Microsoft verliest zijn browserdominantie, ondanks het nieuwe Edge. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Windows-maker Microsoft dreigt ook op de pc de interface naar eindgebruikers toe te verliezen. De webbrowser is tegenwoordig wel het platform voor consumenten te noemen, en dankzij zakelijke clouds en webapps ook voor bedrijfsgebruikers. Het afkalven van de marktoverheersende positie van Internet Explorer heeft die Windows-browser inmiddels een slechts mild dominant marktaandeel opgeleverd.
De concurrentie door eerst Firefox en tegenwoordig vooral Chrome zet onverminderd door. Ook het geheel nieuw gebouwde Edge, standaard meekomend in Windows 10, weet die trend niet te keren. Afgelopen maand hebben naar schatting 33 miljoen gebruikers afscheid genomen van de twee Windows-browsers. IE en Edge zijn bij elkaar opgeteld goed voor nog geen 40 procent van de wereldwijd gebruikte browsers. In november vorig jaar had alleen IE nog meer dan de helft van de browsermarkt. Microsoft ziet zijn dominantie wegglippen en lijkt machteloos te staan. Wat vind jij?
Ik vind Edge en IE 11 waardeloze browsers met belabberd design en UX. Wij ontwikkelen browser software en 9 van de tien keer als er problemen zijn heeft dat te maken met IE en Edge. Daarnaast hebben ze dependencies met het OS waarop het draait. Mist OS een codec, dan doet je video het niet en bij de andere gebruiker weer wel. Bij andere browsers doet iets het voor alle gebruikers, of voor niemand.
Edge en IE11 kost ons een vermogen aan debuggen en testen.
Internet gebruikers gebruiken niet meer per definitie een PC om te browsen, maar hun tablet. De meeste tablets gebruiken geen Windows als OS, maar eerder Chroom of Apple. Gebruikers pakken dus nog steeds de default browser en deze is dan Chroom. Er is dus niks verander in het gedrag van gebruikers, terwijl dat juist zou moeten. Het zou mooi zijn als alle gebruikers bewust kiezen voor een browser, in plaats van de default browser.
Microsoft heeft de tablet strijd verloren. Ze zijn veel te laat ingestapt en missen nu de belangrijkste apps.
Vanuit de gebruiker gezien doet het merk van de browser (en besturingssysteem en hulpprogramma’s en toepassingssoftware) er niet toe. Het gaat om de functionaliteit en het gebruik(sgemak).
Hoogste tijd dat de vraagkant van de markt de klaagzangen omzet in eisen: wij, gewone gebruikers, zijn te dom voor jullie steeds sneller veranderende fantastische ontwikkelingen. Wij eisen ICT die “vlug veilig en voordelig” is en daarvoor gebruik maakt van één set standaards: een ICT infrastructuur. Bij auto’s lukte dat na ongeveer 50 jaar. Bij ICT lijkt het vooralsnog alleen maar chaotischer te worden. Of is jullie technologie er uiteindelijk niet voor alle mensen?
Dick,
“Of is jullie technologie er uiteindelijk niet voor alle mensen?”
Techneuten zijn ook mensen en er is geen onderscheid tussen techneuten en “alle mensen”, evenmin is ICT enkelvoud. Daarnaast zijn er een aantal belangrijke zaken zoals Standaard staat altijd op gespannen voet met Innovatie (c.q. veranderingen of vernieuwing).
Zo zijn er veel standaarden voor de auto industrie, maar is de auto vooralsnog een lomp vervuilend en niet efficient ding door al die standaarden. Dat er dus altijd geneuzel is zal vooralsnog wel blijven en persoonlijk heb ik daar geen moeite mee. Ik loop wel te klagen over IE en Edge maar het is voor mij geen halszaak. Ik ben mijn liefde voor Microsoft echt kwijt geraakt en ondanks dat ik Satya sympathiek en slim vind, ben ik klaar met Microsoft. Ik snap ook niet waarom zoveel corporate bedrijven nog steeds volledig MS based zijn. Windows 10 is bloated, Windows Phone is op sterven na dood, de browsers zuigen. Visual Studio vond ik een fantastisch product en de krachtigste IDE die ik ooit gezien heb, maar ook die crashed steeds vaker. Vooralsnog is het enige product wat ik nog steeds erg sterk vind hun database MS SQL Server. Maar zelfs Azure -een tijdje mijn #1 keuze als cloud platform- is niet meer mijn ding. Heel veel functionaliteit, maar vaak net niet, lastige en rommelige portal en nog steeds geen mogelijkheid om facturatie te automatiseren….
Dat moest ik even kwijt. Een baan bij MS zit er niet meer voor mij in 🙂
Dat IE in populariteit afneemt snap ik, het is een legacy product en zoals hierboven genoemd is de verwevenheid met het OS lang niet altijd een voordeel meer, zelf gebruik ik ook liever Chrome dan IE, (waarom mensen nog Firefox gebruiken is me een raadsel) echter sinds de komst van Windows10 en de chakra gebruik ik Edge, ik ben zeer tevreden over de nieuwe browser van MS, net als Chrome razendsnel, in de toekomst zie ik ze de benchmarks van Google wel voorbij gaan. Chrome gebruik ik nu nog voornamelijk voor de developer plugins, maar voor dagelijks gebruik ga ik toch voor de combinatie Win10+Edge.
