iOS10 laat gebruikers de default Apple-apps toch niet wissen, wat logisch is. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Groot was de aanvankelijke vreugde bij vele iPhone-gebruikers over het nieuws dat iOS10 de default apps laat wissen. Deze verbetering in de aankomende tiende versie van Apple’s mobiele besturingssysteem verlost gebruikers van ongebruikte en soms ronduit ongewenste apps die Apple standaard meelevert. Denk aan de aloude Aandelen-app, Game Center, Dictafoon en recent nog toegevoegd de Apple Watch-app. Laatstgenoemde staat op elke iPhone, ongeacht of de gebruiker wel of geen Apple-smartwatch heeft,
Groot was bij velen de teleurstelling toen bleek dat iOS10 de default apps niet echt verwijdert, maar slechts verbergt. Eigenlijk is dit heel logisch. Deels omdat Apple bekend staat om eigengereidheid en altijd beter wetn wat gebruikers nodig hebben. Deels omdat elk platform bestaat uit de som der delen, waarbij support, gebruikerservaring en interne afhankelijkheden een bepalende rol spelen. Apple kan default apps niet zomaar laten verwijderen. Net zomin als Microsoft lang geleden IE niet uit Windows kon halen. Wat vind jij?
Apple doet wat dit betreft zijn concurrent Microsoft na met een slecht ontwerp van het OS, als essentiële OS functies niet gescheiden zijn van de apps. Natuurlijk moet het mogelijk zijn de apps te verwijderen terwijl het OS en andere applicaties gewoon doorwerken op dezelfde al dan niet betrouwbare manier als tevoren.
Er zit een subtiel verschil tussen ‘niet kunnen’ en ‘niet willen’.
Als een ecosysteem goed is opgezet qua architectuur, zal het juist makkelijk zijn om bepaalde applicaties weg te halen. Er vanuit gaande dat gedeelde functionaliteit naar een systeem-laag is verhuisd, kan er geen afhankelijkheid zijn tussen de applicaties onderling. Als dit bij Apple zo is geregeld, dan is het ‘niet willen’ en daar is niets logisch aan. Eigengereidheid heeft niet veel met logica te maken.
Als een ecosysteem (al dan niet met opzet) dusdanig in elkaar steekt dat een applicatie (A) die zelf geen meerwaarde heeft voor de gebruiker -maar wordt opgelegd door de leverancier-, maar die wel als enige functionaliteit levert die door andere applicaties moet worden gebruikt, dan heb je een afhankelijkheid gemaakt die het verwijderen van A onmogelijk of vreselijk lastig maakt. A staat daar maar bytes in gebruik te houden op de schijf, maar weghalen kan niet, want dan vallen er veel andere applicaties om (vgl. Internet Explorer op Windows). In dat geval lijkt het erg op ‘niet kunnen’, maar als deze architectuur met opzet zo gemaakt is is het ‘niet kunnen omdat er niet wordt gewild’.
Het is heel simpel! Apple “verkoopt” zijn iOS 10 met bepaalde Unique Selling Points, dingen die de concurrentie niet heeft.
Als Apple zegt dat het de Apple Watch en Apple Pay op de iPhone ondersteunt, dan moeten er natuurlijk in het OS API’s zitten die dat mogelijk maken. Maar de Watch en Pay apps zelf zijn natuurlijk totaal overbodig als je geen Apple Watch hebt, en je nooit met Apple Pay betaalt. Iets wat overigens voor 99% van de Nederlanders geldt.
Dat Apple die apps toch meelevert, is waarschijnlijk een strategische beslissing van Apple, om het belang van de apps te benadrukken, of om de iPhone gebruikers die niet met Apple Pay betalen er regelmatig aan te herinneren dat er ook nog zoiets als Apple Pay is. Architectuurtechnisch zal het geen eis zijn dat die voor velen overbodige apps ruimte staan in te nemen.
Ik zie de overbodige apps liever verdwijnen, maar aan de andere kant valt het bij Apple wel mee. Ik heb ooit een Samsung telefoon gehad (vergissingen zijn menselijk, daar praat ik liever niet meer over…), en behalve de vaak al dubbel uitgevoerde en niet te wissen Google apps, waren de eveneens niet te wissen Samsung varianten ook aanwezig.
Dit is weer echt een discussie zoals ik ze van Jasper ken, iets onbenulligs lekker opblazen, heerlijke Apple clickbait!
@Frank
alle smartphone leveranciers doen dit Apple is niet beter. Als je daarvan weg wil moet je een Ubuntuphone proberen.
Dit is zeker geen Applebashing er is genoeg dat aan Apple niet deugt, dit is een van die zaken die net zo krom is als bij Android.
Ik zie het probleem niet. Je kan ook denken, deze software maakt onderdeel uit van de release van het systeem. Het wordt naarder als het heel veel ruimte inneemt op een device met weinig opslag. Dat heeft volgens mij niets met eigengereidheid te maken, misschien wel met afhankelijkheden al betwijfel ik dat maar is het een keuze om dit onderdeel te laten zijn.
@Jan
Als je mijn reactie helemaal leest, dan zie je dat ik het probleem niet echt zie; het is eerder een probleempje, of een kleine onvolkomenheid.
Apple levert zijn telefoons met “overbodige” apps uit, maar de Android telefoonfabrikanten en Google doen hetzelfde, en vaak in ergere mate.
Als ik kon, dan had ik apps als Aandelen liever niet op mijn telefoon gehad, maar ik kan ermee leven! Net zoals ik ermee kan leven dat Google de default zoekmachine is op Android en iOS, en dat Bing dat is op Windows: je kunt het gebruiken, maar het hoeft niet, je hebt keuze! Allemaal marketing die bepaalt hoe je telefoon eruit ziet, dat heeft niks met techniek te maken.