De rechtbank in Amsterdam heeft Kenneth Berkleef, oud-eigenaar van Equihold, in het ongelijk gesteld in de zaak die hij had aangespannen tegen Capgemini. Volgens de rechter heeft Equihold verzuimd Capgemini op tijd wegens wanprestatie formeel in gebreke te stellen. Was dat wel gebeurd dan had Capgemini nog kunnen besluiten de fouten in de softwarecode te herstellen of het sportinformatiesysteem opnieuw te bouwen. Berkleef overweegt sterk, ondersteund door de curator van Equihold, in hoger beroep te gaan. Capgemini toont zich heel tevreden over de uitspraak.
De Amsterdamse rechtbank stelt Berkleef in de ‘zaak Equihold’ in het ongelijk op formeel-technische gronden. Berkleef is dan ook zwaar teleurgesteld. ‘De rechter is inhoudelijk helemaal niet ingegaan op de zaak maar heeft ons in het ongelijk gesteld omdat een formele ingebrekestelling ontbreekt. Maar in de hele zaak is dit niet aan de orde gesteld, noch door ons noch door Capgemini. Het lijkt er op dat de rechter een vondst heeft gedaan om de zaak op deze manier af te hameren, zodat hij niet hoefde in te gaan op het vraagstuk van de belabberde softwarecode.’
0-1
Berkleef meldt het vonnis samen met de curator en de advocaat de komende dagen zorgvuldig te bestuderen. De kans dat Equihold in hoger beroep gaat, acht hij groot. Volgens Berkleef had de rechter zich van te voren goed ingelezen in deze zaak met aspecten als wel of niet deugdelijke kwaliteit van de softwarecode en het klacht- en plichtverzuim.
‘Wij hadden aangedragen dat een ingebrekestelling niet aan de orde was, omdat Capgemini onmogelijk het door ons geconstateerde verzuim kon herstellen. De rechter draait dit nu om: van verzuim is niets gebleken omdat er door Equihold niet op tijd een formele ingebrekestelling is ingediend. Door zo’n technische vormvereiste uit de hoge hoed te toveren, hoeft hij zich niet meer uit te laten over de inhoudelijke kant van de zaak. Het staat nu 1-0 voor Capgemini, maar ik verwacht niet dat wij het er bij laten zitten.’
Instemming
Capgemini op zijn beurt laat in een reactie het volgende weten: ‘De Rechtbank Amsterdam heeft in de zaak van Kenneth Berkleef tegen Capgemini Nederland alle vorderingen van de heer Berkleef afgewezen. Capgemini heeft met instemming kennisgenomen van deze uitspraak. Deze uitspraak bevestigt het beeld dat Capgemini heeft van het verloop van het project. Pas ver na afloop van het project en bij enorme betalingsachterstanden werden door Equihold vermeende problemen ontdekt met de softwarecode. Zoals ook de rechtbank constateert, is Capgemini tijdens het project noch in gebreke gesteld, noch in de gelegenheid gesteld om de vermeende problemen direct op te lossen.’
Sport-erp
Berkleef, oud-eigenaar van het failliete softwarebedrijf Equihold, startte op 28 mei 2014 met steun van de curator een procedure tegen Capgemini Nederland waarin hij 43 miljoen van de ict-dienstverlener eist. Capgemini was in het verleden verantwoordelijk voor de oplevering van het softwarepakket 1-2Focus voor Equihold. Met dit systeem zouden sportclubs inzage kunnen krijgen in de prestaties van hun sporters.
Er kwam echter geen goed, werkend pakket van de grond, waardoor het project spaak liep. Gevolg: potentiële klanten, met name uit de voetbal- en hockeywereld, haakten af. Equihold kwam in geldnood en werd 21 februari 2013 failliet verklaard.
Dossier
Computable heeft de zaak Equihold op de voet gevolgd en aan experts gevraagd hun licht te laten schijnen op wat er nu precies fout is gegaan aan opdrachtgevers- en -nemerskant. Daar zijn de afgelopen jaren diverse bijdragen over geschreven. Zie daarvoor het bedrijfsdossier van Equihold.
@Jaap : “een detacheringstemplate gebruikt en in een bijlage aangegeven dat het toch om outsourcing ging”.
Daarmee ben je er dus niet.
Oók detachering is een vorm van uitbesteding (‘handjes inhuren’).
Hamvraag bij uitbesteding is altijd ‘Wat&Wie;’ ; ‘Wat’ moet er gedaan worden en ‘Wie’ is daarvoor verantwoordelijk.
Met ‘Hoe&Wanneer;’ vul je vervolgens het service level in.
Dát is wat het contract duidelijk (had) moet(en) maken, en is hetgeen wij vorig jaar al bediscussieerden.
Bij het onderzoek heb ik het contract kunnen inzien waarbij mijn eerste reactie na het lezen was: ‘Dit zou IK niet getekend hebben’. Te veel onduidelijkheden en gebrek aan eenduidigheid. Overigens vind ik het ook een redelijk vodje contract zoals Cap dit heeft opgesteld.
Berkleef met zijn juridische achtergrond had hier zeker wat kritischer naar mogen kijken (achteraf concluderend)
Kurt, ja het raamcontract met bijlagen was een vodje. Ik zou het in die vorm ook niet getekend hebben (we kennen ons wereldje). Aan de andere kant stond er in, wat erin moest staan. Juristen schrijven wel vaker stukken die je als niet-jurist pas na herhaaldelijk lezen snapt (of dan nog niet). De 9 pagina’s van de rechtbank heb ik ook herhaaldelijk moeten lezen. Daarin staan naast heldere argumenten, verwijzingen conclusies, ook veel gedachtesprongetjes die je maar zelf verder moet invullen via een soort re-engineering. Zie ook https://www.computable.nl/artikel/opinie/ict-branche/5794837/1509029/vraagtekens-bij-uitspraak-capgemini-equihold.html.
In ieder geval leek tijdens de eerste besprekingen en eerste opleveringen van documentatie alles nog duidelijk te zijn en normaal wordt het tijdens een project steeds duidelijker wat er moet gebeuren. De valkuil was dat beide partijen er snel mee wilden beginnen en de communicatie binnen Capgemini en tussen Cap en Equihold een rommeltje was, zodat het project al snel ver van de bedoelingen af kwam te staan.
De uitspraak is inmiddels online gepubliceerd:
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2016:4111
Goede tip P.J Westerhof h. De uitspraak is gisteren publiek gemaakt. Iedereen kan nu zelf bepalen wat ze er van vinden en of ze mijn conclusies kunnen volgen.