Fair enough BB en zo is het ook. Iedereen moet gebruiken wat werkt voor hem of haar. Edge en IE11 produceren overigens hetzelfde resultaat in het browser windows zelf en hebben ook dezelfde verwevenheid met het OS. Als de HTML5 video niet werkt in IE11, werkt deze ook niet in Edge. Als de javascript in IE11 een foutmelding produceert is dat exact dezelfde als in Edge.
En als gebruiker zou het me ook niet zo kunnen boeien, maar als producent van software is het wel een kopzorg.
Wat ik bij Edge heel vervelend vind is het verdwijnen van de adres balk, de zoek functie is dan de adres balk, maar ik vind het niet consistent. Dan zie ik het adres staan HTTPS en even later zie ik dat niet meer staan alleen een grijs slot. Het zijn allemaal design dingen die mij in de weg zitten.
Beste Henri,
Na 50 jaar differentiëren, is het echt nodig om te gaan integreren. De “ondernemigsgewijze productie” heeft zijn grenzen bereikt, of zelfs overschreden. Meer differentiatie geeft niet meer en betere functionaliteit voor de samenleving (“de mensen”, waaronder ICT’ers en andere “techneuten”) als geheel. Sterker nog: ICT in de huidige gedifferentieerde vorm zou de samenleving wel eens meer kunnen kosten dan het opbrengt.
De potentie van ICT is nog steeds enorm. Dan moet echter wèl geïntegreerd gewerkt worden aan de toegevoegde waarde voor de samenleving en niet aan de vele gedifferentieerde verdienmodellen van individuele ondernemingen. Een vertikaal gedifferentieerd productaanbod bevordert bepaalt niet de voor de samenleving zo broodnodige integratie van de ICT infrastructuur. Een gebruiker die de openbare ICT-snel(?)weg gebruikt ziet deze doodlopen wanneer “on the flight” overgestapt moet worden een voertuig van een ander ander merk. Of nog erger, wanneer hij zichzelf aanrijdt omdat hij de macht over zijn informatie heeft verloren. Dat kan door data diefstal, niet zo moeilijk met de huidige infrastructuur, maar nog meer door legale overdracht aan de leverancier van ICT services. Voorbeelden te over in de wereld van internet en de “gratis” apps.
Dat wil niet zeggen dat de “ondernemigsgewijze productie” moet ophouden. De samenleving heeft daarvoor gekozen in het verleden. De “license to operate”, door de producenten zelf bedacht, zou een samenlevingscomponent moeten krijgen. ICT (enkelvoud) kan zo gaan sporen met de behoefte van een samenleving die op een volwassen manier omgaat met de (te ruim!) beschikbare technologie.
Sociale innovatie biedt uiteindelijk de mogelijkheden voor een (mondiale) samenleving waarbij ICT de werkelijke potentie kan tonen en tot een samenleving 2.0 kan leiden.
haha, die Dick
helaas voor jou is Henri technopportunist en geen salon-elkist.
Hij geeft het toch ook aan. Die adresbalk die onbreekt Edge, dat is het probleem. Een boeiende kopzorg. Geen ruimte voor ICT in the sky with diamonds here.
Browserdominantie. Mooi woord, maar niet iets dat ze bij Microsoft dagelijks op 1 in de prioriteitenlijst hebben staan vermoed ik. Waar Henri MS afserveert zijn ze bij mij juist weer terug in beeld gekomen. Niet door nieuwe spiegeltjes en kraaltjes (klopt, die Windows phonen gaan het weer niet worden) maar door de koers te verleggen. De wijzijndestandaard-houding wordt op steeds meer terreinen ingewisseld voor een wijnemenoverwatstandaardis-houding. Dat gecombineerd met hun brede portfolio en de ‘mobile en cloud first’ strategie maakt ze tot een club waar, om andere redenen dan voorheen, wel degelijk rekening mee moet worden gehouden. Net zoals dit voor een IBM al eeuwig geldt. En die browser dan? Ach….
Volgens mij, wat Microsoft bedoelt met Edge is in het Nederlands op de ‘Rand’.
Het werkt nipt – wilt u meer, zult u allerlei ‘zooi’ erbij moeten installeren.
Komt nog bij dat wat Henri beschrijft klopt wel! – ’t kost een vermogen om er iets moois (werkend) van te maken. Neeee Edge – er zijn betere alternatieve. Onze ontwerpers van een paar websites (5~10) in Londen ondersteunen het ook niet – scheelt een hoop geld Henri.
Note: wij zijn absoluut geen webdeveloper – maar ontwerpen ze wel voor intern – extern gebruik.