De Nederlandse politie loopt achter in cybercrimebestrijding, door de strijd om ict-experts. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De gouden tijden van de ict-arbeidsmarkt zijn niet helemaal terug op het niveau van de vorige hausse, maar de strijd om de expert leeft wel degelijk. Zoals bij de Nederlandse politie, die driehonderd digitaal rechercheurs nodig heeft, maar er tot op heden slechts 28 heeft aangesteld. Daarnaast zijn er nog eens 31 experts die al ver in de sollicitatieprocedure zitten, blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd bij de Nationale Politie.
Het gat tussen het benodigde aantal ict-experts en de reeds aangestelden, plus in behandeling zijnde sollicitanten, is geen kwestie van op gang komen, of bewuste planning. Het kost de politie veel moeite om ict-specialisten te vinden. Het is volgens een verklaring van de politie ‘heel lastig om ict-specialisten aan ons te binden’. De reden? Concurrentie met het bedrijfsleven. Concreet: het salaris. Politie-ict verliest de strijd om de ict’er die kan strijden tegen cybercrime. Een slechte zaak. Wat vind jij?
Dit is niet specifiek een probleem voor de politie. Het is meer een algemeen ICT-arbeidsmarkt probleem. Ze willen superslimme ervaren twintigers met 30 jaar ervaring in de ICT voor het uurtarief van een verdwaalde pool.
Zolang het uurtarief niet echt hard stijgt en men mensen van alle leeftijden met maar een greintje aan ervaring aannemen, is er geen sprake van tekorten binnen de ICT arbeidsmarkt.
Een tekort is relatief groot als een hele grote groep 40+ buiten je gezichtsveld laat.
Bij pensioen met 67 en stijgend lijkt me omdenken noodzakelijk.
Geldt dit niet voor de hele publieke sector?
Gemeenten, ziekenhuizen etc. hebben de ICT of uitbesteed, of barsten van de ingehuurde capaciteit, o.a. omdat de salarisvoorwaarden van deze sector niet zo aantrekkelijk zijn als in het bedrijfsleven.
Dus in plaats van een IT-er €5000 per maand aan te bieden, ga je hem inhuren voor €80/uur ….
Logisch toch ???
Helaas had ik ook het gevoel dat 40+ een belemmering is bij de sollicitatie van THTC. Terwijl ik die leeftijd net heb aangetikt 😉
De politie zou kunnen werken aan een opzet waarbij een mix van ervaren OUDE ict’ers (min 50+) met basiskennis van de informatie- en communicatietechnieken, jong talent en NIET ICT’ers samen een team vormen. Kopiëren van wat zoal op de markt gebeurt lost het probleem niet op. Pro-actief werken aan een consistente “analyse-, detectie- en vangststrategie” mogelijk wel.
Daarnaast is de bijvangst werkgelegenheid voor 55+ en te vermarkten(!) analyse- en detectieprogrammatuur. Op termijn wellicht ook een significante invloed op veiligheid van de toekomstige ICT infrastructuur.
Inderdaad je moet een gebalanceerd team hebben van ervaren (ICT-ers) en jong talent.
@M.Slotboom,
Wat doen we dan met oude ICT talenten?
Wij hebben mensen in dienst die 55+ zijn, hebben HBO informatie niveau op ‘zak’.
Wij geven ze wel een kans.
Dus jong talent, wij zetten ze in de bezemkast, tot dat ze ‘het’ bewezen hebben.
Sterker nog, globaal 0,1% van het personeelsbestand werkt volgens braille.
Kortom, IT heeft niets met leeftijd te maken, motivatie wel!
Motivatie kun je niet kopen, maar wel hebben.
En daar ontbreekt het de jongere IT’r nogal eens aan… en dan kun je balanceren zoveel je wilt.
Bij ons is er vanaf 45+ nagenoeg geen verzuimdag te melden – bij die ‘nat-nekken’ ligt dat compleet anders en dat kost veel geld.
Willen, kunnen en doen… voor dat (sociale)inzicht heb je de juiste manager nodig.
Politiek zet een stip (quota) aan de horizon en opiniërend journaille gaat even kijken of het al gehaald is…..
Dick van Elk zegt het eigelijk al, het personeelsbeleid bij de overheid faalt met regelmaat
door strategische fouten omdat telkens het kind met het badwater weggegooid wordt als gevolg van een korte termijn visie. Een consistente ‘analyse-, detectie- en vangststrategie’ binnen de dynamische wereld van ICT vraagt meer dan 300 autistische whizzkids. En het grappige is dat die waarschijnlijk buiten de selectie vallen door de screening.
Jasper P. heeft het over motivatie, denk dat een 8 tot 5 mentaliteit bij digitaal rechercheren niet echt handig is. En wederom kom ik dus op de autistische whizzkids die helaas meestal geen HBO opleiding afgemaakt hebben omdat ze onderweg een obsessieve passie voor iets anders hebben gekregen. Kortom, de politie zoekt naar het schaap met de 5 poten op basis van een slechte profielschets.
Niks concurrentie met het bedrijfsleven en niks langdurige selectie maar gewoon een slecht personeelsbeleid, nog even opportunistisch als 20 jaar geleden toen de hausse van Internet begon. En even digitaal rechercheren in open bronnen hier leert dat er steeds minder zaken opgelost worden als gevolg van slecht werkende computersystemen;-)
Iedereen die dicht tegen politie-ICT heeft aangezeten wéét dat het op zichzelf maar weinig met leeftijd te maken heeft. Maar meer met de wildgroei aan externe HRM-ers die de toegangspoort controleren. Die dus meer letten op ‘privé scoren’ dan op het eindresultaat. Dat begon 20 jaar geleden al in het kielzog van allerlei interim-managers en is nooit opgehouden.
Dan krijg je – net zoals bij Defensie – allerlei hijgerige advertenties met juichkreten, maar die doorgaans blijk geven van volstrekte onbekendheid met de materie.
De deskundigen van allerlei leeftijd zijn er wel degelijk.
Maar ze zijn niet gek.