Seo-campagnes slagen alleen met de juiste zoekwoorden. Maar hoe bepaal je wat een goed zoekwoord is? Daar geeft de Twentse start-up KeywordMate antwoord op. Het product, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, onderzoekt op basis van een algoritme of het woord in de top tien zoekresultaten van Google terecht komt. Hiermee bepaalt het of de zoekmachineoptimalisatie succesvol wordt. KeywordMate-ceo Maarten Jurjens vertelt over het reilen en zeilen van zijn start-up.
Maarten Jurjens is ruim tien jaar actief in de online marketing, onder meer als search engine optimization (seo)-marketeer en verkoopmanager bij een marketingbureau. In 2012 startte hij zijn eigen onderneming: Duitsewebsite.nl, waarbij leads uit Duitsland worden binnengehaald.
Onnodige investering
Met zijn marketing-ervaring kent Jurjens de marketingproblemen maar al te goed. ‘Veel online marketingbureaus en lokale ondernemers kampen met slecht scorende seo-campagnes. Dat komt vaak doordat ze verkeerde trefwoorden kiezen, waarmee ze geen top 10-positie behalen in zoekmachines. Wanneer bedrijven een verkeerd trefwoord kiezen, is de zoekmachineoptimalisatie een onnodige investering’, legt hij uit.
‘Helaas kost het veel tijd om de juiste zoekwoorden te vinden’, vervolgt hij. ‘Bovendien is het nog onbekend hoe zoekmachines dan een top tien vormen.’ Dit was voor Jurjens reden om onderzoek te doen naar het zoekalgoritme van Google. Dit met het doel om het zoekproces naar de juiste zoekwoorden te automatiseren.
Google’s algoritme nabootsen
‘Met mijn onderneming Duitsewebsite.nl ben ik gevestigd op het Business & Science Park van de Universiteit Twente. Ik had het idee om software te bouwen dat het zoekalgoritme van Google nabootst en bijbeent. Dit met het doel om te voorspellen welke zoekwoorden en zoekwoordencombinaties op de eerste pagina van de zoekmachine terecht komt’, vertelt Jurjens.
‘Al snel kwam ik er achter dat ik niet over alle kennis en vaardigheden beschik om deze software te ontwikkelen. Daarom zocht ik contact met de wetenschappers van de Universiteit Twente voor een samenwerking.’ 2,5 jaar geleden ging deze samenwerking van start. Jurjens ontwikkelde in samenwerking met wetenschappers zelflerende software om het trefwoordenonderzoek volledig te automatiseren. Dit is naar eigen zeggen gelukt.
Het algoritme is ingebouwd in de KeywordMate-app. Deze doet kansberekeningen en onderzoekt alle mogelijke combinaties van variabelen. Het onderzoekt daarvoor eerst de top honderd aan zoekresultaten van een trefwoord. Vervolgens analyseert het hoe Google tot een top tien komt. Vervolgens voorspelt het per trefwoord of dit een top tien-positie op korte termijn kan behalen.
Kinderschoenen
Ondanks dat er al 2,5 jaar aan het product wordt gewerkt, staat de start-up nog in kinderschoenen. De applicatie is namelijk pas sinds eind april live. Jurjens ziet het gebruikersaantal al wel flink stijgen. ‘Inmiddels hebben wij zo’n tweeduizend klanten. Hiervan is het merendeel internationaal.’ Het product ondersteunt namelijk 28 talen voor het zoeken en vinden van de juiste trefwoorden.
De start-up wil dan ook graag internationaal nog verder uitbreiden. De belangrijkste uitdaging hierbij is marketing. ‘Seo is een Engelstalig georiënteerde markt. Toch moeten we onze marketingactiviteiten ook lokaal afstemmen.’
Nieuwe features
Naast de internationalisering denkt Jurjens na over nieuwe functionaliteiten, waaronder een zogenaamde white label-functie. ‘KeywordMate onderscheidt zich van andere seo-tools doordat deze eenvoudig in gebruik is. Ook mensen die technisch minder onderlegd zijn, zoals verkopers, kunnen ons product gebruiken. Voor die verkopers is een white label-functie handig. Zij kunnen dan tijdens een klantgesprek de KeywordMate-resultaten tonen met een eigen logo, in plaats van die van ons.’
De ceo verwacht deze feature op korte termijn uit te rollen. Daarnaast werkt de start-up aan een recalculatie-functie, waarbij de ontwikkeling van de rangposities in Google worden bijgehouden. Dit wordt getoond in een dashboard van alle trefwoorden.
Die ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten wordt uitgevoerd door twee ontwikkelaars. Daarnaast heeft Jurjens nog een marketeer aan boord. Hij wil het team graag uitbreiden met nog een marketeer.
Geweldig artikel! Vraag me alleen af wat de tegenzet van Google zal worden want hen kennende kijken ze eerst de kat een beetje uit de boom voor ze een ‘ move’ doen.
Well Done Guys!
Het scheelt dat er al tig van dergelijke app bestaan. Beetje onnodig dus, beter de tijd elders aan besteden.