Zakelijke gebruikers die upgraden naar Windows 10 halen meer in huis dan alleen het nieuwste platform van Microsoft. De overgang naar Windows-as-a-service brengt meer met zich mee.
De komst van Windows 10 luidt voor Microsoft ook een overstap in. De softwaremaker hanteert voor zijn nieuwste (en qua nummering laatste) besturingssysteem niet langer het maandelijkse ritme van Patch Tuesday. In plaats van elke maand updates, fixes en patches uit te brengen, gaat Microsoft over op constante verbeteringen door updates sneller uit te brengen.
Updates altijd aan
Deze aanpak draagt de naam Windows as a service, wat overigens niet gelijk staat aan software-afname uit een cloudomgeving waarbij qua betaling een abonnementsconstructie van toepassing is. Consumenten die Windows 10 gebruiken, krijgen de willekeurig verschijnende updates automatisch ‘binnen waarna die ook automatisch worden geïnstalleerd. Deze ‘always-enabled updates’ helpen gebruikers om bij te blijven, legt Microsoft uit: qua functionaliteit én qua beveiliging.
Veel rondgaande malware gebruikt kwetsbaarheden waar al patches voor beschikbaar zijn, maar die nog niet altijd geïnstalleerd zijn op systemen. Windows 10 Home biedt wel de keuze om updates meteen na uitgave te ontvangen (in de zogeheten Fast Ring) of met een maand vertraging (in de zogeheten Slow Ring).
Zakelijk uitstel is geen afstel
Zakelijke gebruikers, die dan de Professional- of Enterprise-variant gebruiken, kunnen updates voor Windows 10 uitstellen. Geheel afzien van updates is om beveiligingsredenen natuurlijk af te raden. Uitstel van updates is dus slechts afstel en dat brengt werk met zich mee. Naast testwerk van patches is er volgens onderzoeksbureau Gartner ook meer monitoring nodig. Bedrijven moeten hun applicatielandschap beter in de gaten houden voor compatibiliteit met updates die Microsoft uitbrengt voor Windows 10, meldt The Register.
Een migratie naar Windows 10 dient rekening te houden met dit toekomstige extra it-werk, waarschuwt Gartner-analist Anette Jump. Zij haalt onderzoek van de marktvorser aan met de voorspelling dat 80 procent van het bedrijfsleven eind 2018 Windows 10 heeft omarmd. Gartner heeft eind vorig jaar al voorspeld dat de zakelijke overgang naar Windows 10 de snelste ooit zal zijn.
Bedrijfsvarianten
Het merendeel van de bedrijfsgebruikers zal dan de speciale variant CBB (Current Branch for Business) draaien. Die zakelijke uitvoering van Windows 10 wordt bijgewerkt met vier maanden ‘achterstand’ ten opzichte van de consumentenuitvoering. Microsoft houdt elke tussen-release dan acht maanden aan, waarna gebruikers voor het behouden van support over moeten naar de nieuwere, bijgewerkte release.
Naast de CBB biedt Microsoft nog een variant van Windows 10 voor grootzakelijke gebruikers die conservatief omgaan met updates. Deze Long-Term Servicing Branch (LTSB) is bedoeld als zeer stabiel platform voor uitzonderlijke omgevingen. Microsoft omschrijft dit als ‘lange-termijn inzet van bepaalde Windows 10 releases in configuraties met weinig veranderingen’. Te denken valt aan industriële systemen of apparatuur in laboratoria. De servicing-support voor de LTSB loopt maar liefst tien jaar.
Overslaan geeft testwerk
De LTSB is echter voor uitzonderlijke gevallen en de meeste bedrijven zullen volgens Gartner voor de reguliere (Current Branch) of de zakelijke CBB-variant gaan. De uitdaging is dan dat het overslaan van een CBB-release betekent dat de organisatie afziet van nieuwe functionaliteit, bijgewerkte drivers, maar ook mogelijke beveiligingsverbeteringen.
