De Belastingdienst heeft de gunning aan KPN voor de aanbesteding Lancat2015 terecht ingetrokken, omdat het ict-bedrijf bij de inschrijving niet had gemeld dat het was beboet door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Een overtreding van de Telecommunicatiewet is echter een ernstige fout. Hiervan had KPN melding moeten maken. Door dit niet te doen, heeft KPN een valse verklaring ingestuurd. Dit heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.
Volgens de voorzieningenrechter had KPN met de ondertekening van de eigen verklaring aangegeven dat het bedrijf gedurende een periode van vier jaar voorafgaand aan het indienen van de inschrijving de uitoefening van het beroep geen ernstige fout heeft begaan. Ook verklaarde het bedrijf middels de ondertekening dat het zich ervan bewust is dat het verstrekken van onjuiste of onvolledige informatie door de aanbestedende dienst kan worden aangemerkt als een valse verklaring en dat dit kan leiden tot een onvoorwaardelijke uitsluiting voor de duur van de onderhavige aanbestedingsprocedure.
De rechter oordeelde dat de drie boetes die de ACM heeft opgelegd in de afgelopen jaren moeten worden beschouwd als ernstige beroepsfouten, ook al is KPN het hier niet mee eens en loopt er een hoger beroep. Het komt er eigenlijk op meer dat de rechter vindt dat KPN niet goed opgelet. ‘Naar het oordeel van de voorzieningenrechter had het voor KPN als redelijk geïnformeerd en redelijk oplettend inschrijver voldoende duidelijk moeten zijn dat de door de ACM geconstateerde schendingen van voormelde verplichtingen als ernstige beroepsfout kwalificeren.’
De rechter verklaarde ook dat de in het kader van de Telecommunicatiewet opgelegde boetes weliswaar ernstige beroepsfouten zijn, maar dat dit niet automatisch betekent dat een inschrijver meer mee mag doen aan een aanbesteding. Daar is nog te weinig Europese jurisprudentie over.
Gunning
De aanbesteding Local Area Network Catalogus 2015 (Lancat 2015) bestaat uit een aantal onderdelen. De Belastingdienst verwacht de komende vier jaar jaarlijks een slordige 2,5 miljoen euro aan onderhoud en ondersteuning op de ‘installed base’ kwijt te zijn en gemiddeld tien miljoen euro per jaar aan de verwerving van netwerkcomponenten te besteden.
Op 2 december 2015 verleende de Belastingdienst aan KPN de voorlopige gunning voor deze opdracht. Nummer twee op de lijst, de huidige leverancier Telindus, liet het er niet bij zitten en stapte op 21 december vorig jaar naar de rechter. Volgens de netwerkdienstverlener moest KPN worden uitgesloten vanwege een of meerdere facultatieve uitsluitingsgronden. Op 28 januari van dit jaar laat de Belastingdienst weten dat de gunning is ingetrokken. De fiscus meldt op 12 februari dat KPN definitief is uitgesloten van de aanbesteding.
Boetes
KPN vindt de uitsluiting buitenproportioneel en spande eind mei een kort geding aan met de eis dat de opdracht alsnog aan het bedrijf wordt gegund. De rechter is daar dus niet in meegegaan.
ACM legde KPN in het najaar van 2014 en medio 2015 boetes op van ruim acht miljoen euro omdat het concern concurrenten bij drie groothandelsdiensten zou hebben benadeeld. Het gaat daarbij om een service voor storingssignalering (isdn-lijnbewaking), een glasvezeltechniek voor internet en digitale tv (SDF Backhaul) en een doorschakeldienst (*21Online). Volgens de toezichthouder verzaakte KPN zijn plicht om concurrenten, die gebruikmaken van het KPN-netwerk, vooraf te informeren over de diensten die het wil aanbieden aan de eigen zakelijke klanten. De concurrentie moet door die verplichting tijdig de kans krijgen om eenzelfde aanbod aan zakelijke klanten te doen.
René Civile,
Commentaar?
Interessant trouwens dat de rechter oordeelde dat opgelegde boetes niet per definitie tot uitsluiting van inschrijving hoeven te leiden omdat er nog te weinig Europese jurisprudentie over is.
Nou vooruit maar wrm, zij het wat laat….
Ik vind het een hele interessante dat, als ik het goed lees, de rechter op de stoel van de rechter is gaan zitten. Immers, doorgaans ben je in Nederland onschuldig tot schuld onomstotelijk bewezen is. Dat geld ook voor een juiste en volledige rechtsgang. Juridisch zie ik hier een ding. Je veroordeling word opgeschort op het moment dat je in beroep gaat.
Het zou zomaar kunnen dat de KPN hier juridisch een puntje heeft. Uiteraard zou het netjes zijn geweest als KPN dat zou hebben vermeld. Aan de andere kant, is men doof en blind bij de belastingdienst dat zulks openbare zaak aan hen is ontgaan? Ik kan me dat haast niet voorstellen.
René Civile,
Zoals in eerdere discussie wijs ik op het uniformiteitsbeginsel waarnaar gezocht wordt. Ik wijs dus op het woord jurisprudentie, eenvoudige interpretaties van traditionele gewoonten. Ik ben geen advocaat maar ‘emptio et venditio’ in de ‘obligatio consensu’ van contracten levert steeds meer conflicten op:
http://www.uitspraken.nl/rechtsgebied/civiel-recht/aanbestedingsrecht