´ITIL is veel te bureaucratisch´, ´ITIL past niet bij Agile of DevOps´. Recentelijk hoorde ik dit van een collega. Is het waar? Is ITIL niet meer van toepassing in de toekomst? Ik geloof daar helemaal niets van. ITIL blijft relevant. De concepten en de hoofdgedachte blijven van toepassing, ook over tien jaar! De manier waarop we het in de praktijk gebruiken gaat wel drastisch wijzigen´
ITIL begon lang geleden als best practices voor het beheer van mainframes. Dit groeide uit tot een beheers aanpak voor alle aspecten van een it-omgeving. Met Versie 2 identificeerde ITIL ongeveer dertig specifieke management processen en met Versie 3 in 2007 werden services en de service life cycle geïntroduceerd als het basis mechanisme voor it. ITIL wordt over de hele wereld gebruikt, min of meer in elke it-afdeling. Het is de standaard voor it-beheer.
De waarde van ITIL
De enorme waarde van ITIL ligt in de kernbegripp processen, services, service life cycle en de onderliggende begrippen (zoals incidenten, problemen, de service catalog, configuratie items, et cetera) Het gaat er niet alleen om dat het gedachtegoed logisch overkomt en dat het makkelijk toe te passen is. Het is ook de brede acceptatie en het algemene gebruik. We spreken allemaal dezelfde taal. En… het staat los van techniek! Het is vooral dit aspect dat het mogelijk maakt dat deze concepten nog steeds toe te passen zijn in 2025. Ze zijn tijdloos.
De manier waarop ITIL wordt gebruikt en geïmplementeerd is echter zeker niet tijdloos. Hierin gaan we grote veranderingen zien in de komende jaren. Het ITIL zoals we dat kennen van de afgelopen decennia was eigenlijk grotendeels een handmatige zaak. Veel registratie, meetings en andere directe contacten. Mensen die allemaal dingen deden. Daarbij kwam natuurlijk it wel kijken, maar vooral als een middel om zaken op te slaan en wellicht door te sturen naar een volgend loket. En dat maakt het wel allemaal erg duur. Om dat enigszins te voorkomen dacht men een oplossing te vinden in ofshoring….. Naar mijn bescheiden mening loste dat echter weinig op. Misschien wel goedkoper, maar je krijgt er een hele hoop afstemmingsproblemen en andere uitdagingen voor terug.
Automation, big data en cognitief
Wat veel meer gaat opleveren is automation. De kern van cloud, continuous delivery en dergelijke. Dit gaat echt een verschil maken. Niet alleen qua kosten, maar vooral qua kwaliteit en snelheid. Het volledig automatiseren van de lifecyle van een oplossing (infrastructuur en applicatie). Dus niet alleen het uitrollen, maar ook het aanpassen, beheren en weer terugtrekken. Allemaal met een druk op de knop. Dit gaat alle service management processen raken. Dus niet alleen release en deployment, maar ook service catalog, service level management, event management en alle andere processen.
Ook big data en cognitief gaan grote veranderingen brengen. Vooral met betrekking tot analyse en het voortijdig signaleren van ongunstige trends. Er zijn en komen dus vele nieuwe mogelijkheden op dit gebied. Zelfs de ultieme heilige graal van het it service management-vakgebied (itsm) wordt bereikbaar: een 100 procent accurate CMDB!
Betekent dit nu echter dat configuratie items, problemen en known errrors gaan verdwijnen? Natuurlijk niet. Wel zullen we misschien minder grote verstoringen hebben en de ‘cab’ als grote vergadering gaat ook volledig op de schop. Implementatie en toepassing van ITIL gaat helemaal veranderen, maar de concepten en de centrale gedachten blijven bestaan.
Hybride service management proces implementatie
Een andere verandering die we al zien, is de manier waarop we itsm organiseren. De traditionele benadering is het gaan voor een universele, centrale geleide en vooral goed gedocumenteerde aanpak. Althans dat was meestal de gedachte. In de praktijk viel dat natuurlijk wel eens wat tegen. Die tijd is echter wel voorbij. Vandaag de dag hebben we ‘multi speed’-it met veel meer aandacht voor gedistribueerde verantwoordelijkheden en/of zelfsturing. DevOps en Agile worden blijvertjes en hebben net zo’n grote impact op service management als automation, big data en cognitief.
