Defensie heeft een contract gesloten met de technische en ict-dienstverleners Thales en Unica voor de beveiliging van 170 Nederlandse locaties van defensie. De overeenkomst met een waarde tussen de 100 en 250 miljoen euro omvat de installatie, het beheer en het onderhoud van het nieuwe Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS). Dat vervangt ruim vijfenveertig verschillende bestaande systemen op nagenoeg alle defensielocaties van alle defensieonderdelen. Het prestatiecontract heeft een looptijd van vijftien jaar.
Onder het bewakingssysteem vallen elektronische toegang, detectie van indringers en meldkamersystemen. Voor de centrale monitoring van de beveiliging wordt een landelijke meldkamer ingericht. Zowel Thales als Unica zijn ieder verantwoordelijk voor de helft van de totale contractwaarde die volgens een kamerbrief van Defensie-minister Hennis-Plasschaert uitkomt op 100 tot 250 miljoen euro.
De vervanging van de systemen begint in 2016 en duurt enkele jaren. Naast een hoger beveiligingsniveau moet het nieuwe systeem ook het beheer en het onderhoud eenvoudiger maken. Het systeem maakt het gebruik van de Rijkspas mogelijk.
Thales Nederland en Unica Groep bieden de voor het DBBS geïnstalleerde, geïntegreerde en beheerde hard- en software voor beveiliging en monitoring als dienst aan. Ook neemt Thales Nederland het betrokken technisch personeel van Defensie over. Dat gaat om 17 voltijdbanen.
Beveiliging onder vuur
De beveiliging van Defensie ligt al een aantal jaren onder vuur. Zo toonde programmamaker van Undercover in Nederland, Alberto Stegeman, na klachten van defensiepersoneel, aan dat hij vrij eenvoudig verschillende Defensie-terreinen binnen kon komen. In 2008 zorgde Stegeman voor ophef door binnen te dringen op militair vliegveld Woensdrecht en daar dichtbij de gevechtsvliegtuigen te komen. In april 2016 drong hij een kazerneterrein binnen en reed het terrein met een legervoertuig af.
Daarop kondigde minister Defensie-minister Hennis-Plasschaert aan om de controles aan de poort van kazernes aan te scherpen. Ook onderzoekt het ministerie welke structurele maatregelen nodig zijn om beveiligingsincidenten te voorkomen.
De aanbesteding voor de opdracht die is gegund aan Thales en Unica werd halverwege 2014 aanbesteed. In de kamerbrief over de voortgang van het traject uit 2014 staat dat de opdracht al in het tweede kwartaal van 2015 gegund zou worden.