Ict-dienstverlener Centric stelt een app met open data van Rijkswaterstaat (RWS), KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) en het CBS (Centraal bureau voor de Statistiek) beschikbaar. Het gaat om de 'Hier wil ik wonen'-app die via de Google Play Store wordt gedeeld. De Android-app won de eerste plaats bij de Open Data Battle, een ontwikkelwedstrijd van RWS en KNMI.
In die wedstrijd gingen elf teams van verschillende organisaties op zoek naar innovatieve en creatieve apps met maatschappelijke meerwaarde. Het doel van de wedstrijd is om het gebruik van open data te stimuleren.
Met de ‘Hier wil ik wonen’-app kunnen woningzoekenden de leefomgeving van een nieuwe woning checken en deze vergelijken met de huidige woonomgeving. Eric van der Ster, jurylid en specialistisch adviseur beleidsadvisering & strategische IV-besturing bij Rijkswaterstaat: ‘De app van Centric is intuïtief en sluit goed aan bij de beleidsdoelen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De app prikkelt gebruikers namelijk om zich meer van hun leefomgeving bewust te zijn; om verder te kijken dan naar de gebruikelijke aspecten van een huis. Zo kun je met de app heel makkelijk nagaan hoe het is gesteld met bijvoorbeeld de bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid in de buurt.’
Volgens Van der Ster, die aanjager is van het gebruik van open data van overheden, komt de app-gebruiker er snel achter of een woning en woonomgeving geschikt zijn voor die persoon en zijn eventuele gezin. De app laat ook weten in hoeverre iemand erop vooruitgaat als hij besluit te verhuizen. Om tot een score te komen maakt de app gebruik van open data van Rijkswaterstaat, KNMI, RDW en het CBS.
Open Data Battle
Met de Open Data Battle daagden Rijkswaterstaat en KNMI technici en creatievelingen uit om apps of toepassingen te bouwen op basis van hun open data over wegen, water en weer.
Van der Ster: ‘Als overheid stellen we open data beschikbaar. In de praktijk blijkt echter dat het gebruik van open data nog wat achterblijft. De reden hiervoor is dat niet iedereen weet dat veel gegevens openbaar zijn. En daarom organiseren we initiatieven als de Open Data Battle; om partijen in de samenleving erop te attenderen dat die data er zijn en vrij gebruikt mogen worden.’
Leuk initiatief maar zolang de bron zelf nog vervuild is zou ik er niet teveel uit drinken als ik overweeg dat gemeenten de cijfers nog weleens ‘opvrolijken’ door te liegen met statistiek.
Open data betekent nog niet betrouwbare data, ‘couleur locale’ wordt tenslotte toch vooral bepaald door de bewoners en daarvan mag de privacy niet geschonden worden waardoor zo’n ‘kanswijk’ toch voor iedereen anders is. Een nuchtere Fries die tussen feestvierende Brabanders gaat wonen levert dan de nodige frictie op.