Apotheekcoöperatie Zanob had het contract met Alert Software niet mogen ontbinden, maar alleen opzeggen. Daarvoor moet de apotheker, die werkt voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Bernhoven Ziekenhuis, een schadevergoeding betalen aan de Portugese softwareleverancier. Het Atrium Medisch Centrum krijgt juist weer geld van Alert wegens het niet leveren van de software. De hoogtes ervan worden later bepaald. Dit heeft de rechtbank Oost-Brabant beslist.
De rechtbank oordeelde verder dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) en het ziekenhuis Atrium niet aansprakelijk zijn voor het ontbinden van hun overeenkomst met het Portugese bedrijf Alert. Voor Ziekenhuis Bernhoven (met locaties in Oss en Veghel) geldt dat in principe ook maar daarover moet nog een definitief oordeel worden geveld.
Ontbinden
De drie ziekenhuizen en de ziekenhuisapotheek sloten in 2008 en 2009 overeenkomsten met Alert voor de invoering van een elektronisch patiëntendossier en een ict-systeem voor alle zorgprocessen. Bij het sluiten van de overeenkomst maakten de partijen een planning voor de aanpassing van het systeem aan de Nederlandse zorgmarkt en aan de specifieke eisen en wensen van de ziekenhuizen en apotheek.
In 2011 en 2012 ontbonden de ziekenhuizen en de apotheek hun overeenkomsten. Volgens hen voldeed de software niet, haalde Alert deadlines niet en schoot het bedrijf ernstig tekort in de gemaakte afspraken. Alert stapte vervolgens naar de civiele rechter. Volgens het bedrijf zijn de vertragingen in de projecten te wijten aan fouten van de ziekenhuizen en de apotheek zelf. Alert stelt dat zij de overeenkomsten niet mochten ontbinden en aansprakelijk zijn voor een bedrag van in totaal ruim 37 miljoen euro.
Oordeel
De rechtbank oordeelt dat JBZ en Atrium hun overeenkomsten met Alert mochten ontbinden. Dat betekent dat niet Alert, maar Atrium recht heeft op een schadevergoeding. Het ziekenhuis mag later de hoogte van de schade opgeven. Voor JBZ is zo’n vergoeding nu niet aan de orde, omdat de rechtbank en het gerechtshof hier al eerder over hebben geoordeeld in de zaak die het ziekenhuis tegen Alert had aangespannen. JBZ won uiteindelijk in hoger beroep en eist een schadevergoeding van uiteindelijk slechts 1,5 miljoen euro.
In eerste instantie mocht ook Bernhoven haar overeenkomst ontbinden, maar die beslissing kan anders worden als blijkt dat dit ziekenhuis tekort is geschoten in één of meer van de verplichtingen in de overeenkomst. Daarom geeft de rechtbank Alert en Bernhoven de gelegenheid nadere informatie te geven over de verwijten die Alert het ziekenhuis maakt. Als Alert op dat punt in het gelijk wordt gesteld, kan de rechtbank nog beslissen dat Bernhoven de overeenkomst niet had mogen ontbinden.
De rechtbank oordeelt verder dat Zanob haar overeenkomst ten onrechte met onmiddellijke ingang op 23 februari 2012 heeft ontbonden. De apotheek mocht de overeenkomst wel per 23 november 2012 opzeggen. Daarom heeft Alert recht op schadevergoeding. Alert mag in het vervolg van deze zaak de hoogte van die schade opgeven.
Twee Steden Ziekenhuis
De rechtbank heeft nog niet geoordeeld of de ziekenhuizen en de apotheek gezamenlijk onrechtmatig hebben gehandeld ten opzichte van Alert. Alert vordert in die kwestie de eerder genoemde som van ruim 37 miljoen euro. In deze kwestie is ook het Twee Steden Ziekenhuis uit Tilburg en Waalwijk betrokken.
Dat ziekenhuis heeft ook een mislukt traject met Alert Software achter de rug en stapte net als JBZ naar de rechter. Die oordeelde dat het ziekenhuis het contract met de softwareleverancier niet eenzijdig had mogen ontbinden. Daar is het Twee Steden Ziekenhuis tegen in beroep gegaan (net als JBZ overigens). Zolang die zaak nog loopt kan de rechtbank voorlopig nog niet oordelen over de gezamenlijke aansprakelijkheid. Deze zaak gaat op 21 september 2016 verder.