Het is algemeen bekend dat er een groot te kort is aan programmeurs. De start-up ProgramIT speelt hier op in door 45-plussers om te scholen tot PHP-, Java- of C#-programmeur en deze vervolgens te detacheren bij een it-bedrijf. Co-founder Mayta Braun vertelt over het omscholingsproces van de kandidaten.
ProgramIT werd in 2015 opgericht door Ger Erades en Mayta Braun. Erades werkt al ruim twintig jaar als recruiter en/of headhunter. Braun is al ruim 25 jaar actief als organisatieontwikkelaar en coach. Dit team werd al snel uitgebreid met nog vier medewerkers die zich richten op sales, people management, talent development en de operatie.
‘Het concept voor ProgramIT ontstond uit de vraag naar programmeurs vanuit ict-bedrijven. Zij hadden vaak moeite om goede programmeurs te vinden’, laat Braun weten. ‘Vanuit onze achtergrond in recruitment en organisatieontwikkeling besloten Erades en ik antwoord te bieden op deze vraag. Dit in de vorm van een omscholingprogramma tot programmeur.’
‘We kiezen er voor om mensen niet weg te halen bij organisaties, maar richten ons juist op werkzoekenden. De focus ligt op 45-plusssers, aangezien het als oudere werkeloze zeer moeilijk is om een baan te vinden. Zeker als je niet de juiste papieren hebt’, vertelt Braun. De werklozen die zich bij ProgramIT aanmelden worden in een programma van drie maanden opgeleid tot programmeur. Iedere klas, van maximaal twaalf kandidaten, leert één programmeertaal: Java, PHP of C#. ‘Omdat opleiden tot programmeur niet onze kerncompetentie is, werken we daarvoor samen met een Nederlandse ict-opleiders.‘
Bijstands- en ww-gerechtigden
Om met de juiste kandidaten voor het opleidingstraject in contact te komen werkt ProgramIT samen met het UWV en gemeentes, waaronder Eindhoven en Twente. ‘Vanuit het UWV en verschillende gemeentes krijgen wij kandidaten aangeleverd. Het gaat veelal om bijstands- en ww-gerechtigden.’ Kandidaten hoeven niet over programmeerkennis te beschikken. Wel wordt getest of de deelnemer mentaal geschikt is en het vermogen heeft om als programmeur aan de slag te gaan. Verder moeten de kandidaten gemotiveerd zijn, talent hebben en hoog geschoold (hbo of hoger) zijn. ‘Dat is een vereiste, anders is het erg lastig om programmeur te kunnen worden’, meent Braun.
Eind 2015 ging de eerste Java-groep in Eindhoven van start en in januari startte de eerste groep C#-studenten. In april en mei gingen ook groepen in Twente van start. Wederom een Java-groep en één full stack web development groep. Op 6 juni start in Eindhoven wederom een Java-groep.
Mentale fitheid
Naast de technische kennis krijgen de deelnemers ook aandacht op vlak van emotionele, mentale en fysieke fitheid. ‘Dat betekent veel aandacht aan training en opleiding op het vlak van leiderschap en persoonlijke effectiviteit, met als startpunt een week met iedere groep kandidaten naar België, om van de groep een hecht team te maken. Daarnaast laten we onze mensen begeleiden door een ‘personal trainer’ van een sportschool, die hen adviseert op fysieke fitheid (trainen, voeding energie et cetera)’
Volgens Braun is die mentale en fysieke fitheid zeker van belang. ‘Onze kandidaten zijn onze visitekaartjes bij de bedrijven waar zij gedetacheerd worden. En die bedrijven zitten te wachten op goede, krachtige, weerbare en energieke mensen.’
De arbeidsmarkt op
‘De eerste kandidaten van de Java-groep hebben nu hun opleiding afgerond’, vervolgt Braun. Kandidaten die het opleidingsprogramma succesvol afronden worden negen maanden door ProgramIT gedetacheerd bij diverse ict-bedrijven, waaronder ict-dienstverlener Centric, opleidingscentrum itph academy en payrollbedrijf Please Payroll.’
