Het grootste techfestival ter wereld, Campus Party Europe 2016 is van start gegaan in de Jaarbeurs in Utrecht. Het evenement dat duurt tot en met zondag 29 mei staat in het teken tech-ontwikkelingen zoals drones, robotica, virtual reality, 3D-printing, digitaal entertainment en ondernemerschap.
De Campus Party is een broedplaats van innovatie, bedoeld om technische jongeren te stimuleren. Vijf dagen lang werken techtalenten en innovators er samen aan toekomstgerichte oplossingen in hackathons, challenges en workshops van verschillende bedrijven. Onder andere de Rabobank, Achmea en Exact Software zijn aanwezig.
De beursvloer is verdeel in verschillende gebieden, zoals een aparte zone voor drones, start-ups en games. Het seminar programma is verdeeld in verschillende thema’s zoals gaming, robotica, drones en media en journalistiek.
Naast technische onderwerpen is er op Campus Party ook uitgebreid aandacht voor start-ups en voor brede maatschappelijke onderwerpen, zoals de innovatie van onderwijs, de vluchtelingenproblematiek en klimaatverandering.
Sprekers
Het programma bevat ook allerlei sprekers, zo vertelt Theo Gevers, hoogleraar Computer Vision aan de Universiteit van Amsterdam, hoe hij een smartphone-app voor 3D-printen ontwikkelde en welke mogelijkheden dat biedt voor bijvoorbeeld toepassingen in de medische wereld. Ook spreekt onderzoeksjournalist Eliot Higgins, oprichter van Bellingcat, het onderzoekscollectief waar iedereen met vrij beschikbare beelden onderzoek kan doen. Naast een lezing over het onderzoek naar MH17 geeft Higgins tijdens Campus Party ook een workshops burgerjournalistiek.
Op zaterdag 28 mei vindt de Girls in Tech & Family Day plaats die speciaal op meisjes en kinderen gericht is. Tijdens die dag zullen ambassadeur van Startup Delta Neelie Kroes en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker aanwezig zijn. Bekijk hier het volledige programma van sprekers.
Challenges en hackathons
Naast de presentaties zijn er verschillende challanges waar deelnemers uitgedaagd worden om bijvoorbeeld mee te denken met het Missing Maps-project van het Rode Kruis. Daarmee kan iedereen gebieden in kaart brengen, waar humanitaire organisaties kwetsbare mensen helpen. Andere onderwerpen zijn onder meer de (tijdelijke) huisvesting van vluchtelingen en het bedenken van oplossingen voor het plannen van reisbewegingen en integratie.
Tijdens de educatiehackathon Eduhack staat de toepassing van technologie en innovaties in het onderwijs centraal en in de drone monitoring-challenge wordt deelnemers gevraagd om een systeem te ontwikkelen om dieren automatisch te classificeren. Bekijk hier het volledige programma voor challenges.
Startup Fest
Campus Party is het grootste en meest centraal gelegen evenement tijdens Startup Fest Europe. Een week waarin Nederland en Europa zich op de kaart zetten als vestigingsplek voor start-up-bedrijven. Campus Party wordt onder andere ondersteund door de Jaarbeurs, provincie Utrecht en gemeente Utrecht, Achmea, Exact Software, Eurofiber, Rabobank en Mitros.
Campus Party begon in 1997 oorspronkelijk als LAN-party in Spanje en is inmiddels onder techtalent uitgegroeid tot een internationaal begrip. Er zijn al meer dan vijftig edities georganiseerd, waaraan in Mexico dit jaar twintigduizend studenten deelnamen. De Jaarbeurs-editie is na Madrid, Berlijn en Londen de vierde Europese editie en is de eerste in Nederland. De organisatie: ‘Het doel is om van Campus Party een jaarlijks festival te maken, waar talent inzicht krijgt in de mogelijkheden van technologie en gestimuleerd wordt om mee te werken aan toekomstgerichte oplossingen. Daarnaast worden studenten gemotiveerd om samen met anderen nieuwe ondernemingen op te zetten, die gebruik maken van de toepassingen van technologie. Om de aanwas van nieuw talent te stimuleren, is er tijdens deze eerste editie op zaterdag 28 mei 2016 een speciaal programma voor kinderen en jongeren van acht tot en met zestien jaar, en een specifiek programma voor meiden en vrouwen die geïnteresseerd zijn in technologie en innovatie.’