In de heldere case-beschrijving over dit kleine maar vooruitstrevende project van de gemeente Breda, uitgevoerd samen met Ireckon en Microsoft, wordt helder verwoord hoe de gemeente voor dit project de gebaande paden verlaten heeft en op zoek is gegaan naar manieren om informatie op een andere manier te laten werken.
Door op een slimme en innovatieve manier gebruik te maken van de meetgegevens van de waterstanden op verschillende punten in de stad, wordt onder andere inzicht verkregen in de technische staat van de gebruikte pompinstallaties. Hierdoor is preventief onderhoud mogelijk en wordt onverwachte uitval van pompen voorkomen. Door waterstanden, meteorologische en andere data te combineren, ontstaan inzichten in de te verwachte waterstanden waardoor hierop beter kan worden geanticipeerd.
Zoals Serge van Schie in zijn heldere toelichting aangaf, is met dit project gezocht naar de meerwaarde die data kunnen bieden als deze goed en inventief opgeslagen, gecombineerd en geanalyseerd worden. Dit project is een helder voorbeeld van de manier waarop mooie maar lege begrippen als big data en internet of things gevuld en gecombineerd kunnen worden tot resultaten die op onverwachte wijze bijdragen aan het welzijn van de burgers van Breda.
Ook het experiment met de ‘flippo’ voor alle kinderen in de gemeente geeft aan dat men werkelijk bezig is grenzen te verleggen. De kinderen kregen een rfid-tag mee die ze thuis door de wc mochten spoelen. Vervolgens was van de rfid-tag de weg te volgen die deze door het riool en afwateringsstelsel van Breda aflegde. Leuk en leerzaam voor de kinderen, maar op deze manier heeft Breda ook extra inzicht gekregen in routes en snelheden van afvalwater door de stad. Informatie die bij verdere planning en gebruik van het stelsel zeer nuttig kan blijken te zijn.
Juryoordeel
Al met al is dit project geen rocket science, maar eigenlijk is het iets veel beters. Vanuit de bestaande situatie met de beschikbare middelen zorgen voor een betere informatievoorziening, verlaging van kosten en het beter betrekken van de burgers bij de taken van de gemeente Breda. De jury heeft met name de toegevoegde waarde van dit project voor de klant, de originaliteit/innovatieve kracht en het onderscheidend vermogen van de leverancier gewaardeerd. Een project waarin de leveranciers Ireckon en Microsoft niet voor maar met de gemeente Breda op weg gegaan zijn om met de beschikbare middelen nieuwe waardes te ontsluiten. Een terecht genomineerde case voor de Computable Awards 2016 in de categorie ICT-project van het jaar bij de overheid.