Change management komt bijvoorbeeld voor een groot gedeelte in handen van DevOps-teams. Zij kunnen tot op zekere hoogte samen met de business besluiten welk risico nog aanvaardbaar is en wat niet. Daartegenover blijven bijvoorbeeld financieel management en service catalog management waarschijnlijk toch onder centrale leiding staan.
De markt heeft zich nog nauwelijks gerealiseerd dat de uitvoering van de ITIL-processen drastisch gaat wijzigen onder invloed van al deze nieuwe ontwikkelingen. Vooral als je daarbij uitgaat, zoals ik, van de gedachte dat Agile en DevOps niet alleen op apps en dergelijke worden toegepast, maar ook bij de traditionele grote systemen. Hoe dit precies gaat uitpakken kan ik op dit moment ook nog niet overzien.
Maar één ding is zeker: ITIL blijft bestaan, zij het wel met een volledige gewijzigde toepassing!
Relevant ? Misschien nog wel bij IBM. Laat het ophouden. Stuiptrekkingen zijn altijd pijnlijk om te zien.
Hallo Rik, mooi betoog. Ik wil er nog een perspectief aan toevoegen, namelijk dat ITSM steeds meer zal veranderen naar ESM=Enterprise Service Management (en dat ITIL daarmee een groter domein kan krijgen). Er zijn naast “ICT” meer secundaire processen en afdelingen die kunnen profiteren van de pluspunten van ITIL: het facilitair bedrijf, HR, legal, Inkoop etcetera.
Ook processen kunnen tenslotte als “silo” of puntoplossing eindigen. Het bekende voorbeeld is natuurlijk de nieuwe medewerker die in dienst komt. Dan heb je al snel ICT nodig voor een werkplek + account, het facilitair bedrijf en HR voor een toegangspas, HR en inkoop (of een autodesk) voor een leaseauto etc. Een integrale procesondersteuning en bijbehorende tool kan dit veel gemakkelijker laten verlopen.
Kill it, kill it with fire!
Als ITIL nog relevant wil blijven dan zal zij zichzelf moeten innoveren onder een andere naam want ITIL zelf heeft een dusdanige negatieve connotatie dat het marketing technisch beter is om die oude wijn over te gieten in nieuwe zakken.
@Johan: Ik vind al die nieuwe buzz termen juist veel irritanter. Dat doen ze bij EXIN juist goed.
Voor de rest een goed stuk waar ik het met grote lijnen mee eens ben.
Of ITIL te bureaucratisch is ligt helemaal aan de implementatie ervan. Ik geloof niet in toegewijde ITIL functies. Mensen die de hele dag alleen maar met een proces bezig zijn, maar als technici het onderling gebruiken kan het zeer nuttig zijn.
Het zou goed zijn als de term ITIL verdwijnt en een flexibel minimaal systeem voor terugkomt dat de agility ondersteunt vanuit de busines. Applicaties die als SAAS worden aangeboden en dat zijn en worden er steeds meer hoeven niet meer langs 80-90% van de ITIL processen. In de cloud hoef je ook niet meer op problems, capaciteit en business continuity te letten. Het enig dat je moet doen is de klanten ondersteunen en adviseren, maar dat was bij ITIL al niet zo’n sterk punt vanwege de reactieve benadering….Automatisering van IT kan ITIL helemaal overbodig maken…
Het grote probleem is altijd dat mensen inhakken op de acroniemen en verder wel meedoen aan elke nieuwe hype die zich laat gelden.
Je haalt uit ITIL, maar net zozeer uit andere frameworks en hypes die dingen eruit die voor jouw organisatie werken. Het draait allemaal rond outcome, rond resultaat, rond het aanbieden van diensten en daarvoor betaald worden. Het draait om dienstbaarheid – uit je koker komen en praten met je collega’s – of die zich nu in een IT rol of een andere kerncompetentie bevinden.
Het gaat over structuur, over samenwerken maar vooral over samen je bedrijf of je klant omhoog tillen zodat het aan de volgende stap kan beginnen.
