De digitale transformatie zorgt voor ingrijpende veranderingen. Disruptieve nieuwe technologieën en benaderingswijzen zetten diverse businessmodellen op hun kop. Gevestigde serviceproviders staan voor de opgave om de invloed van digitale transformatie op hun concurrentieomgeving in kaart te brengen. Dit inzicht is geen nice-to-have, maar van cruciaal belang voor hun overleven.
Traditionele serviceproviders staan onder enorme druk door de opkomst van startups die met de cloud zijn opgegroeid en leveranciers van over-the-top (ott)-content. Deze nieuwe spelers introduceren innovatieve netwerkservices en zorgen voor ingrijpende veranderingen van de kostenstructuur van netwerken. En nu de vraag van klanten groeit, moeten serviceproviders hun netwerken aanpassen, opschalen en verder ontwikkelen in aansluiting op de nieuwe marktomstandigheden. De juiste weg vinden binnen deze concurrentieomgeving is dan ook een topprioriteit voor serviceproviders.
Niet elk netwerk is even goed
Het in kaart brengen van de manieren waarop infrastructuurinnovaties de aanzet kunnen geven tot nieuwe netwerkservices en mogelijkheden om content aan te leveren is nog maar het begin. Het wordt pas interessant voor serviceproviders als zij munt kunnen slaan uit de strategische waarde die inherent is aan een intelligent, op services gebaseerd platform. Door een holistische kijk op het netwerk te hanteren kunnen zij meer inzichten opdoen, hun innovatievermogen verhogen en betere beslissingen nemen.
Maar niet alle netwerken zijn even goed. Zo zijn legacy netwerken vaak gebaseerd op verschillende generaties technologie. In de loop van tijd zijn er zo steeds meer lagen van complexiteit toegevoegd. Legacy netwerken belemmeren de mogelijkheden van serviceproviders door intensief beheer, onnodig hoge kosten, ineffectieve en verouderde beveiliging en een starre infrastructuur.
De meeste analisten verwachten dat het aantal verbonden apparaten exponentieel zal groeien. De netwerken die worden gebruikt ter ondersteuning van digitale diensten en het hosten van data staan daardoor op het punt om steeds omvangrijker, wijder vertakt en complexer te worden. Ondertussen blijft het dataverkeer dat door mobiele apparaten en andere systemen wordt gegenereerd de pan uitreizen. Serviceproviders zijn daarom aan een nieuwe netwerkstrategie toe. Ze staan daarnaast voor de opgave om de kosten terug te dringen, de capaciteit op te voeren en innovatieve nieuwe diensten aan hun aanbod toe te voegen. En dat is nog maar het begin.
Virtualisatie voorziet in een zakelijke behoefte
Het configureren en wijzigen van netwerkservices ging traditioneel gepaard met de installatie, inbedrijfstelling en het beheer van fysieke hardware. Elk nieuw apparaat moest intensief worden getest, geïntegreerd en beveiligd. Het opschalen van de infrastructuur was ook al geen sinecure. Dit resulteerde onvermijdelijk in een wirwar van legacy apparatuur die handmatig moest worden bijgewerkt en beheerd.
Network functions virtualisation (nfv) biedt een oplossing voor dit probleem. Deze techniek wordt nu ingezet om softwarematig gevirtualiseerde instances van netwerkfuncties te creëren. In plaats van nieuwe diensten te baseren op individuele racks met fysieke apparaten, koppelt nfv-technologie de netwerkservices los van de hardware. De netwerkfuncties worden gesimuleerd binnen software die centraal op servers wordt gehost. Binnen deze softwareomgeving kan nfv snel netwerkservices bouwen, aanpassen of verder ontwikkelen door gebruik te maken van generieke, herprogrammeerbare apparatuur in plaats van hardware die voor een specifiek doel is ontwikkeld.
Deze vorm van virtualisatie resulteert in een uiterst flexibel en dynamisch netwerkplatform dat de mogelijkheid biedt om met een simpele muisklik bronnen opnieuw te configureren en in te zetten. Dit maakt een einde aan de noodzaak om elke hardwarevoorziening fysiek te verplaatsen, opnieuw te installeren en te testen. Elk apparaat kan al dan niet op afstand worden geprogrammeerd om specifieke netwerkfuncties aan te bieden. De functionaliteit van de apparaten kan worden bijgewerkt en vrijwel overal binnen het netwerk in gevirtualiseerde vorm worden ingezet.