Dit overslaan levert in de tussentijd extra controlewerk op, om securityniveaus te handhaven, en kan bij de daaropvolgende release extra testwerk met zich meebrengen. In de praktijk is dit al aan de orde wanneer bedrijven een nieuwe versie van Windows overslaan, bijvoorbeeld om van XP naar 7 te gaan, of van 7 naar 10. Vanwege de ontwikkelingen in het besturingssysteem brengt een versie overslaan veel verschillen en dus migratiewerk met zich mee.
Bijblijven geeft testwerk
Netjes bijblijven met elke CBB-release betekent echter ook extra testwerk, vooral door het opgevoerde en onregelmatige updatetempo voor Windows 10. Gartner-analist Jump stelt dat bedrijven zich dus moeten opmaken om nieuwe releases van Windows 10 op regelmatige basis te testen en eventueel te implementeren. Daar moet niet alleen de interne beheerorganisatie toe in staat zijn, maar ook de eigen developers indien bedrijven zelf software ontwikkelen of onderhouden.
Daarnaast moeten externe software-ontwikkelaars ook voorbereid zijn op vaker testen en mogelijk vaker hun producten bijwerken. Jump zegt dat de meeste softwareleveranciers grote veranderingen eens per jaar of anderhalf jaar doorvoeren. Het is maar de vraag of dat aanmerkelijk verkort kan worden én of zakelijke gebruikers daar weer snel mee om kunnen gaan.
‘Nooit af’
De snellere updatecyclus van Windows 10 raakt – ondanks de aangeboden uitstelmogelijkheden – ook zakelijke gebruikers. Gartner raadt overstappen op 10 pas aan wanneer een organisatie klaar is voor constante upgrades. Het besturingssysteem zal volgens analist Jump namelijk nooit ‘echt af’ zijn en dus moeten organisaties zelf een moment bepalen waarop het platform voldoet voor hun behoeften en vereisten.
Waarom wordt er geklaagd? Dit is toch een mooi voorbeeld van het succesvol invoeren van moderne ontwikkeltechnieken zoals Agile development en Continuous Delivery/Deployment. De eindgebruiker krijgt altijd meteen de nieuwste features waar hij/zij op wacht en ook nog beveiligingsupdates.
Pieter, maar het kent dus ook keerzijden.
Persoonlijk word ik gek van de continu veranderingen. Dingen verplaatsen steeds naar ander plekken, schermen veranderen. Je kunt niet meer zeggen dat je Windows 10 door en door kent, want na een tijdje moet je weer zoeken. En er gaan ook veel dingen stuk. Dan doet Spotlight het wel, dan niet, dan ineens word mijn Scanner als potentieel virus gezien en uitgeschakeld, VPN instellingen die verplaatsen.
Vreemd dat gebreken aan je aangekochte produkt tegenwoordig blijkbaar onder klagen vallen, zelfs al is het je opgedrongen. “U klaagt nu wel over een loszittend stuur bij uw automobiliteits-ervaring, maar dit model is echt state-of-the-art, veel veiliger dan het vorige model. U kunt met al uw klachten bij onze helpdesk terecht, zij kennen meestal de procedures wel waarmee u dat stuur weer vast kunt zetten. En anders kunt u altijd zelf nog even de wielen anders richten.”
continuous delivery van changes, hoera.
alleen moet wel alles hetzelfde blijven, boehhh
Alsof je vrouw je bureaublad omruimt. Als een service.
Zij vindt het ook een verbetering, maar jij kan niets meer vinden.
Gartner zou waarschijnlijk meer webcam monitoring adviseren.
Wat moeten we nou testen als het continu beter wordt ? Nou ja, beter. Virusscanner die uitgeschakeld worden.. en continu … het begint al met de fast en slow ring.
Als ze die slowring nou een SP noemen ? 🙂
MS doet aan continuous delivery, als klant moet je dan aan continuous integration gaan doen. Waar het probleem voor sommige klanten hem in zit is dat de changes sneller binnenkomen dat dat ze kunnen testen.
