbreedte of een onaanvaardbaar hoge kost. Te hoog om er een duurzaam businessmodel op te bouwen. Daarnaast zal het aantal geconnecteerde toestellen de komende jaren zo explosief toenemen, dat het internet de data afkomstig van miljoenen sensoren niet langer zal kunnen dragen.
Om deze euvels te overbruggen, moeten we evolueren naar een gedecentraliseerd internet der dingen. De cloud moet van het datacenter naar de deurklink, toaster of ledlamp. In de nabije toekomst zullen geconnecteerde toestellen niet enkel een sensor bevatten, maar ook voldoende computerkracht om de analyse die vandaag nog in datacenters gebeurt, toe te passen op het toestel zelf.
Gigantische impact
Wij zijn momenteel hard bezig om alledaagse dingen in tal van sectoren uit te rusten met krachtige analytics op de toestellen zelf. Een dergelijk gedecentraliseerd internet der dingen zal bedrijven toelaten om rendabele businessmodellen te bouwen.
In de toekomst wordt het ook mogelijk om op basis van sensoren en lokale analytics onmiddellijke acties te ondernemen, op de machine zelf. Op die manier kunnen bijvoorbeeld botsingen worden vermeden.
De impact van een volwassen internet der dingen zal gigantisch zijn. Wereldwijd worden jaarlijks tussen de 300 en de 400 miljoen computers verkocht, en ongeveer een miljard smartphones. We evolueren echter naar een wereld waar honderden miljarden elektronische toestellen met elkaar verbonden zullen zijn. We zijn volop bezig om de stappen te zetten die noodzakelijk zijn naar een gedecentraliseerd internet der dingen. Enkel zo zullen bedrijven en organisaties slimmer en efficiënter kunnen werken.
Wouter Denayer, Technical Leader bij IBM