De inzet van slimme ict-toepassingen kan het energie- en waterverbruik in Nederland in de komende jaren aanzienlijk terugdringen. Dit levert een forse besparing op CO2-uitstoot op. In 2030 kan structureel 74 miljoen ton aan CO2-uitstoot per jaar bespaard worden. Dat concludeert KPN in zijn ‘Nederland #SMARTer2030’-rapport.
Historisch gezien ging elk procentpunt groei van de economie gepaard met een toename van 0,5 procent aan CO2-uitstoot. Slimme ict-toepassingen kunnen deze trend doorbreken: een daling in de CO2-uitstoot, zonder dat dit ten koste gaat van de economische groei.
KPN schrijft in het rapport dat Nederland in 2030 structureel ongeveer 74 miljoen ton per jaar aan koolstofdioxide-uitstoot en andere broeikasgassen kan besparen. De grootste CO2-uitstootreductie is mogelijk in de maakindustrie, de logistiek en in slimme toepassingen voor gebouwen en energie.
Internet of things
Marga Blom, manager energy management bij KPN: ‘Momenteel dragen initiatieven als mobiel werken bij aan de verlaging in de CO2-uitstoot. Denk aan thuis werken of tele- en videoconferentie. Hierdoor reizen werknemers minder, wat voor een verlaging in de CO2-uitstoot zorgt.’
Voor in de toekomst ziet Blom een belangrijke rol weggelegd voor it-trends als internet of things (IoT), en gps bij de realisatie van de CO2-uitstoot vermindering. IoT-sensoren maken beheer op afstand mogelijk. De sensoren geven aan wanneer onderdelen vervangen moeten worden, wat preventief onderhoud voorkomt. Reparateurs komen dus alleen wanneer nodig en nemen de juiste onderdelen mee.’
Als voorbeeld noemt Blom ondergrondse vuilnisbakken, waarbij sensoren aangeven of een container vol is. De planning om het vuilnis op te halen wordt gebaseerd op deze informatie. Dit voorkomt vuil naast de containers of het te vroeg legen van de bakken. Ook kan 3d-printen een bijdrage leveren aan de besparing op CO2-uitstoot. Deze printers kunnen onderdelen maken wanneer nodig. En in de landbouw is het mogelijk om met drones en sensoren veel gerichter te sproeien en te bemesten.
74 miljard euro
Uiteindelijk moeten deze slimme ict-oplossingen structurele economische voordelen gaan opleveren. KPN becijfert dit in 2030 op 74 miljard euro. Het gaat om 25 miljard euro aan besparingen, 37 miljard euro aan nieuwe omzet voor stakeholders buiten de ict-sector en twaalf miljard euro binnen de sector.
#SMARTer2030
Het #SMARTer2030-rapport is een publicatie van organisatieadviesbureau Accenture in opdracht van Global e-Sustainanability Initiative (GeSI). Accenture heeft in opdracht van KPN dit rapport vertaald naar kansen voor Nederland.