Aanhakend op de vraag van Pieter: je wil niet dat dit soort changes je productieproces verstoren of een hele afdeling platleggen. Het vrijgeven van patches met een vaste heartbeat is dan veel makkelijker te plannen en te managen dan dat changes te pas en vooral te onpas binnen komen vallen.
Uiteraard kun je met marketing het idee van ‘Consumerization of IT’ proberen te verkopen maar het verhaal van Gartner over ‘bimodal IT’ maakt al duidelijk dat de snelle ring van de front-offce en langzame ring van back-office steeds moeilijker op elkaar zijn af te stemmen binnen aloude C/S model als we kijken naar het Enterprise Lifecycle probleem hierin.
Continuous Delivery gaat, zoals in het plaatje uitgelegd wordt en PA VA KE al zegt, om de Continuous Integration omdat wijzigingen op het besturingssysteem impact kunnen hebben op het functioneren van daarop draaiende business software. Zeker als we kijken naar de drivers, het is pertinent onjuist om te stellen dat softwarehuizen grote veranderingen eens per jaar of anderhalf jaar doorvoeren als ik kijk naar noodzaak om op 32-bits architectuur te blijven hangen. Even kijken, ik gooi een investering van miljoenen weg aan hardware omdat Microsoft vindt dat ik over moet naar een nieuw besturingssysteem van een paar tientjes?
Uiteindelijk gaat het allemaal om de I/O in de keten welke veelal uit heel wat meer dan de KVM operaties van een desktop bestaat. En het ‘injecteren’ van een verandering gaat om change management wat nu vooral ingevuld wordt door een leverancier die de markt van consumenten nimmer ontgroeid is. En hierin is de gebruiker ‘rupsje-nooit-genoeg’ als we terug naar de tekentafel gaan betreffende de definitie besturingssystemen, discussies over de desktop zijn er tenslotte al genoeg gevoerd. Iemand enig idee wat er gebeurt als ik de roadmap van Microsoft ondermijn met de vernieuwing van een andere kijk op de kernel?
Vat ik het goed samen wanneer ik zeg dat windows 10 een “continues delivery of problems” is?
Voor ICTers is het misschien nog doenlijk maar voor kleine bedrijfjes is dit een ramp.
Niet dat 10 slecht is maar een stabiele omgeving is toch wel wat waard.
Vreemd systeem dat windows 10, een orakel met een eigen willetje. Er wordt wat ge-update op de achtergrond. Er wordt her en der wat informatie verzameld. Je staat erbij en kijkt er naar. Onlang windows 10 geinstalleerd via een upgrade en dat nieuwe systeem had een paar eigenaardigheden en het systeem werkte niet helemaal goed. Net in een dip van de Continuous delivery denk ik. Gauw weer terug gegaan naar 7 en ik wil zo graag!
Continuous delivery en integration (geautomatiseerd!) is prima in een ontwikkel-test omgeving maar om dat nu ook op productieomgevingen te doen is niet heel slim en kan onprettig voor gebruikers zijn. Wat is er nu weer gebeurd? En iedere wijziging is een risico dus je krijgt er ook nog instabiele omgevingen van.
De windows 10 computers geven aan de lopende band ellende. Drivers worden zonder toestemming van de gebruikers gedeïnstalleerd waardoor computer niet meer werkt. o.a. videodriver, touch screen, geluid, netwerk. Links naar programma’s die niet van Microsoft zijn worden bij elke herstart verwijderd, waarom???
Vanaf windows 95 heb ik nooit zoveel onderhouds problemen gehad met computers. De computers die windows 7 hadden en geconverteerd waren naar windows 10 draaien nu weer heerlijk stabiel op windows 7.
Windows 10…
Windows 3.1 , 95, XP, 7 en toen 8 en nu 10
WAUW!
Rommel koopt u als de koper ZELF daar kan de verkoper niets aan doen.