Het Delftse softwarebedrijf Plaxis heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van het vernieuwde Panamakanaal. Plaxis leverde de software waarmee de voor het project noodzakelijk geofysische analyses en modellen zijn gemaakt. Het bedrijf sloot hiervoor een contract met het Luxemburgse bagger- en maritieme aannemingsbedrijf Jan De Nul Group, een van de partijen uit het Panama-projectconsortium. Wibu-Systems zorgde voor de beveiliging van het gebruik en de licenties van de software.
Afgelopen zondag 26 juni ging na bijna tien jaar baggeren en bouwen in Panama het vernieuwde kanaal open dat de Atlantische en Grote Oceaan met elkaar verbindt. De Luxemburgse maritieme dienstverlener Jan De Nul voerde als consortiumgroep onder andere de civiel-technische berekeningen (grondmodellen voor kanaalbodem, bedding kademuren, et cetera) uit. Daarvoor gebruikte het de software van Plaxis uit Delft.
Plaxis is ruim twintig jaar geleden ontstaan als spin-off van de Technische Universiteit Delft. Het bedrijf slaagde er in de theoretische kennis van geofysica, gecombineerd met eindige-elementenrekenformules, te vatten in software. Daarmee krijgen geotechnische professionals de gereedschappen aangereikt om het gedrag van grondlagen te bestuderen, berekeningen uit te voeren en modellen te ontwikkelen.
Wibu-Systems
Om de software als commerciële organisatie te gelde te maken, zocht Plaxis naar een oplossing om zijn intellectueel eigendom beter te beveiligen. ‘Nadat we zijn overgestapt naar beveiliging van de software met technologie van Wibu-Systems, merken we weinig van softwarepiraterij’, vertelt marketing- en verkoopmanager Erwin Beernink van Plaxis. Het Duitse Wibu-Systems heeft een Benelux-kantoor in Hengelo.
Van het overgrote deel van de programmacode weet men in Delft wat klanten ermee doen. Partijen die in hun toepassingen toch de grenzen van de mogelijkheden van de licentievoorwaarden overschrijden, krijgen te maken met een beveiligingssysteem, aangebracht met behulp van de Wibu-Systems-producten Protection Suite (codeversleuteling), CodeMeter API (licentieregistratie en integratie) en CodeMeter dongel (autorisatie).
Dongels
Alle dongels ondergaan een met de licentierechten gerelateerd activeringsproces in het Plaxis-kantoor in Delft. Daartoe is CodeMeter License Central via een api-connectie nauw verbonden met Salesforce, het klantrelatiebeheer-systeem waarin alle Plaxis-klanten zijn ondergebracht.
Plaxis heeft wereldwijd ongeveer vijfduizend dongels uitstaan. Het merendeel buiten Nederland, want daar komt de omzet voor 95 procent vandaan. De onderneming uit Delft telt afnemers in de mijnbouw, de olie- en gasindustrie en de offshore energieopwekking. Daarnaast wordt hun kennis en software ingezet bij omvangrijke infrastructurele projecten, zoals de recente uitbreidingen van het Suezkanaal, alsmede de aanleg van de tunnels tussen Hongkong en het Chinese vasteland.