Hoogopgeleide ict’ers die werken als zzp’er verwachten dat hun arbeidspositie goed blijft. Wel zorgt de DBA-wet voor onzekerheid. Dit vertellen Marleijn de Groot en Piet Hein de Sonnaville, partners van Schaekel & Partners, aan Computable.
Uit de Interim Index van het bureau voor interim management en de Nyenrode Business Universiteit blijkt al dat de arbeidsmarkt voor hoogopgeleide interim managers zich gunstig blijft ontwikkelen. Ook voor ict’ers is dit het geval. ‘Zo’n 70 procent van de respondenten is ict’er. Zij zien geen remmende werking van de wet en zijn positief’, aldus De Groot.
Onzekerheid
Dit blijkt ook uit de praktijk, beaamt De Sonnaville. ‘De vraag is goed en zelfstandige ict’ers op managementniveau zijn positief gestemd. Wel had de wet van hen niet gehoeven. Door hun eigen accountants worden ict-zzp’ers ook vaak gewaarschuwd om goed om te letten. De wet zorgt namelijk voor veel onzekerheid en onduidelijkheid. Immers, de Belastingdienst controleert pas achteraf of er geen sprake is van fictief dienstverband. Het boek is zeker nog niet uit. Op dit moment spelen er meer vragen dan antwoorden en wordt de zzp’er met angst opgezadeld.’
Modelovereenkomst
De Raad voor Interim Management (RIM) biedt een modelovereenkomst aan, maar deze is nog niet goedgekeurd door de Belastingdienst. ‘Zelfs als deze overeenkomst is goedgekeurd, ben je als zelfstandig ict’er nog niet veilig. De goedkeurig vindt zoals gezegd namelijk pas achteraf plaats. Het blijft dus spannend’, besluit De Sonnaville.
Berichtgeving DBA-wet is weer typisch.
Je hebt dus modelovereenkomsten, maar die moeten goedgekeurd worden. Dat zijn ze vaak nog niet.
Bij aanvang van een nieuwe overeenkomst gaan we blijkbaar uit van een model waarvan we niet zeker weten of het model wel deugt.
Dan heb je nog de toetsing of je daadwerkelijke werk wel aan dat niet gekeurde model voldoet. Dat doet de belastingdienst ook … achteraf. Als ze het uitkomt, jaren later bijvoorbeeld.
Toch zien de ict-ers zogenaamd geen remmende werking van de wet. Meer vragen dan antwoorden, iederen waarschuwt iedereen. Maar de ict-er is positief, lezen we..
Dat vind ik nog het ergste. Schrijf ik hier jarenlang niet-constructieve reacties. En dan noemen ze mij positief. Ja, een enkele keer misschien. In een zwak moment 😉
En een accountmanager is wat anders dan een accountant.
Dino, ik hoor diverse geluiden dat veel opdrachtgevers huiverig zijn voor inhuren van freelancers, ook vind ik het allemaal knap ingewikkeld geworden. Nu sta ik aan de andere kant van de lijn. Ik was altijd freelancers en nu werk ik veel met freelancers. Vond de VAR altijd wel prettig als opdrachtgever. Gewoon een check op de checklist. Da’s nu lastiger geworden. Gelukkig zijn “mijn” freelancers echt freelancers met meerdere opdrachtgevers, dat zie ik aan de factuurnummering en veelal werken ze niet op locatie en met eigen spullen, dus vooralsnog laat ik al die modelcontracten nog even voor ze zijn en hou ik gewoon mijn eigen overeenkomst.
De DBA wet is er om de belastingdienst meer controle en inkomsten te geven terwijl de ondernemers minder controle hebben en minder verdienen.
En dat uit de koker van regeringspartij VVD.