De uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie heeft vergaande gevolgen voor de Britse ict-sector. Dat stelt analistenbureau Forrester. Het schetst kort nadat een kleine meerderheid van de Britten heeft gekozen om uit de EU te stappen vijf gevolgen voor de ict-sector. De Rabobank ziet kansen voor Nederlandse bedrijven.
Volgens Forrester kan onduidelijkheid over het aanscherpen van immigratiewetten leiden tot een uittocht van ict-talent. Ict-talent van buiten Groot-Brittannië zal mogelijk buiten het Verenigd Koninkrijk op zoek gaan naar werk.
Het bureau verwacht dat de innovatie van producten en ontwikkelmethoden vertragen doordat bedrijven meer moeite moeten doen om internationaal samen te kunnen werken met andere bedrijven.
Als derde punt stelt het dat onduidelijkheid over privacy-regels en verminderde toegang tot data de transparantie van bedrijven beletten. De analisten verwachten ook dat de macht van financiële dienstverleners die in Londen gevestigd zijn, afneemt. ‘Fintech-initiatieven zullen meer naar het vaste land verplaatsen.’ Tot slot verwacht Forrester dat mondiale producenten en de automobielbedrijven hun productontwikkeling en innovatie zullen terughalen uit Groot-Brittannië.
Kansen voor Nederland
Rabobank ziet kansen voor Nederlandse bedrijven. In een rapport over de gevolgen voor Nederland stelt het: ‘De kansen voor Europese en dus Nederlandse bedrijven liggen voornamelijk in de zakelijke en financiële dienstverlening. Dit zijn de Britse sectoren waarvan de Europese Unie het meest importeert.’
De bank vervolgt: ‘Als deze import gedeeltelijk wegvalt omdat Britse bedrijven minder concurrerend worden na het verlies van hun functie als toegangspoort tot de EU, dan kunnen andere Europese bedrijven dit vrijgekomen marktaandeel opvulle
ICT-infrastructuur
Volgens de bank is Nederland na een Brexit goed gepositioneerd om directe investeringen vanuit het buitenland aan te trekken die nu nog naar het VK gaan. ‘Nederland is namelijk een logische en relatief aantrekkelijke toegangspoort tot Europa, mede dankzij Rotterdam als de grootste haven van Europa, Schiphol als kwalitatief hoogwaardige internationale ‘hub’, een kwalitatief goede (ict) infrastructuur, een gunstige geografische ligging binnen Europa en een hoogopgeleide beroepsbevolking die zijn talen spreekt.’
De een zijn dood is de ander zijn brood. Nog maar even afwachten hoe dat allemaal gaat lopen, ze zijn er nog niet uit. Of de exit goed voor ons is vraag ik me af.
Al lang voordat de Brexit gehouden werd was de EU al in verval. Een samenwerkingsverband dat in vergelijk met de rest van de wereld sterk achterloopt is op lange termijn onhoudbaar omdat de achterstand alleen maar groter wordt. De dalende koers van de Euro en een krampachtige ECB bevestigd dat beeld ook nog eens. Wat de Brexit duidelijk heeft gemaakt is dat de meerderheid van Europa niet op een federale EU staat zit te wachten omdat ze nog teveel aan hun eigen land zijn gehecht.
Wat Fintech betreft kan je je afvragen of het wel verstandig is dat er nog meer van dat soort bedrijven in Nederland vestigen want er zijn er al zo boven gemiddeld veel.
Het is nog niet bekend hoe het vertrek van het VK ingevuld gaat worden maar vooralsnog ga ik er vanuit dat het land nog langer sterk betrokken zal blijven bij de EU en zij gelijkend Noorwegen met één been in de EU blijven.
