De Amerikaanse uitzendorganisatie ManpowerGroup neemt de Nederlandse tak van ict-dienstverlener Ciber over. Met de overname krijgt het bedrijf er zo'n vierhonderd personeelsleden bij. Ciber Nederland wordt onderdeel van Experis. De Nederlandse tak had de laatste paar jaar een moeizame relatie met het Amerikaanse moederbedrijf, onder meer door een conflict over een bonuskorting. Volgens ManpowerGroup zijn er nu duidelijke afspraken gemaakt en blijft directeur Mario Smit van Ciber Nederland, die in mei zijn vertrek had aangekondigd, toch aan.
Met de overname van Ciber Nederland verwacht ManpowerGroup zijn ict-mogelijkheden in Nederland te kunnen uitbreiden en te groeien met Experis. Dit onderdeel binnen de uitzendorganisatie houdt zich bezig met professionele detachering en arbeidsmarktoplossingen op projectbasis. Ciber Nederland is ruim tien jaar actief en is gespecialiseerd in onder andere enterprise resource planning (erp)-implementaties van bijvoorbeeld SAP, Infor en Microsoft Dynamics en in infrastructuurbeheerprojecten.
Ciber Nederland blijft voorlopig onder dezelfde naam actief. Het heeft vestigingen in Amsterdam, Nieuwegein, ‘s-Hertogenbosch, Rotterdam. Het hoofdkantoor staat in Eindhoven. De ruim vierhonderd medewerkers gaan over naar de uitzendorganisatie zodra de transactie afgerond wordt. De verwachting is dat dit halverwege juni, na goedkeuring op alle regelgeving, gebeurt.
Sentiment
Volgens commercieel en operationeel directeur José Brenninkmeijer van ManpowerGroup in Nederland is Ciber Nederland een mooi en gezond bedrijf dat een krachtige aanvulling vormt op de ict-activiteiten van het uitzendbureau. Zij erkent dat er de nodige sentimenten leefden onder het personeel maar benadrukt dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt met moedermaatschappij Ciber Inc en met de ondernemingsraad van Ciber Nederland.
Brenninkmeijer: ‘Wij hebben afgelopen maandagmiddag direct na de bekendmaking van het nieuws in Eindhoven een informatiesessie gehouden voor zo’n driehonderd medewerkers. Daar hebben we tekst en uitleg gegeven over deze afspraken en over onze strategie. De eerste reacties waren positief. Het personeel was ook enthousiast over het aanblijven van Mario Smit als directeur.’
Onrust
Ciber Nederland bevond zich namelijk in een onrustige periode, aangezwengeld door de matige resultaten wereldwijd en de dalende beurskoersen en de daarop aangekondigde bezuinigingsplannen van de Amerikaanse moedermaatschappij in 2014. Ook waren er in de afgelopen jaren diverse directeurswisselingen, waaronder die van directeur Robbert Bakker. Die hield het in 2014 maar een aantal maanden vol tot november in dat jaar.
Zijn opvolger, oudgediende Mario Smit die al in de Nederlandse directieraad van de Amerikaanse automatiseerder zat, kondigde afgelopen mei ook al zijn vertrek aan. Hij was het volgens ingewijde bronnen onder meer niet eens met de toenemende bemoeienis van het Amerikaanse directie.
Die wilde bijvoorbeeld de afgesproken bonussen van het personeel (wereldwijd) met 39 procent korten. In Nederland wilde directeur Smit dit in eerste instantie niet uitvoeren, omdat de omzet en reserveringen van de Nederlandse tak groot en goed genoeg waren om die bonusuitbetaling te kunnen doen. Onder druk van het Amerikaanse bestuur voerde hij de maatregel toch door en kondigde zijn vertrek aan (inmiddels is Smit daarvan teruggekomen).
De ondernemingsraad is daarna in gesprek gegaan met de Amerikaanse bestuurders, maar daar kwam niets uit. Het personeel kwam daarop echter in verweer, stuurde de directie een ingebrekestelling en dreigde met een kort geding. Uiteindelijk bonden de Amerikanen in, werd de 39 procent-maatregel geschrapt en kwam er een nieuw voorstel.
ManpowerGroup-directeur José Brenninkmeijer verklaart desgevraagd over dit conflict dat Ciber Inc hierover afspraken heeft gemaakt met de or en dat de kwestie achter de rug is.
Ciber
Ciber is een in 1974 opgericht Amerikaans adviesbureau met nu nog ongeveer zesduizend medewerkers wereldwijd. Het bedrijf zag zijn omzet in 2015 zakken van 864 miljoen naar 787 miljoen dollar. De brutowinst daalde van 9,1 miljoen naar 7,9 miljoen dollar.