Nederland heeft door het hoge kennisniveau van de mensen, de lage stroomkosten en de aanwezigheid van internetknooppunten zo’n beetje de beste digitale infrastructuur van Europa. Nederland is hierdoor aantrekkelijk als vestigingsland en het is niet voor niets dat de internetsector naast de Rotterdamse haven en Schiphol als de derde mainport wordt gezien. Met een jaarlijkse groei van 7 tot 9 procent kan de sector zelfs de belangrijkste van de drie worden.
De Nederlandse datacenter sector doet het uitstekend, volgens het Dutch Data Center Report 2016, dat onlangs door de Dutch Datacenter Association werd gepubliceerd. Het rapport bevat interessante cijfers en geeft een bijzonder gunstig beeld van de Nederlandse datacentermarkt. Nederland heeft bijvoorbeeld een hoge dichtheid aan datacenters en dat komt het Nederlandse bedrijfsleven ten goede. 90 procent van de bedrijven zit momenteel op nog geen dertig minuten afstand van een kwalitatief hoogwaardig datacenter. Daar komt bij dat Nederland een lage energieprijs heeft en dat er fors in energiereductie van datacenters geïnvesteerd wordt. Datacenters kunnen hun hoogwaardige diensten zodoende relatief goedkoop aanbieden.
Brexit
Het rapport laat zien dat die gunstige positie zich uitbetaalt in groei. De DDA schat dat de Nederlandse datacentermarkt afgelopen vijf jaar zo’n 15 procent op jaarbasis groeit. De DDA wijt dat onder andere aan de komst van grote internationale organisaties en corporates die voor Nederland kiezen. En dat zullen er na de Brexit alleen maar meer worden. Ook de AMS-IX, het grootste internetknooppunt van Europa, had in 2015 een topjaar. 127 nieuwe klanten tekenden bij. En ook als je kijkt naar netwerkverkeer heeft Nederland een leidende positie in Europa.
De groei van de datacentermarkt wordt niet alleen veroorzaakt door de komst van grote internationale bedrijven. Datacenters blijken op lokaal niveau een rol als economische aanjager te vervullen en een fundamenteel onderdeel te vormen van de infrastructurele behoeftes van tech-bedrijven en startups. Eindhoven is zo’n voorbeeld. De datacenters aldaar faciliteren een groot aantal technologiebedrijven die veelal hun oorsprong vinden op de Eindhovense campus. Maar ook de regio Twente is daar een voorbeeld van. Previder host bijvoorbeeld een groot aantal tech-startups die banden hebben met de Universiteit Twente, en levert datacenterdiensten aan het nieuwe High Tech Systems Park in Hengelo.
Koppositie
Nederland heeft door zijn goede digitale infrastructuur inmiddels een economische koppositie bereikt, die volgens mij nog onvoldoende algemeen bekend is. Veel nationale en internationale organisaties weten de Nederlandse datacenters gelukkig zeker te vinden, en we zijn volgens mij hard op weg om als onderdeel van de internet economie eenzelfde economische positie te krijgen als de Rotterdamse haven of Schiphol. Nederland ICT, de brancheorganisatie voor it-bedrijven, bracht laatst een manifest uit om de Nederlandse digitalisering politiek op de kaart te zetten. Wellicht kan ik met dit blog ook een bijdrage leveren om de rol van de Nederlandse datacenterbranche beter te belichten.