De EU bestaat uit steeds meer weeffouten. Het is wheeling and dealing door ministers van de nationale staten. Veel wordt centraal geregeld wat beter nationaal of regionaal geregeld kan worden. En wat centraal gedaan moet worden, juist dat laat men vaak liggen voor een volgende, volgende, ….. vergadering. Eurocommissarissen zijn slechts coördinatoren, geen ministers of Secretary of State. Vergelijk het met een Nederland dat door de leden van provincie gedeputeerden bestuurd wordt. En het nationale parlement kan op en neer van Amsterdam naar Den Haag om te bepalen of de eierbal een beschermde status verdiend. En als het misgaat, dan komt het allemaal door Brussel en niet door de incompetente nationale regeringen. Dat hebben we gezien bij de Euro ( goed op zich) die ook door te zwakke en corrupte landen mocht worden gebruikt. We moeten vergeten dat Zalm namens Nederland Griekenland gesteund heeft om de Griekse bevolking zich in de financiële afgrond te storten. We kunnen veel leren van de Amerikanen (en andersom), maar dat willen we niet. Van geopolitiek heeft generatie X geen verstand. Het Nederlands voorzitterschap Europese Unie is een grote mislukking.
Het is de vraag of het VK (voor zover ze verenigd blijven) voor de Noorwegen route gaan kiezen. De Noren moeten hun wetgeving grotendeels op die van de EU afstemmen (naast de andere internationale verdragen) en flink meebetalen aan het EU-apparaat. Maar ze krijgen natuurlijk niet alle EU-faciliteiten en mogen niet meepraten over de invulling van de regels. Dat gebeurt allemaal om zogenaamd onafhankelijk te zijn. De Noren hebben relatief veel olie om hun handel met de EU te kunnen subsidiëren, dus voor hun is het niet zo’n probleem. Het VK zit in een andere situatie. En volgens mij weten ze in het VK niet hoe ze uit de EU willen treden en hoe ze er weer grotendeels in kunnen stappen. Dat zorgt voor onrust. High tech bedrijven die het van het vasteland moeten hebben, die zullen uit het VK weggaan of inkrimpen. Hun ICT-dienstverleners gaan mee. Fin-tech en gaming industrie ook. Al met al, denk ik dat meer lege kantoren in met name Amsterdam / Amstelveen gevuld gaan worden.
Er is veel mis met de EU. Iets waar ze vanaf vandaag mee mogen (moeten!!!) stoppen is de maandelijks verhuizing naar Straatsburg, en terug. Dat is pure geldverspilling, waar alleen een paar verhuisbedrijven profijt van hebben.
Er zitten ook veel voordelen aan de EU. Wie luistert er op mondiaal niveau naar Nederland, of Luxemburg? Vrijwel niemand; kleine landen leggen geen gewicht in de schaal.
Maar ook voor grote(re) landen heeft de EU (schaal)voordelen. Frankrijk, Duitsland en Engeland zijn groter dan Nederland, maar vergeleken met de VS, Rusland en China stellen ze niks voor. Deze economische en militaire supermachten zitten er niet echt mee als ze geen handel kunnen drijven met één van deze landen, of als ze één van deze landen niet meekrijgen (of tegen hebben) in een militair conflict.
Echter, alle 28 landen samen zijn groter dan de VS. Militair zijn we wel 28 (binnenkort 27) aparte landen die alleen onder de NAVO vlag samen optreden, maar economisch zijn we een supermacht.
Als GB uit de EU stapt, en de overige 27 landen rustig blijven (wat inhoudt dat we de populistische, nationalistische, “de buitenlanders hebben het gedaan”-partijen niet hun gang mogen laten gaan), dan is er weinig aan de hand. Wij verliezen wat omdat de handel met GB minder wordt, maar wij winnen ook wat omdat de VS minder handel met GB doet en meer met ons.
Zoals het altijd gaat: als er iets verandert, het maakt niet uit wat, dan levert dat ICT werk op. Zo zal het ook nu zijn. En een deel van dat ICT werk zal in Nederland worden gedaan.
Artikel en reakties getuigen van een enorme naiviteit.
Er wordt hoog gepokerd maar geloof niet dat Nederland daar beter van wordt.
Het nieuwsartikel lijkt inderdaad wel op een discussieartikel: er worden duidelijk reacties uitgelokt door een simpele, weinig onderbouwde, mening als feit neer te zetten.
Deze veranderingen gaat op sommige gebieden geld kosten, en op andere geld opleveren. De vraag, die niemand nu kan beantwoorden, is: is het bedrag onder de streep positief of negatief?
Er is overigens 1 land aan het pokeren, en dat is Nederland niet…