Optics11, fabrikant van op glasvezeltechnologie gebaseerde meetsystemen, krijgt een financiële injectie van investeerder Value Creation Capital uit Bilthoven. De transactie loopt via TechNanofund, een fonds met focus op bedrijven in high-tech en nanotechnologie in Nederland. Met het extra kapitaal wil Optics11 zijn producten op grotere schaal gaan afzetten. Hoe groot het investeringsbedrag is, is niet bekendgemaakt. Het bedrijf is een spin-off van de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Value Creation Capital zal, naast het beschikbaar stellen van kapitaal, plaatsnemen in de adviesraad van Optics11. ‘Wij voorzien substantiële groei voor Optics11 in de markten waarin zij nu actief zijn’, zegt Willem van den Berg, managing partner van Value Creation Capital. ‘De technologie is van wereldklasse, en de vraag in de markt is duidelijk aanwezig. Het team van Optics11 is zeer getalenteerd en gedisciplineerd. Wij kijken uit naar een zeer vruchtbare samenwerking met Optics11.’
De meetsystemen van Optics11 zijn geschikt om effecten op nanoschaal te meten in lastige omgevingen, zoals in vloeistoffen of bij hoge temperaturen. Professor Davide Iannuzzi en ingenieur Hans Brouwer richtten het bedrijf op in 2011, gebaseerd op technologie die is ontwikkeld aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Nano
De meetsystemen van Optics11 zijn gebaseerd op het toepassen van twee unieke nanotechnologieën (fiber-top technologie en interferometrie) in combinatie met glasvezels, die normaliter gebruikt worden in telecommunicatie. Door met laserlicht in de glasvezel te kijken naar de terugkerende reflecties van het licht, kan op grote afstand nauwkeurige informatie verzameld worden. Optics11 creëert met behulp van micro-vervaardigingstechnieken zeer nauwkeurige sensoren op de glasvezel zelf. Met deze combinatie van nanotechnologieën kunnen trillingen, akoestiek of krachten op nanoschaal makkelijk worden gemeten in moeilijk toegankelijke omgevingen.
Op basis van deze glasvezelmeettechniek heeft Optics11 een instrument ontwikkeld: de Piuma Nanoindenter. Dit meetinstrument kan kleine indentaties uitvoeren op zeer zachte (bio)materialen, zelfs op het niveau van enkele cellen, met als doel om de micro-mechanische eigenschappen aan het licht te brengen. Het kunnen meten van deze eigenschappen is cruciaal voor onderzoekers in het veld van de regeneratieve geneeskunde.