Van bestanden opslaan en delen tot en met het beschermen ervan: clouddiensten worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Cloud computing is dan ook de meest gebruikte term onder it’ers van middelgrote en kleine bedrijven (mkb). Toch is nog lang niet iedereen er positief over. Mythes en misverstanden zorgen ervoor dat er zowel cloudvoorstanders als -tegenstanders bestaan. Wil je een weloverwogen keuze maken bij welk kamp je je aansluit, dan moet je eerst de waarheid kennen. Cloud computing en het mkb: wat zijn de zes grootste mythes en hoe weerleg je die?
1. De leverancier bespioneert je data
De reputatie en het merk van de cloudleverancier hangen af van privacy. Zij zullen dus niet zomaar het voortbestaan van hun bedrijf op het spel zetten door data ongevraagd te delen met anderen. Toch extra voorzorgsmaatregelen nemen? Door gebruik te maken van data-encryptie, heeft alleen de eigenaar toegang tot de data en kan de leverancier niet ongevraagd meekijken in bedrijfsgevoelige informatie van zijn klanten.
2. De cloud is niet veilig
De meeste cloudleveranciers beschikken over de nieuwste securitymethoden en gebruiken end-to-end encryptietechnieken om de data in een onleesbaar format op te slaan, zelfs voor de betreffende leverancier zelf. Datadecryptie is slechts beschikbaar voor de oorspronkelijke eigenaar. Veel cybersecurityexperts zeggen dat cloudsecurity veel veiliger is dan de beveiliging van lokaal opgeslagen data die bedrijven zelf gebruiken. Leveranciers van cloudoplossingen richten zich immers al jarenlang op cloudsecurity en investeren nog steeds enorm in security en dataprivacy. Kies dus voor oplossingen die aan de volgende securityeisen voldoen: 2048-bit SSL management channel-encryptie, AES-256 data-encryptie, zowel bij het versturen als bij het opslaan, en Tier-IV design-datacenters die SSAE 16-gekwalificeerd zijn.
3. Cloud computing is duur
Natuurlijk vereist cloud computing uitgaven, maar vergeleken met het aanschaffen van hardware en software bespaart cloud computing een hoop geld. Bovendien: de kosten voor een clouddienst zijn operationele kosten en elimineren de aanzienlijk hogere kapitaalkosten die je als bedrijf betaalt voor een on-premise oplossing. En het scheelt niet alleen in de aankoop van apparatuur: je bezuinigt ook op onderhoudskosten, aangezien de meeste cloudleveranciers gratis onderhoudsondersteuning bieden. Bijkomend voordeel: je hoeft niet alle kennis in huis te hebben, dus scheelt het fte’s.
4. Cloud computing is langzaam
Cloud computing zorgt voor fantastische functionaliteiten, zoals op afstand toegang tot je diensten, flexibiliteit in het delen van data van verschillende devices, realtime samenwerken en het automatisch bijhouden van wijzigingen. Dit alles verbetert de productiviteit en vergemakkelijkt de processen. Natuurlijk heeft een trage internetverbinding impact op de back-up- en recovery-snelheid van en naar de cloud. Dat voorkom je door je verbinding te upgraden, niet door de cloud er de schuld van te geven.
5. Je kunt ook zonder de cloud zakendoen
Heeft jouw organisatie een eigen website die door een externe partij wordt gehost? Of gebruik je Outlook, Gmail, Google Drive of Dropbox? Als je een van beide vragen met ‘ja’ beantwoordt, ben je al onderdeel van de wereld die cloud computing heet. Die is namelijk veel groter dan deze diensten en er zijn veel meer manieren waarop je organisatie gebruik maakt van cloud computing dan je denkt. Zakendoen zonder de cloud is mogelijk, maar dus niet veelvoorkomend, en zeker niet heel handig.
6. Cloud computing beperkt de groei van een bedrijf
Integendeel! Cloud computing zorgt er juist voor dat klanten eenvoudig hun capaciteiten kunnen aanpassen als de organisatie groeit. Het is het eenvoudigste netwerk om uit te breiden, juist door zijn flexibiliteit. Daarnaast bespaar je er een fysieke installatie mee, dat is vaak ook een flinke investering. Betere productiviteitsoplossingen en lagere kosten – hoe houdt dat je organisatie klein?
Wat blijkt? De meeste mensen die tegen cloud computing zijn, zijn alleen bang voor de verandering. Natuurlijk heeft cloud computing net als andere cybertechnologieën zijn voor- en nadelen. Maar als je vooraf goed op de hoogte bent van wat je ermee kunt, dan kan het je organisatie geen kwaad doen. Ken de mythes en neem dan pas een beslissing. Succes!
Door: Mathijs Theunissen, Strategic Partner Manager – Cloud Business Benelux bij Acronis