Ik ben het niet echt eens of oneens met de reageerders hierboven – wellicht hebben ze goede en minder goede ervaringen met goed of minder goede manieren van aanpak binnen hun bedrijven of klanten.
Je moet in de eerste plaats doen wat nodig is om je organisatie zo op te bouwen dat ze in staat is te overleven op een concurrentiële markt en dat is nu zo en dat zal zeker in 2025 ook nog zo zijn.
Een opmerking: er is niet zoiets als ‘De’ ITIL processen – en hoewel ik heel erg geloof in automatisatie is dit geen antwoord op vele vragen binnen de organisaties die vaak niet eens goed begrijpen hoe hun eigen interne business processen nu eigenlijk lopen – laat staan deze organiseren (nu ja – het waren twee opmerkingen)
Succes allemaal – nu en in 2025
Bart laat zien waar het probleem zit.
Hij gelooft niet zo in automatisering, omdat organistaties vaak “niet weten hoe hun eigen interne processen nu eigenlijk lopen, laat staan deze te organiseren”.
Daar ben je dan mooi klaar mee. Ow, ik bedoel, let the games begin.
Waar de 1 bimodal de boel Agila uit elkaar trekt is de ander druk bezig ITIL te integreren.
Uiteindelijk hebben de oudjes het goed begrepen. It’s not the destination, it’s the journey.
Lekker babbelen over kernbegrip processen, gedachtengoed, brede acceptatie, multispeed.
Michiel mag ook meedoen : ESM, secundaire processen, silo en puntoplossing.
Willlem dan met zijn business continuty.
Daar kan Bart mooi overheen met zijn outcome, resultaat, dienstbaarheid, uit koker komen en praten met je collega’s. Zo is dat, gezelligheid, kent geen tijd.
Herrinnert u zich deze nog, nog, nog …
In de mallemolen van de ICT, draai je allemaal je eigen rondje mee.
De molen draait ook zonder jou, je plaats blijft nooit lang leeg.
Dus kom, draai met die mallemolen..
Mee !
ITIL is een typische 90-jaren best practice verzameling. Hoewel bepaalde onderdelen ervan grootschalig zijn geadopteerd, (zoals incident en probleemregistratie en routering) hebben bepaalde concepten altijd hard gefaald: bijvoorbeeld de modellering van incidenten, problemen en in het bijzonder de herleiding tot known errors. Verder natuurlijk de registratie en modellering van de CI’s en de connecties ertussen (vooral netwerkcomponenten) en uiteraard dat nutteloze ding genaamd CMDB.
Waar de schrijver enigzins aan voorbijgaat is de vraag hoe ITIL precies werkt bij outsourcing en Cloud adoptie. Het lijkt mij dat in die gevallen veel ITIL & ITSM / service managers overbodig worden, immers reductie van kosten lijkt hier de primaire drijfveer.
Interessant – allemaal dat negatief sentiment rondom ITIL.
Maar net als het werk in elk ander onderdeel van een bedrijf zul je ook IT werk moeten organiseren. Dat gaat niet anders zijn door er een andere stikker op te plakken of door “dingen” naar de cloud te brengen.
Dus ja, de activiteiten blijven nog jaren relevant – ook na 2025! Of daar dan nog steeds een stikker met ITIL op staat weet ik niet – maar dat lijkt me verder ook niet relevant.
Wel ben ik van mening dat er in de (be)sturing van die activiteiten de aandacht voor de “keten” stevig opgevoerd mag worden; terwijl de aandacht voor de “(deel-)processen” best een heel stuk minder kan – zeker bij de huidige adoptiegraad van cloud-achtige!
Nu werk ik momenteel niet bij een Cloud leverancier, maar het lijkt mij dat daarbinnen het een en al ITIL is wat de klok slaat; lijkt me sterk dat ze een stel technici ongeregistreerd laat prutsen op de datacenter vloer.
Ondertussen zijn de ‘domme’ gebruikers wel ontzorgd en voor hun is capaciteit gewoon een commodity zoals de stroomvoorziening.
Verder heeft ‘Naamloos’ een punt. ITIL is meer een vage leidraad dan een verzameling wetten.