Software defined networking (sdn) vult de voordelen van nfv aan met de vereenvoudiging van complexe netwerktaken. Sdn maakt gebruik van softwarefunctionaliteit voor het automatiseren, inrichten en beschikbaar stellen van belangrijke netwerkfuncties. Ondersteund door krachtige analytische mogelijkheden die traditionele netwerkdata combineren met real-time of historische applicatiedata creëert sdn een uiterst flexibele en schaalbare netwerkinfrastructuur. De softwaregedefinieerde infrastructuur minimaliseert arbeidsintensieve taken of heft die volledig op, en kan daardoor snel wijzigingen in de netwerkinfrastructuur of zakelijke prioriteiten detecteren en zichzelf daaraan aanpassen. De gevirtualiseerde omgeving kan zo efficiënter, sneller en met minder risico’s nieuwe of gewijzigde netwerkservices aanbieden, zoals clouddiensten en gevirtualiseerde managed services.
Sdn biedt alles wat nodig is om een functierijke service-omgeving te creëren waarin netwerkbronnen geheel softwarematig kunnen worden ingericht, beschikbaar gesteld, ingetrokken, gereset en beheerd. En hoewel nfv op zichzelf al legio voordelen te bieden heeft, groeien de mogelijkheden exponentieel in combinatie met het vermogen van sdn om in korte tijd gevirtualiseerde netwerken te creëren en automatiseren en sneller nieuwe diensten te ontwikkelen en aan te bieden.
Klaar voor de cloud
Een gevirtualiseerd platform dat voor netwerkbrede automatisering zorgt en de levering van netwerkservices vanuit alle netwerkomgevingen kan beheren, is bij uitstek geschikt voor een cloud-strategie, of het nu gaat om private, publieke of hybride clouds. Cloud-platforms zijn uiterst schaalbaar, veilig en aanpasbaar aan de behoeften van klanten. Ze stellen serviceproviders in staat om uiterst flexibel te werk te gaan in een concurrerende markt waarin de cloud voorop staat. Serviceproviders kunnen netwerkservices inrichten en beschikbaar stellen met behulp van generieke, branchestandaard hardware en de benodigde functionaliteit door middel van programmeren in de gevirtualiseerde apparatuur inbouwen. Dit maakt het mogelijk om klanten self-serviceportalen aan te bieden voor het afnemen van diensten met de snelheid van de cloud.
Dynamische provisioning van netwerkservices vergroot daarnaast het innovatievermogen en draagt bij aan tijd- en kostenbesparingen. Het inrichten van applicaties neemt slechts een paar minuten in beslag in plaats van dagen of zelfs weken. Verder gaat het testen van nieuwe netwerkservices met minder risico’s gepaard, omdat dit geen noemenswaardige investering meer vereist. Als een pilot succesvol is, kan de flexibele infrastructuur snel worden opgeschaald om de groeiende vraag op te vangen. Bij een minder geslaagde pilot kunnen applicaties in een oogwenk worden ingetrokken en kan de netwerkapparatuur worden hergeprogrammeerd en ingezet voor nieuwe diensten.
Een door software aangestuurde omgeving minimaliseert de netwerkcomplexiteit en kan de infrastructuur optimaal afstemmen op de bedrijfsprioriteiten. Dit maakt het mogelijk om netwerkfuncties op te schalen en activeren met een mate van flexibiliteit die de bedrijfsvoering stroomlijnt en kracht bijzet. Serviceproviders die een einde maken aan de afhankelijkheid tussen netwerkfuncties en fysieke hardware kunnen direct nieuwe wereldwijde markten betreden zonder de noodzaak om op elke locatie nieuwe hardware in te zetten. Het centraliseren en automatiseren van de netwerkintelligentie en -beheer voorkomt ook overprovisioning, omdat er dankzij on demand programmeren alleen netwerkfuncties beschikbaar worden gesteld die werkelijk nodig zijn.
Uiterst kostenefficiënte netwerken
Dankzij de aantrekkelijke kostenbesparingen die met virtualisatie gepaard gaan, biedt een softwaregedefinieerde infrastructuur een nieuwe manier om netwerken te ontwerpen, bouwen en beheren. Nfv biedt een mate van flexibiliteit en veerkracht die veel verder gaat dan die van de meeste fysieke netwerken. Nfv en de technologieën die deze techniek ondersteunen bieden serviceproviders de mogelijkheid om snel netwerkomgevingen in te richten voor het aanbieden van clouddiensten, op elke gewenste schaal en zonder complexiteit.
Netwerkinfrastructuren groeien steeds meer uit tot een combinatie van fysieke hardware en gevirtualiseerde apparatuur. Een intelligent netwerk dat in staat is om wijzigingen te anticiperen en zich daarop aan te passen, kan voorzien in de prestatieverbeteringen waar serviceproviders om vragen en ervoor zorgen dat hun netwerkinvesteringen aansluiten op de werkelijke vraag. Nfv vertegenwoordigt daarmee een unieke mogelijkheid voor serviceproviders om hun bedrijfsvoering te transformeren. Door netwerken om te vormen tot een groeimotor en strategisch hulpmiddel kan nfv voor een gelijk speelveld zorgen voor serviceproviders, content providers en application providers, zodat zij de zakelijke uitdagingen van de toekomst met open vizier tegemoet kunnen treden.