Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt de komende vier jaar twintig miljoen euro uit voor de stimulering van eHealth. Met dat geld worden mkb-ondernemers ondersteund en begeleid om kansrijke ict-innovaties binnen de zorg voor een brede groep mensen beschikbaar te maken. Door de financiële ondersteuning moeten innovatieve ict-oplossingen sneller bij de patiënt gebracht worden. Het project gaat in oktober 2016 van start.
Het zogenoemde ‘FastTrack eHealth intitiatief’ is een publiek-private samenwerking. Naast de bijdrage van de rijksoverheid worden ook afspraken gemaakt met banken, pensioenfondsen, investeerders en zorgverzekeraars. De komende maanden wordt het initiatief uitgewerkt en ingericht. Dat gebeurt in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken.Er wordt ook samengewerkt met de StartupDelta; dat is een belangenclub die Nederland op de kaart wil zetten als aantrekkelijke vestigingsplek voor start-ups en de vestiging van start-ups wil stimuleren.
Het ministerie van VWS organiseert van 6 tot 10 juni 2016 de eHealth-week. Tijdens deze week, die samenvalt met het Nederlandse EU-voorzitterschap, is het de bedoeling dat burgers, patiënten, zorgverleners en -instellingen, ondernemers, financiers en overheden hun wensen, ambities en oplossingen met elkaar delen.
Dinsdag 7 juni 2016 stond in het teken van start-ups en opschaling en draaide om Nederlandse mkb-ondernemers die hun oplossingen breder beschikbaar willen maken in Nederland en het buitenland. Ook richt de dag zich op buitenlandse ondernemers die Nederland als basis kiezen voor verdere groei en op potentiële financiers en gebruikers van de oplossingen. Het doel is om start-ups te verbinden met financiers en gebruikers, hen praktische tips te geven en hun netwerk uit te breiden.
Doelstellingen 2019
Minister Schippers maakte naast de aankondiging van de subsidieronde van twintig miljoen euro ook een tussenrapportage van eerder gestelde eHealth doelstellingen bekend. In die brief aan de Tweede Kamer meldt Schippers onder meer dat thuisalarmering en zelfstandige metingen al flink worden toegepast. Volgens de minister zijn er extra inspanningen nodig om online inzage in gegevens door patiënten en visueel contact met artsen te vergroten.
In de brief somt ze op dat dat eind 2015 10 procent van de patiënten inzage heeft gehad in de eigen medische gegevens. Ongeveer 45 procent van de chronisch zieken en kwetsbare ouderen heeft zelfstandig metingen (gewicht, bloeddruk, bloedsuiker) uitgevoerd. Bij 6 procent van de chronisch zieken en 17 procent van de kwetsbare ouderen zijn de gezondheidswaarden op afstand gevolgd door een zorgverlener. In 2015 is er voor 5 procent via een beeldscherm visueel contact geweest tussen patiënt en zorgverlener. Het percentage mensen dat beschikt over thuisalarmering ligt op 26 procent.
Volgens eerder gestelde eHealth-doelstellingen moet in 2019 tachtig procent van de chronisch zieken toegang hebben tot bepaalde medische gegevens. Voor de overige Nederlanders ligt de richtlijn op veertig procent. 75 procent van de chronisch zieken en kwetsbare ouderen die dat wil en er toe in staat is, moet in 2019 zelfstandig metingen uitvoeren en deze op afstand laten monitoren. Verder is het doel om iedereen die thuis zorg en ondersteuning ontvangt de mogelijkheid te bieden om 24 uur per dag te communiceren met een zorgverlener.