ProgramIT heeft als doelstelling om voor 1 april 2017 minimaal honderd werkzoekende om- of bijgeschoold te hebben tot programmeur. ‘We hebben sinds mei vijftig kandidaten. Hierdoor liggen we op dit moment ruim voor op die ambitie.’ Volgens Braun is deze ambitie ook prachtig voor de kandidaten. ‘Zij zitten vol energie en talent, maar komen maar heel moeilijk als individu weer aan het werk. Wij investeren in hun groei en ontwikkeling om hen zo weer terug te kunnen brengen naar de arbeidsmarkt.’
Computable Awards
ProgramIT is één van de tien genomineerden voor de Computable Award ‘ICT-detacheerder van het jaar’. Stem nu voor de Computable Awards 2016.
Mooi, dat levert voor mij als ICT security professional weer bergen met werk op!
Ik weet nu waar Neerlands reguliere IT opleidingen de mist in gaan: men moet veel meer aan teambuilding en sport & spel doen.
Dit klinkt niet goed: in 3 maanden een MCSD en een SCRUM Master certificaat behalen. En deze mensen moeten dan tegen – uiteraard – lage tarieven worden ingezet.
Ik geloof niet dat je zo tekorten oplost…. Dan kun je beter mensen bijscholen in plaats van omscholen.
En dan nog iets… programmeren is een vak….geen kunstje.
@Kaspar alles begint met het talent, de motivatie en de vaardigheden om de transformatie te maken. Binnen drie maanden MCSD behalen is niet aan de orde, programmeren is immers een vak, dit deel ik volledig met je. Wel het fundament 70-480 en uiteraard het Scrum certificaat is in drie maanden makkelijk te realiseren. Sterker nog onze mensen bouwen in scrum teams die drie maanden een applicatie. Ik nodig je uit om bij de aankomende presentatie te komen kijken!
het lijkt op een particuliere PION-omscholing van de jaren 80-90: daar kwamen hele slechte programmeurs uit en slechts enkele goede ook qua mentaliteit; dus ja bijscholing OK, omscholing twijfelachtig; nog belangrijker lijkt mij al die programmeurs, ontwerpers, testers en dies meer die er bij de banken en andere grote werkgeversorganisaties uitgekieperd zijn of nog worden met jaren ervaring op te vangen met zo’n bijscholing en dan weer her inzetten, maar niet bij die banken, beter met die mensen nieuwe bedrijfjes opzetten met al dan niet gerichte maak-opdrachten
Wat een heerlijk stigmatiserend verhaal, stellen dat je de ‘uitgebluste’ 45+ werkzoekenden alleen even hoeft te ‘regenereren’ met een coach voor de mentale en fysieke geschiktheid waardoor je als recruiter en coach organisatieontwikkeling evenveel verstand toont van de materie als Ton Elias. Natuurlijk moet je fysiek geschikt zijn om in conclusies te springen, dingen te ver van de realiteit te dragen, je verantwoordelijkheid te ontlopen en je geluk vooruit te duwen. En mentaal moet je dus vooral luisteren naar de organisatieontwikkeling coach die iedereen op het rad van Cozijnsen legt behalve zichzelf omdat hij zichzelf dan overbodig maakt.
Als bedrijven zitten te wachten op goede, krachtige, weerbare en energieke mensen dan is er wat mis gegaan in het personeelsbeleid omdat dit de eigenschappen zijn die elke 45+ per definitie heeft omdat ze stressbestendiger zijn, een langere spanningsboog hebben en heel wat meer levenservaring omdat ze vaak al een gezin hebben. Hoeveel van de 30+ generatie worstelen met de fysieke veranderingen in hun leven doordat ze slapeloze nachten hebben en opeens een mentale zorgplicht waardoor de burn-out een groeiend probleem is?
Oeps, ga ik opeens in op een groot aantal onderzoeken die allemaal een trend zien in een toenemend ziekteverzuim welke geen directe relatie heeft met de fysieke gesteldheid van een werknemer maar de mentale als gevolg van eindeloze organisatie veranderingen welke statistisch gezien het economische verlies van emotionele uitputting vergroten omdat er niks veranderd.
Hela, wat lees ik nu? Gaan we zes zeven acht jaar na dato het eindelijk begrijpen?
Beter laat dan ooit. Goed initiatief Gents! TOP!