De Chinese overname van de Noorse webbrowser en adverteerder Opera Software kan niet helemaal doorgaan zoals gepland. Opera meldt dat instanties in de Verenigde Staten en China geen toestemming wilden geven voor de overname van alle onderdelen van de Noorse firma.
Oorspronkelijk boden de Chinese ondernemingen Qihoo 360 Technology Co en Beijing Kunlun Tech Co in totaal 1,12 miljard euro. Daarbij zouden alle onderdelen van Opera overgaan naar de Chinese bedrijven. Dat plan is nu aangepast. In plaats daarvan nemen ze enkel de consumententak van Opera over, waar ook de browser toe behoort. Hiervoor betalen de Chinese firma’s ongeveer 542 miljoen euro.
Voorwaarden
De precieze reden voor de afwijzing is onduidelijk. Er is niet aan alle voorwaarden voldaan, maar welke voorwaarden het betreft, is niet bekendgemaakt. Uit een uitgebracht statement blijkt welke delen wel en niet bij de overname horen. De browser, privacy-apps en een aandeel in een Chinese joint-venture gaan mee. Opera TV, apps en games, het vorig jaar aangekochte Braziliaanse mobiele mediabedrijf Bemobi en de Amerikaanse tak Opera Mediaworks, die onder meer rapporten samenstelt, blijven achter.
Organisatiestructuur
De consumententak wordt gereorganiseerd in een aparte bedrijfsstructuur. De ceo van Opera, Lars Boilesen, zal als ceo fungeren voor zowel Opera als de consumententak tot 31 december 2016. Na deze datum zal hij enkel leiding geven aan Opera. De consumententak bestaat uit verschillende business units binnen de Opera Group. Voor deze units werken in totaal zo’n 560 medewerkers. Na de reorganisatie zal het hoofdkwartier van de consumententak gevestigd zijn in Oslo. Andere kantoren bevinden zich in Polen, Zweden, China, de VS, Canada, India, Zuid-Korea, Rusland, Oekraine, Singapore en Taiwan.