De Nederlandse datacenterbranche is in vijf jaar tijd verdubbeld. In die periode groeide de activiteiten van de commerciële datacenterdienstverleners in Nederland (aanbod in KW) gemiddeld met 15 procent. Dat stelt brancheorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA) in zijn Dutch Data Center Report 2016.
Dat rapport werd 14 juni 2016 tijdens de open datacenterdag overhandigd aan VVD kamerlid Remco Bosma.
Uit het rapport komt naar voren dat de Nederlandse datacentermarkt zich centreert in Amsterdam. 64 procent van de datacentermarkt bevindt zich in commerciële datacenters in die regio. Het gaat om Schiphol, Amsterdam Zuid-Oost, Science Park en Amsterdam West. Andere belangrijke vestigingsplaatsen zijn Eindhoven, Rotterdam en Groningen.
Volgens de DDA hebben de 206 commerciële datacenters in Nederland een gemiddelde bezettingsgraad van 82 procent. Met een gemiddelde groei van 15 procent per jaar in de afgelopen vijf jaar rekent de branche-organisatie Nederland tot de snelstgroeiende markten van Europa.
De onderzoekers schrijven dat op dit moment ongeveer 70 procent van de servers van Nederlandse bedrijven en organisaties binnen eigen faciliteiten gehuisvesd is. Binnen vijf jaar tijd moet dat percentage gedaald zijn naar 50 procent.
Volgens de DDA zet de groei van de datacentersector onverminderd door. ‘Op basis van de resultaten van het onderzoek is de verwachting dat deze groei ook de komende jaren zal aanhouden.
Volgens de brancheorganisatie draagt de datacentersector bij aan de positie van Nederland als data-gateway naar Europa. De organisatie stelt in het rapport blij te zijn dat de overheid sinds eind 2015 inziet dat Nederland naast de haven van Rotterdam en luchthaven Schiphol ook een internationale hub voor dataverkeer is.
Zorgen
DDA spreekt ook zijn zorgen uit. Zo staan in het rapport een tiental aanbevelingen om de positie van de Nederlandse datacenterbranche te behouden. Het gaat onder meer om maatregelen om datacenters van voldoende stroom te kunnen voorzien.
Ook blijven de resultaten van de sector volgens de DDA onderbelicht doordat bijvoorbeeld CBS een te ruime definitie hanteert van ict-activiteiten in Nederland, waarbij de resultaten van de datacenterbranche onvoloende naar voren komen en op één hoop worden geveegd met allerlei andere ict-activiteiten.