Misco Solutions heeft de hernieuwd uitgeschreven aanbesteding voor server- en storageapparatuur bij de Nationale Politie voorlopig gegund gekregen. Het betreft een zesjarig contract met een geraamde waarde van minimaal 11,2 miljoen euro. PQR, de huidige leverancier, is het niet met de uitkomst eens en spant een kort geding aan bij de rechtbank in Den Haag.
De aanbesteding ‘Server en Storage Apparatuur 2015’ behelst het leveren door één contractpartner van apparatuur met daarbij ondersteunende diensten (onderhoud, installatie, verhuizing et cetera) aan de politie, inclusief het Meldkamer Diensten Centrum en de Politieacademie. Het gaat om het onderhouden van een installed base van vijf merken – Dell, EMC, Netapp, HDS en HP – maar ook om het doorleveren van nieuwe spullen. Op basis van eerdere leveringen schat de politie de geraamde waarde op minimaal 11,2 miljoen euro. Maar dat bedrag kan door doorlevering veel hoger uitvallen.
Hard gelag
Het contract met de huidige leverancier PQR liep op 30 april 2016 af (en wordt nu tijdelijk verlengd). Het verliezen van dit contract zou een hard gelag betekenen voor de infrastructuurdienstverlener uit De Meern. De politie is al jarenlang een grote klant van het bedrijf. PQR ziet toch kansen liggen om alsnog de opdracht binnen te halen. Het bedrijf scoorde naar verluidt de hoogste score in de aanbesteding maar werd uitgesloten vanwege een procedurele fout. Daar is PQR het niet mee eens, maar een toelichting wil de dienstverlener niet geven zolang de zaak onder de rechter is.
Moeizaam
De rechtbank Den Haag laat weten dat het kort geding 14 juni aanstaande dient. De voorlopige winnaar Misco was niet bereikbaar voor commentaar. Voor de politie is de gang naar de rechter een tegenvaller. De server- en storage-tender blijkt een moeizame exercitie die al ruim twee jaar lang voortduurt.
De Nationale Politie stopte in maart 2014 namelijk de toen lopende aanbesteding voor opslag, servers en ‘converged infrastructuur’. Dit naar aanleiding van zowel interne vragen als vragen vanuit de markt over de opzet ervan. In de daarna nieuw uitgeschreven tender is de ‘converged infrastructuur’ eruit gehaald. Het duurde nog tot 2 oktober 2015 eer de nieuw opgezette aanbesteding voor server- en storage-apparatuur en servers werd gepubliceerd.
Wederom gefronste wenkbrauwen hier. Al eerder gaf ik blijk van mijn idee, gegeven het feit dat wanneer je een tender niet weet te verzilveren, je dan maar naar de rechter loopt omdat…. Vooral als dit dan ook nog eens in de publiciteit komt.
Het lijkt mij bijzonder eenvoudig. Er word een tender uitgeschreven, knappe koppen vragen gewoon naar de inventarisatie van de spullenboel en maken daar hun eigen prognose op. Vergeet ik hier te vertellen dat PQR de gehele inventarisatie al in handen zou moeten hebben?
Daarna is het gewoon natte vingerwerk op basis van ervaringen uit het verleden en extraheren van wensen en forecasts voor de toekomst.
Dan vervolgens blijkt, in dit geval PQR dat zij ‘het niet zijn geworden….’ en dan ga je natuurlijk naar de rechter.
Ik bezie met verbazing dat de tender pas een conclusie kent als de einddatum van het oude contract ruim is verlopen, iets wat al een opmaat is voor problemen, organisatorisch maar natuurlijk ook financieel. Immers, je weet als organisatie natuurlijk wel wanneer de contracten gaan verlopen en draagt er zorg voor dat je ruim voor het einde van die datum de aanbesteding rond hebt. Er moet immers ook nog eens worden verhuist.
En aan de andere kant hebben we weer een situatie met degene die de aanbesteding niet heeft binnen weten te halen die dan vervolgens naar de rechter stapt. Ik kan me niet zo goed voorstellen dat een leverancier van mij nog kan rekenen op enige coulance bij dit soort stappen. Want als je als klant zijnde verplicht word zaken te moeten doen met degene die daarvoor eerder naar een rechter is gestapt, dan zou ik daar zo mijn eigen idee over hebben.
Procedurele fouten. Criminelen komen er onterecht mee vrij en suppliers worden onterecht uitgesloten. Een schone pet als API om de hele rotzooi eronder te abstraheren. Oom agent als product owner van de zelfservice participerende heterogene multidiciplinaire burger teams. Hebben ze de IT al uitbesteed, maar de tender is ook nog te moeilijk. Ik pleit voor een SLA dat je maximaal 1 maand na je aangifte te horen krijgt, dat ze er weer echt niets mee gaan doen.